Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 51/52, jaar 2012

21 december 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Even goed of slechter

Van een nieuw geneesmiddel moet de fabrikant aantonen dat het niet slechter is dan bestaande middelen voor dezelfde aandoening. Promovendus Grace Wangge onderzocht de methodologie van deze non-inferiority studies en toont aan dat de marge waarbinnen het nieuwe middel moet vallen niet altijd duidelijk is.

21-12-2012 | door Linda de Graaf

Martine Boelsma naar PW

Martine Boelsma (45) is per 15 december de nieuwe coördinator van het Pharmaceutisch Weekblad.

21-12-2012 | door PW

Licht

Bij dit PW

21-12-2012 | door Léon Tinke

Onmisbaar

column

21-12-2012 | door Kirsten Lubbers

Bezuiniging op maagmiddelen niet gehaald

De uitgaven aan maagzuurremmers binnen het basispakket zullen in 2012 naar verwachting weliswaar € 56 miljoen lager zijn dan in 2011, maar daarmee is de beoogde besparing van € 75 op deze middelen niet gehaald.

21-12-2012 | door SFK

Onrust over methylfenidaat

Een moeder vraagt in de apotheek advies omdat zij verontrustende informatie op internet heeft gelezen over de methylfenidaat van haar dochter. Haar zoon ‘misbruikt’ de pillen van zijn zus voor betere studieprestaties.

21-12-2012 | door Mike Nettekoven

Goed inhaleren is een hele kunst

Lastig bij medicatie via een inhalator is dat de luchtwegen deeltjes tegenhouden die met de inademing meekomen. “Een goed ontworpen inhalatiesysteem houdt hiermee rekening”, zegt dr. Anne de Boer van de Rijksuniversiteit Groningen. “Maar het belangrijkste blijft een goede inhalatietechniek en dus een goede instructie. Dat gaat niet altijd goed.”

21-12-2012 | door Mike Nettekoven

Nieuwe leden

21-12-2012 | door KNMP

Astma bij kinderen & jongeren en Astma bij volwassenen

Na de publicatie van de zorgstandaard COPD in 2010 komt de Long Alliantie Nederland nu met twee nieuwe standaarden voor de integrale zorg aan mensen met een chronische longziekte: de Zorgstandaard Astma bij kinderen & jongeren en de Zorgstandaard Astma bij volwassenen.

21-12-2012 | door Marnix Westein

Lokale kracht

Kring-apotheek Haskerbrug uit Heerenveen is Kring-apotheek van het jaar 2012. Voor Fanny van Weissenbruch is dit vooral een erkenning voor alle apotheken en huisartspraktijken in Heerenveen. “We werken intensief samen en wisselen al jaren patiëntgegevens uit zoals contra-indicaties en labwaarden.”

21-12-2012 | door Edwin Bos

Tal van bezwaren tegen LSP

Apothekers bereiden zich voor op de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakel Punt. Maar volgens Martin Favié is de technologie verouderd en zijn de data niet veilig. “Maak de apotheker verantwoordelijk voor een compleet farmaceutisch dossier.”

21-12-2012 | door Martin Favié

Apotheek bepaalt veiligheid

Een onjuiste weergave van feiten vertroebelt volgens dienstapotheker Edwin van Aalten de discussie over het Landelijk Schakel Punt. Zowel voor- als tegenstanders maken zich hieraan schuldig. “Apothekers moeten laten zien dat zij hiermee professioneel kunnen omgaan.”

21-12-2012 | door Edwin van Aalten

‘Hoogste tijd voor een nieuw en fris geluid’

Jonge zorgverleners vragen elkaar sneller om advies omdat ze anders zijn opgeleid en zelf nog geen financiële belangen hebben. Dat stellen VJA-voorzitter Kirsten Lubbers en VAZA-voorzitter Tanja ter Brake. In hun toekomstbeeld werken apothekers en artsen veel intensiever samen. “Huisartsen bellen mij steeds vaker voor overleg. Dáár moeten we naartoe.”

21-12-2012 | door Edwin Bos

Let op bij antidepressivagebruik van schizofrene patiënt

Antidepressiva en schizofrenie vormen een lastige combinatie. Irene Lako, die promoveert bij de Basiseenheid Farmacotherapie en Farmaceutische Patiëntenzorg aan de Rijksuniversiteit in Groningen, is er stellig over: eerst denken en dan doen. Drie vragen aan Lako.

20-12-2012 | door PW

MedicijnBalans laat experts aan het woord

MedicijnBalans, een programma van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, heeft alle informatie over de nieuwe middelen tegen diabetes type 2 op een rijtje gezet en laat experts aan het woord.

20-12-2012 | door PW

Interacties met kruiden

Auteurs uit China en Taiwan hebben een schat aan gegevens verzameld over de relevante geneesmiddelinteracties met traditionele kruiden en voedingsupplementen.

20-12-2012 | door PW

Inzicht in therapietrouw bisfosfonaten

De therapietrouw bij bisfosfonaten bij de behandeling van osteoporose is erg laag. De patiënt vragen naar de eigen therapietrouw geeft onvoldoende inzicht. Bepaling van bot-biomarkers is de perfecte manier om de therapietrouw van patiënten te objectiveren.

19-12-2012 | door Koos Brouwers

Ephor-advies bètablokkers

Het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen (Ephor) heeft een nieuw advies over bètablokkers opgenomen.

19-12-2012 | door PW

Focus nodig op kwetsbare ouderen

Medewerkers van de EMA stellen in een publicatie in het New England Journal of Medicine op persoonlijke titel dat er veel meer onderzoek naar geneesmiddelen bij kwetsbare ouderen moet komen.

19-12-2012 | door PW

Apixaban toegelaten

De EMA heeft Eliquis (apixaban) geregistreerd voor de preventie van trombo-embolische complicaties bij patiënten met atriumfibrilleren en één of meer risicofactoren.

18-12-2012 | door PW

Waardering voor CBG-brieven

Artsen en apothekers vinden informatie over risico’s van geneesmiddelen belangrijk.

18-12-2012 | door PW

Twijfel over vitamine D-spiegel

Het is onzeker of lage vitamine D-spiegels verband hebben met leeftijdgerelateerde morbiditeit bij 90-plussers.

18-12-2012 | door PW

Rinnooy Kan onderzoekt positie van apothekers

Minister Schippers van VWS heeft twee prominente deskundigen de opdracht gegeven om de marktwerking binnen de farmacie te onderzoeken. Ex-voorzitter van de SER, Alexander Rinnooy Kan, en oud-directeur van organisatiebureau McKinsey Europa, Robert Reibestein, brengen eind februari hun verslag uit.

13-12-2012 | door f.baltesen@pw.nl

Studie: gebruik trastuzumab hooguit één jaar

Vrouwen met HER2-positieve borstkanker kunnen trastuzumab (Herceptin) als adjuvant middel beter niet langer dan een jaar gebruiken. Doen ze dit wel, dan neemt het effect van het middel niet toe, terwijl het risico op bijwerkingen extra wordt vergroot.

12-12-2012 | door DEB422443

Kinderformularium gered: principe-akkoord voor € 175.000

De financiering van het Kinderformularium is rond voor de komende drie jaar. Na enkele maanden van onderhandelingen hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN), KNMP, NVZA en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) een principe-akkoord bereikt over de financiering. Deze vier partijen betalen jaarlijks € 175.000 om het Kinderformularium in de lucht te houden.

11-12-2012 | door f.baltesen@pw.nl
Back to top