Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 05, jaar 2013

dossier Maag, Darm, Lever

1 februari 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Apotheker België somber

Belgische apothekers raden hun kinderen af in hun voetsporen te treden, blijkt uit een enquête van het Belgische vakblad De Apotheker.

01-02-2013 | door PW

Patiënt herkend

column

01-02-2013 | door Steven Verhagen-Smits

Gevangenissen

Kring-apotheker Marlies Kliffen in Arnhem heeft een zekerheid: ze mag minimaal zes jaar lang medicijnen leveren aan de twee gevangenissen in deze stad. “Het levert niet heel veel geld op, maar deze klus maakt het werk wel afwisselender.”

01-02-2013 | door Frits Baltesen

Bereidingen voor rectaal gebruik: de top drie

Wat is de overeenkomst tussen corticosteroïden, tacrolimus en polystyreensulfonzuur? Bij de LNA-helpdesk stonden deze stoffen in 2012 bovenaan de lijst van veelgestelde vragen over toedieningsvormen voor rectaal gebruik.

01-02-2013 | door Marijn Westphal

Leverschade niet te onderschatten bijeffect

Veel geneesmiddelen kunnen schade aan of een verminderde werking van de lever veroorzaken. Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt hiervan regelmatig meldingen. Dit artikel beschrijft een aantal geneesmiddelen waarbij dit het geval was.

01-02-2013 | door Naomi Jessurun en Florence van Hunsel

‘De huisartsen zeiden: het zullen wel krampjes zijn’

Annabel huilde vanaf haar geboorte vijf of zes uur per dag. Alleen tijdens het eten of slapen was ze stil. Bas van der Meer en zijn vrouw waren na vijf weken radeloos. “We konden haar in al die weken onmogelijk troosten”, zo vertelt Van der Meer, zelf apotheker en werkzaam bij Z-index.

01-02-2013 | door Edwin Bos

Bloedingsrisico’s

redactioneel

01-02-2013 | door Marc de Leeuw

Richtlijn verkleint kennisleemte over reflux

De kennis over oesofageale reflux en oesofageale refluxziekte is beperkt. Recent verscheen een richtlijn over hoe deze aandoeningen herkend en behandeld kunnen worden bij kinderen van 0 tot 18 jaar. De meest gebruikte geneesmiddelen hierbij zijn PPI’s en H2-antagonisten.

01-02-2013 | door L.A. ten Berg-Lammers, M.M. Tabbers

Jaar lang kuren tegen ‘tikkende tijdbom’

Hij voelt zich niet ziek door zijn ziekte, maar door de medicijnen. Alex Mesman heeft hepatitis C en volgt de laatste kuur om eventuele nadelige gevolgen van zijn ziekte in de toekomst te voorkomen. Een vuurtje in de schuur van zijn ouders veranderde zijn leven.

01-02-2013 | door Frits Baltesen

Silent killer hepatitis C goed te behandelen

Zo’n drie kwart van de Nederlanders met chronische hepatitis C weet niet dat zij deze ziekte hebben. Een op de twintig zal er uiteindelijk aan overlijden. Volgens maag-darm-leverarts Rob de Knegt is dat jammer omdat de ziekte goed te behandelen is. Daarnaast zijn veel nieuwe middelen in aantocht.

01-02-2013 | door Mike Nettekoven

Omeprazol koploper af

Na in 2011 de ranglijst van meest verstrekte geneesmiddelen te hebben aangevoerd moet omeprazol de koppositie in 2012 weer afstaan aan metoprolol, dat vorig jaar acht miljoen keer door een apotheek werd verstrekt. Omeprazol zakte, vooral dankzij beperkingen van de vergoedingsvoorwaarden, terug naar plaats vier.

01-02-2013 | door SFK

Besparing maagmiddelen oogst weerstand

Patiënten moeten sinds 1 januari 2012 zelf betalen voor de eerste recepten voor maagzuurremmers. Dat geldt ook voor behandelingen conform de richtlijnen. Volgens sommigen leidt deze bezuiniging tot hogere kosten en onaanvaardbare gezondheidsrisico’s. Anderen vinden dat eerst meer farmaco-economisch onderzoek nodig is.

01-02-2013 | door Edwin Bos

Medicatiebeoordeling kan meer opleveren

Medicatiebeoordelingen door apothekers leveren minder op dan verwacht mag worden. Dat blijkt uit onderzoek van apotheker/onderzoeker Marlies Geurts, die hierover publiceerde in het tijdschrift British Journal of Clinical Pharmacology.

31-01-2013 | door PW

Monitoring bij fingolimod

De firma Novartis heeft aanvullende veiligheidsinformatie over de monitoring van cardiovasculaire bijwerkingen bij het gebruik van fingolimod (Gilenya) vastgesteld in samenwerking met de registratieautoriteiten.

31-01-2013 | door PW

Apixaban: kleiner bloedingsrisico

Apixaban geeft bij matig gestoorde nierfunctie minder risico’s op bloedingen dan dabigatran en mogelijk ook minder risico’s dan rivaroxaban.

31-01-2013 | door PW

Alfa-liponzuur: hoop bij neuropathie

Intraveneuze toediening van 600 mg alfa-liponzuur per dag gedurende drie weken geeft een klinisch relevante reductie van neuropathische pijn bij diabetespatiënten. Dit concluderen onderzoekers uit Zwolle en Groningen na beoordeling van gerandomiseerd onderzoek in een meta-analyse. Voor orale toediening zijn de uitkomsten wisselend.

30-01-2013 | door Koos Brouwers

CVZ: voedingssupplementen soms vergoeden

In de praktijk doen zich problemen voor met de vergoeding van voedingssupplementen bij patiënten met stofwisselingsziekten.

30-01-2013 | door PW

Minder pijn door clonidine

Toevoeging van clonidine aan intrathecaal toegediende morfine geeft een betere pijnstilling bij patiënten na een operatie.

30-01-2013 | door PW

Chronische darmontsteking groeiend probleem

Het aantal patiënten met chronische ontstekingsziekten van de darmen neemt hand over hand toe. Hoewel de gangbare medicatie bij veel patiënten uitkomst biedt, is er ook behoefte aan nieuwe geneesmiddelen. Daarnaar wordt volop onderzoek gedaan.

29-01-2013 | door Marc de Leeuw

Bivalirudine nauwkeuring doseren

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert behandelaars de doseringsvoorschriften bij het antistollingsmiddel Angiox (bivalirudine) 250 mg nauwkeurig op te volgen bij patiënten die een percutane coronaire interventie (PCI, ‘dotteren’) ondergaan.

29-01-2013 | door PW

Dosis gereduceerd bij nierziekten

De dosisreductie van geneesmiddelen ten opzichte van standaarddoseringen bedraagt bij patiënten met chronische nierziekten gemiddeld meer dan 30%.

29-01-2013 | door PW

Experts in Tweede Kamer: preferentiebeleid kraakt

Het preferentiebeleid ‘kraakt’, ‘loopt tegen grenzen aan’ en leidt tot ‘veel onrust onder ouderen’. Die boodschap kregen Tweede Kamerleden van diverse experts tijdens een hoorzitting gisteren. De nadruk lag op het verkeerde medicatiegebruik door ouderen als gevolg van de vaak wisselende labels.

25-01-2013 | door DEB430255

Weinig geneesmiddelen beschikbaar bij leverkanker

Voor patiënten met hepatocellulair carcinoom (HCC), een van de meest voorkomende vormen van leverkanker, ziet het er momenteel niet zo rooskleurig uit. Er is slechts één geneesmiddel geregistreerd voor deze potentieel dodelijk aandoening. Verschillende trials zijn mislukt en het duurt op zijn minst nog jaren voordat nieuwe therapieën op de markt komen.

23-01-2013 | door DEB422443

Probiotica: hulp bij eradicatie maagzweerbacterie

Probiotica kunnen een aanvulling vormen op de standaard tripeltherapie bij eradicatie van Helicobacter pyloris. Dit blijkt uit Italiaans onderzoek.

23-01-2013 | door DEB422443
Back to top