Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 15, jaar 2012

13 april 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Duurkoop

redactioneel

13-04-2012 | door Elma Stitzinger

Bewaking op overgevoeligheid met de G-Standaard

Met behulp van informatie in de G-Standaard is medicatiebewaking op overgevoeligheid voor bepaalde middelen mogelijk. Zo kunt u voorkomen dat een patiënt een middel krijgt waar hij overgevoelig voor is.

13-04-2012 | door Froukje Harkes-Idzinga

‘Hindernissen in ketenzorg zijn te tackelen’

De voordelen van ketenzorg zijn bij de meeste zorgverleners wel bekend. Toch komt ketenzorg vaak moeizaam van de grond. “Er zijn hindernissen, maar het is zeker geen kansloze missie”, zegt apotheker Steven Verhagen-Smits.

13-04-2012 | door Mike Nettekoven

Actinische keratose: gel lijkt aanwinst

Een gel met ingenolmebutaat aangebracht op een huidgedeelte met een actinische keratose is effectief. De gel hoeft daarbij maar twee tot drie dagen te worden aangebracht. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder ruim duizend patiënten.

13-04-2012 | door Mike Nettekoven

Toepassing strontiumralenaat beperkt

Strontiumranelaat (Protelos, Osseor) mag niet meer worden gebruikt bij patiënten die geïmmobiliseerd worden of bij patiënten met veneuze trombo-embolieën.

13-04-2012 | door PW

Uitbreiding indicatie exenatide

Exenatide (Byetta) mag nu ook gebruikt worden samen met insuline.

13-04-2012 | door PW

Proquad soms voor kinderen

In bijzondere gevallen mag Proquad (BMR- en varicellavaccin) worden toegediend aan kinderen in de leeftijd van negen tot en met elf maanden.

13-04-2012 | door PW

Meningokokkenvaccin Menveo voor kinderen

Het meningokokkenvaccin (groep A, C, W135 en Y) Menveo mag nu ook door kinderen vanaf 2 jaar gebruikt worden.

13-04-2012 | door PW

Buflomedil geschorst

De handelsvergunning van buflomedil (Loftyl) wordt geschorst. Het CHMP vindt de baten niet langer opwegen tegen de neurologische en cardiale bijwerkingen.

13-04-2012 | door PW

Bijwerkingen orale oncolytica voorspellen werkzaamheid

Bijwerkingen van orale oncolytica voorspellen soms de werkzaamheid van het medicijn. Tot deze conclusie komt Heinz-Josef Klümpen in zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

13-04-2012 | door PW

Nieuw potentieel aangrijppunt MS

Galectines lijken veelbelovende doeleiwitten voor de ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van multiple sclerose (MS).

13-04-2012 | door PW

Eiwitactivatie beschermt hart

Activatie van het proteïnekinase-D-eiwit (PKD-eiwit) leidt tot een stijging van glucoseopname en beschermt het hart tegen de ontwikkeling van diabetes en hartfalen bij het eten van te vetrijke voeding.

13-04-2012 | door PW

LSD effectief tegen alcoholisme

Een eenmalige toediening van de hallucinogene drug LSD kan helpen bij de behandeling van alcoholverslaafden.

13-04-2012 | door PW

Reclame: één loket

Wie vragen heeft over de Gedragscode Geneesmiddelenreclame en de Code Publieksreclame Geneesmiddelen, kan voortaan terecht bij één loket. Dat hebben de Stichting Code Geneesmiddelen Reclame (CGR) en de Keuringsraad KOAG/KAG op 1 april opengesteld.

13-04-2012 | door PW

Nieuwe stap in medicatieveiligheid langdurige zorg

De Taskforce Medicatieveiligheid Care heeft een handleiding ontwikkeld voor de verbetering van de medicatieveiligheid in de sector langdurige zorg en zorg thuis.

13-04-2012 | door PW

Prijspeil daalt, prijsrisico apotheek loopt op

Het prijspeil van receptgeneesmiddelen daalt in april met 1,4%. Deze daling komt voornamelijk door een aanpassing van de maximumprijzen van geneesmiddelen. Er waren ook prijsstijgingen die een extra bedrijfsrisico voor apotheken vormen. Ze kunnen oplopen tot meer dan €10.000 per apotheek op jaarbasis.

13-04-2012 | door SFK

Social media openen nieuwe marketingwereld

Zorgvragen beantwoorden via Twitter, online de pil bestellen en medicatie synchroniseren. Vijf jaar geleden was dit nog ondenkbaar, maar steeds meer apothekers breiden hun service uit via internet en social media. “Het Mediq Twitterspreekuur is heel goede pr voor onze apotheken.”

13-04-2012 | door Edwin Bos en Elma Stitzinger

Physician assistant knokt voor erkenning

Physician assistants en verpleegkundig specialisten zijn sinds 1 januari bevoegd om zelfstandig geneesmiddelen voor te schrijven. De physician assistant heeft echter geen BIG-registratie. Voor apothekers is het volgens de KNMP niet verantwoord af te leveren aan een onbekende physician assistant.

13-04-2012 | door Edwin Bos

QR-code werpt wal op tegen nepmedicijn

Elk jaar neemt het aantal vervalste medicijnen toe. Daardoor denken patiënten onterecht dat ze hun ziekte aanpakken en farmaconcerns lopen vele miljarden euro's mis. De verpakkingsindustrie doet deze maand enkele voorstellen aan Brussel om de namakers te stoppen.

13-04-2012 | door Frits Baltesen

Gegroeid

Voor de tweede keer in korte tijd is Service Apotheek Nistelrode ‘Beste Apotheek van Nederland’ geworden. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door Apotheken Monitoring Program, een onderzoeksbureau uit Vught. Het apotheekteam nam de prijs op 20 maart in ontvangst.

12-04-2012 | door Marc de Leeuw

Het is dringen op het geneesmiddeldoosje

Geneesmiddelverpakkingen bevatten vaak weinig ruimte voor het plakken van apotheeketiketten. Daardoor verdwijnt belangrijke patiënteninformatie uit het zicht. Dat blijkt uit een inventarisatie van ruim tweehonderd oogdruppelverpakkingen door apotheker Paul Lebbink. Hij hoopt dat fabrikanten hieraan meer aandacht besteden.

12-04-2012 | door Marc de Leeuw

Bisfosfonaten: verhoogd risico oogontstekingen

Mensen die voor het eerst een bisfosfonaat gebruiken, hebben mogelijk een verhoogd risico op ernstige oogontstekingen.

03-04-2012 | door DEB422443

Eerste Benu-apotheken geopend in Veldhoven

In Veldhoven zijn vorige week de eerste vier van in totaal tweehonderd Benu-apotheken geopend - de nieuwe naam voor Escura Apotheek en Lloyds Apotheken. Binnen enkele maanden volgt de lancering van het Benu-huismerk voor zelfzorgproducten.

03-04-2012 | door DEB420720

Metformine veelbelovend bij kanker

Metformine lijkt een veelbelovend middel tegen verschillende kankersoorten. Dat blijkt uit twee nieuwe studies die vorig weekend zijn gepresenteerd op de jaarlijks meeting van de American Association for Cancer Research in Chicago.

03-04-2012 | door DEB422443

ISO-certificaat voor Health Base

Health Base, kenniscentrum voor medische en farmaceutische informatie, heeft onlangs het certificaat ISO 9001:2008 voor kwaliteitsmanagement ontvangen.

02-04-2012 | door DEB422443
Back to top