Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Koolhydratenspel

PW Magazine 13, jaar 2013 - 29-03-2013 | door Kirsten Lubbers
column

“Ik wist helemaal niet dat daar zoveel koolhydraten in zaten!” Vol verbazing kijkt de gezette man me aan. “Als ik dat had geweten …”

Onderdeel van ons zorgprogramma diabetes is een cursus voor de patiënt om zelfmanagement te bevorderen. Een gezond lichaam begint bij jezelf, zullen we maar zeggen.

Naast uitleg over wat er in je lichaam mis is bij diabetes en op welke manier de verschillende medicijnen helpen dit te verbeteren, wordt als afsluiter het grote koolhydratenspel gespeeld; een manier waarop de diabeet leert welke etenswaren goed en minder goed voor hem zijn. Dit zorgt met regelmaat voor hilarische situaties. Heeft u enig idee hoeveel koolhydraten in druiven zitten?

Bovengenoemde patiënt trof ik afgelopen week weer aan de balie. Vol trots vertelde hij me dat er al tien kilo af was en dat hij al één pil had mogen stoppen! Veel belangrijker nog was dat hij met volledige overgave bezig was zijn diabetes te managen en de verbeteringen elke dag terugzag in zijn eigen leven.

De gemiddelde eerstelijnszorgverlener is wereldkampioen aannames doen. Daar waar wij vaak denken dat de patiënten beschikken over een bepaalde kennis, weet de gemiddelde patiënt nauwelijks wat zijn ziekte in zijn lichaam doet, laat staan dat hij weet wat zijn pillen doen. Daarom is het zo belangrijk patiënten goed te informeren zodat ze het eigen lichaam kunnen managen.

Om de patiënt alle noodzakelijke handvatten te geven om zijn zelfredzaamheid te vergroten, is het van essentieel belang dat de verschillende zorgverleners dit samen organiseren. Kom uit de apotheek en zoek je collega-eerstelijnszorgverleners op!

De apotheker als smeerolie in de eerste lijn.

Document acties

Back to top