Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 40, jaar 2012

5 oktober 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

De markt

column

05-10-2012 | door Ruud Coolen van Brakel

Misbruik

redactioneel

05-10-2012 | door Elma Stitzinger

Nieuw risico door nieuwe maximumprijzen

Nieuwe maximumprijzen in oktober 2012 zorgen voor een daling van het prijspeil van 1,2% ten opzichte van september van dit jaar. In vergelijking met oktober 2011 is het prijspeil van geneesmiddelen met gemiddeld 4,3% gedaald. Opnieuw worden ook prijsstijgingen genoteerd die vanwege sommige verzekeraarscontracten een extra bedrijfsrisico voor de apotheek vormen.

05-10-2012 | door SFK

Beter effect antidepressiva

Foliumzuur verbetert vaak de respons op fluoxetine en andere antidepressiva bij therapieresistente patiënten. Foliumzuur is nodig voor de synthese van monoamine-neurotransmitters.

05-10-2012 | door Ary van der Kuy, Lan Kiauw de Munck-Khoe

Meconiumtest spoort alcoholische moeder op

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vroege detectie van alcoholgebruik is erg belangrijk. Het Erasmus MC en het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam ontwikkelden een methode om direct na de geboorte van het kind aan te tonen of de moeder tijdens de zwangerschap chronisch alcohol gebruikte.

05-10-2012 | door S.P. Verschoor, B.C.H. van der Nagel, B.J. Sibbles, B.C.P. Koch

Apothekers: geen vervalste hulpmiddelen

Niet alleen geneesmiddelen zijn lucratief voor vervalsers, ook medische hulpmiddelen blijken te worden vervalst. Om de omvang van het probleem te inventariseren werd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarom de ‘Meldmaand vervalste medische hulpmiddelen’ georganiseerd.

05-10-2012 | door Rik Wagenaar

Verstrek anti-emetica en oncolytica tegelijk

Met een project voor de verstrekking van anti-emetica synchroon bij chemokuren heeft de Brug Apotheek van het Flevoziekenhuis in Almere de KNMP-Innovatieprijs gewonnen. “Patiënten en oncologieverpleegkundigen zijn hier erg blij mee. En de apotheek heeft nu een beter overzicht over de gebruikte anti-emetica bij chemokuren.”

05-10-2012 | door Marc de Leeuw

Kosten dure geneesmiddelen exploderen

Sinds de introductie van de Beleidsregel dure geneesmiddelen zijn de kosten voor deze geneesmiddelen sterk gestegen. In het Rijnland Ziekenhuis is zelfs sprake van een verdubbeling. In plaats van deze analyse van één ziekenhuis moet er een landelijke monitor voor intramurale geneesmiddelkosten komen.

04-10-2012 | door Pieter Knoester

Huisbezoek

Patiënten moeten soms halsbrekende capriolen uithalen om naar het ziekenhuis te komen. Het is volgens apotheker en arts Philip Boerebach veel efficiënter als ook specialisten op huisbezoek gaan. Met dit idee is hij genomineerd voor Het Beste Zorgidee 2012.

04-10-2012 | door Edwin Bos

Bedriegers jagen op neusspray

Steeds meer dienstapotheken krijgen bezoek van shoppers met een recept voor Instanyl neusspray. Apothekers melden de fraude bij politie en Inspectie, maar veelal zonder resultaat. Aan de balie ontstaan ondertussen soms bedreigende situaties. “Een confrontatie met fraude is een nare ervaring voor het hele apotheekteam.”

04-10-2012 | door Edwin Bos

Boceprevir + raltegravir optie bij co-infectie HCV en hiv

De combinatie van de nieuwe hepatitis C-proteaseremmer boceprevir en de hiv-integraseremmer raltegravir kan veilig worden toegepast bij patiënten met een co-infectie van hepatitis C (HCV) en hiv. Dat blijkt uit interactieonderzoek van ziekenhuisapotheker Klaartje de Kanter aan het UMC St Radboud te Nijmegen.

04-10-2012 | door PW

Rivastigmine hoger doseren

De Amerikaanse registratieautoriteit FDA heeft een Exelon-pleister (rivastigmine) in de nieuwe dosering van 13,3 mg/24 uur goedgekeurd.

04-10-2012 | door PW

Steriliteit cytarabine onzeker

De firma Pacira meldt een mogelijk kwaliteitsgebrek van het product DepoCyte (liposomaal cytarabine).

04-10-2012 | door PW

Chinolonen: hartritmestoornissen

Het gebruik van fluorochinolonen verhoogt de kans op ernstige hartritmestoornissen.

04-10-2012 | door PW

Ernstig astma: tiotropium effectief

Patiënten met slecht gecontroleerd astma hebben mogelijk baat bij toevoeging van tiotropium. In twee klinische studies verlengde tiotropium de tijd tot aan een ernstige exacerbatie en gaf het een bescheiden verbetering van de longfunctie.

03-10-2012 | door Loes Ariaans

Axitinib toegelaten

De kinaseremmer Inlyta (axitinib) heeft van de Europese Commissie een marketingautorisatie gekregen.

03-10-2012 | door PW

Hypocalciëmie bij denosumab

De firma Amgen waarschuwt in een brief aan zorgverleners over het optreden van ernstige symptomatische hypocalciëmie tijdens gebruik van Xgeva (denosumab).

03-10-2012 | door PW

Zwanger: let op antipsychotica

Antipsychoticagebruik tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op zwangerschapsdiabetes, zo blijkt uit Zweeds observationeel onderzoek.

03-10-2012 | door PW

Dosering oseltamivir

Vlak voor het griepseizoen past de firma Roche de concentratie oseltamivir (Tamiflu) in orale suspensie aan van 12 mg/ml naar 6 mg/ml.

02-10-2012 | door PW

Geen clopidogrel na beroerte

De toevoeging van clopidogrel aan acetylsalicylzuur na een lacunair herseninfarct vermindert de kans op een nieuwe beroerte niet. Wel verhoogt het de kans op ernstige bloedingen en overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim drieduizend patiënten.

02-10-2012 | door PW

Dorieke van Balen wint NVZA Medicatieveiligheidsprijs

Ziekenhuisapotheker in opleiding Dorieke van Balen heeft de NZVA Medicatieveiligheidsprijs gewonnen. Ze nam deze prijs in ontvangst op de NVZA-ledenvergadering van 25 september in Utrecht.

28-09-2012 | door DEB422443

Einde verscherpt toezicht Apotheek Arnhem-Zuid

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op Apotheek Arnhem-Zuid opgeheven. De apotheek heeft voldoende maatregelen genomen om de patiëntveiligheid te verbeteren.

25-09-2012 | door DEB420720

Investeerder koopt Mediq voor € 775 miljoen

Investeringsmaatschappij Advent koopt voor € 775 miljoen groothandel en apotheekketen Mediq. Arbeidsplaatsen gaan er volgens Mediq niet verloren als direct gevolg van de overname. Het hoofdkantoor blijft in Utrecht.

24-09-2012 | door DEB420720

In memoriam Frank Gribnau

Prof. dr. Frank Gribnau, tot zijn pensionering lid van de Raad van Bestuur van het UMC St. Radboud in Nijmegen en hoogleraar klinische farmacologie, is op 11 september overleden.

18-09-2012 | door DEB422443
Back to top