Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 13, jaar 2013

dossier Psychofarmaca

29 maart 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Veiliger gebruik psychofarmaca noodzakelijk

Apothekers moeten extra opletten bij het verstrekken van high risk-psychofarmaca, zoals clozapine, lithium en niet-selectieve MAO-remmers. Huidige medicatiebewakingssystemen ondervangen onvoldoende de risico’s die gepaard gaan met de toepassing van deze middelen.

29-03-2013 | door Maisa Sjak Shie en Paul de Wolf

eHealth-monitor

ICT-bureau Nictiz en onderzoeksbureau Nivel zijn deze maand een onderzoek gestart naar de beschikbaarheid en het gebruik van e-health-toepassingen door zorggebruikers, huisartsen en medisch specialisten.

29-03-2013 | door PW

‘Continue monitoring geneesmiddelen nodig’

Ervaringen met geneesmiddelen voor chronisch gebruik moeten continu in kaart worden gebracht. Dat is nodig want over de veiligheid en werkzaamheid van deze middelen is te weinig bekend, omdat ze bij een relatief beperkt aantal patiënten zijn onderzocht voor ze op de markt kwamen.

29-03-2013 | door Marc de Leeuw

Koolhydratenspel

column

29-03-2013 | door Kirsten Lubbers

Precair

redactioneel

29-03-2013 | door Martine Boelsma

Alert op leverschade bij slikken agomelatine

De bij Lareb gemelde bijwerkingen van het antidepressivum agomelatine komen grotendeels overeen met de bijwerkingen zoals beschreven in de productinformatie. Bijzondere aandacht verdienen de ernstige bijwerkingen die dit middel kan hebben op de lever.

29-03-2013 | door Leàn Rolfes en Eugène van Puijenbroek

Bacillen de baas

Een volle beursvloer, wetenswaardige lezingen, gezellige drukte en veel gelegenheid tot bijpraten. Ruim 1400 bezoekers waren 12 maart present op de KNMP Wetenschapsdag in het Beatrix Theater in Utrecht. Onder de noemer ‘Bacillen de baas’ belichtten diverse sprekers daar het probleem van de infectieziekten.

29-03-2013 | door KNMP

De apotheker als productspecialist

De apotheker is als productspecialist de zorgverlener bij uitstek om vragen of problemen rondom productzorg van psychofarmaca te beantwoorden of op te lossen.

29-03-2013 | door Anne-Marie Prins-Jacobs

Tegenstribbelen

Ineke Liefting-Kluft verstrekt veel psychofarmaca: ze werkt al twaalf jaar bij GGZ-instelling Parnassia Groep, waar 1900 bedden voor klinische patiënten zijn. Dat is heel ander werk dan in de openbare apotheek, dat ze ook twaalf jaar heeft gedaan.

29-03-2013 | door Frits Baltesen

Depressieve zwangere wel degelijk behandelen

SSRI-gebruik tijdens de zwangerschap is relatief veilig. De zeer lage absolute risico’s die deze middelen kunnen geven op aangeboren afwijkingen, wegen bij lange na niet op tegen de risico’s die moeder en kind lopen wanneer een ernstige depressie onbehandeld blijft. Een goed gesprek hierover met de zwangere is essentieel.

29-03-2013 | door Marc de Leeuw

Medicijnen in de rechtszaal

De aandacht van rechters voor de rol die medicatie speelt bij het plegen van een misdrijf neemt de laatste jaren toe. Dat bleek deze maand weer eens in de zaak-Baflo. Deskundigen vinden dat nog meer aandacht nodig is, want rechters gaan verschillend om met de invloed van medicatie op verdachten.

29-03-2013 | door Frits Baltesen en Marc de Leeuw

Psychofarmaca bij jongeren vooral voor ADHD

Apotheken verstrekten vorig jaar aan één op de twintig jongeren in de leeftijdsgroep tot 21 jaar minimaal één keer een middel uit de groep psychofarmaca. Twee derde van dat aantal gebruikte het ADHD-middel methylfenidaat, dat daarmee veruit het meest door jongeren gebruikte psychofarmacon is.

28-03-2013 | door SFK

Speciale voeding helpt patiënt met ziekte van Alzheimer

Een specifiek voedingsconcept remt mogelijk het beginstadium van de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek dat bioloog Martijn de Wilde uitvoerde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Sinds 2002 werkt hij bij Nutricia Advanced Medical Nutrition in Wageningen waar een deel van de voedingsinterventie in proefdiermodellen is uitgevoerd.

28-03-2013 | door PW

Herbeoordeling voor vier middelen

Het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft besloten vier herbeoordelingsprocedures te starten.

28-03-2013 | door PW

Geneeskunde Vietnam in kaart

De belangstelling voor Chinese traditionele geneeskunde is groot. De geneeskunde uit andere landen in Zuidoost-Azië is echter veel minder bekend.

28-03-2013 | door PW

Aripiprazol: als andere antipsychotica

Qua effectiviteit en veiligheid onderscheidt aripiprazol zich nauwelijks van andere atypische antipsychotica. Dat blijkt uit een Cochrane-analyse uitgevoerd door auteurs uit het Verenigd Koninkrijk.

27-03-2013 | door Koos Brouwers

Cortiment toch toegelaten

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft positief beslist op het bezwaarschrift van Cosmo Technologies Ltd.

27-03-2013 | door PW

Lithiumtoxiciteit eerder vaststellen

Niertoxiciteit van lithium, nog steeds veelgebruikt bij bipolaire stoornissen, wordt nog vaak te laat opgemerkt, zo stellen auteurs uit Boston.

27-03-2013 | door PW

Tekort cidofovir dreigt

Naar verwachting zal in Nederland een tekort ontstaan aan cidofovir (Vistide).

26-03-2013 | door PW

SEH: bijwerkingen vaak gemist

Artsen op de Spoedeisende Hulp (SEH) herkennen bijwerkingen en toxische effecten van atypische antipsychotica bij kinderen niet.

26-03-2013 | door PW

Mediq opent servicepunt in supermarkt Jumbo

Mediq Apotheek opent eind maart een servicepunt in een Jumbo Foodmarkt in Breda. Klanten kunnen daar zeven dagen per week terecht voor herhaalmedicatie of een eerste uitgifte.

21-03-2013 | door DEB420720
Back to top