Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 46 / 47, jaar 2011

met PW Wetenschappelijk Platform

18 november 2011

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Euro

Bij dit PW

18-11-2011 | door Edwin Bos

Doorstart afgeblazen ondanks meerderheid

De doorstart van het landelijk schakelpunt (LSP) is van de baan. Uiteindelijk heeft 54% van de apothekers zich bereid getoond door te gaan met dit systeem voor uitwisseling van medische gegevens. De teleurstelling is groot: “Hoe het nu verder moet, weet ik echt niet.”

18-11-2011 | door René Groeneveld

Schaakspel

column

18-11-2011 | door Rob Sebes

Uitstel integrale bekostiging ‘verstandig’

Het kabinet heeft integrale bekostiging voor farmaceutische zorg voorlopig uitgesteld. Apothekers pleiten voor andere manieren van bekostigen, want praten over elkaars tarieven in de zorggroep remt de samenwerking. “Wij vinden het niet erg als integrale bekostiging definitief niet doorgaat. De ketenzorg blijft.”

18-11-2011 | door Edwin Bos

GDS-norm herzien

Steeds meer apotheken en zorginstellingen maken gebruik van het Geautomatiseerd geneesmiddelDistributieSysteem (GDS). GDS staat ook wel bekend als ‘baxteren’. Om de kwaliteit van dit proces te kunnen blijven waarborgen heeft de KNMP de beroepsnorm voor GDS herzien.

18-11-2011 | door Sin Ying Chuah

Online tafeldiscussie over KNMP Richtlijn COPD

Tijdens het KNMP Congres van afgelopen oktober werd KNMP.tv gelanceerd. Na het congres kon u diverse presentaties – zoals de jaarrede van voorzitter Jan Smits – online bekijken. Maar KNMP.tv biedt meer. Zo kunt u op donderdagavond 1 december om 20.30 uur de eerste live nascholing volgen over de KNMP Richtlijn COPD.

18-11-2011 | door KNMP

Oostelijke Eerstelijnsdag

Na succesvolle edities in het noorden en zuiden wordt op 23 november van 10.00 tot 18.00 uur in Apeldoorn de eerste Oostelijke Eerstelijnsdag georganiseerd.

18-11-2011 | door KNMP

Apothekersassistent, heb jij ’t in je?

Om het beroep van apothekersassistent onder de aandacht te brengen van scholieren, hebben de KNMP en de SBA de komende periode diverse wervingsactiviteiten georganiseerd.

18-11-2011 | door KNMP

‘Apotheker, leef je in diabetespatiënt in’

Het zijn in de eerste plaats de apotheekteams die met de KNMP Richtlijnen aan de slag moeten. Maar andere partijen kijken wel over hun schouder mee: patiënten, huisartsen en medisch specialisten. Diabetespatiënt Eglantine Barents: “De apotheker moet meer in de schoenen van de patiënt gaan staan.”

18-11-2011 | door Frank van Wijck

Verzekeraars nog steeds stevig in regio

De vier grote verzekeraars Achmea, UVIT, CZ en Menzis nemen in 2011 bijna 91% van de uitgaven aan geneesmiddelen voor hun rekening. Dit is sinds de introductie van de basisverzekering in 2006 vrijwel ongewijzigd. In hun oorspronkelijke regio’s hebben de voormalige ziekenfondsen nog steeds een stevige marktpositie.

17-11-2011 | door SFK

Brandwond na verwisseling flacons

Door een medicatieverwisseling werden de lippen van een ernstig zieke pasgeborene van één dag oud behandeld met fenol liquifactum in plaats van glycerol 85%. Het gevolg was een eerstegraadsverbranding van de lippen en omliggende huid. Snel optreden van zorgverleners voorkwam blijvend letsel.

17-11-2011 | door Judith Bosman, Thea van Herpen en Diny van Zoeren

‘Investeer nú in innovatief onderzoek’

Ton Rijnders, die over twee weken begint als wetenschappelijk directeur van Top Instituut Pharma, wil zich vooral sterk maken voor innovatief geneesmiddelenonderzoek. Daarvoor is het noodzakelijk dat universiteiten en bedrijven hun samenwerking uitbouwen. “Dat niet doen, zou een enorme misser zijn.”

17-11-2011 | door Marc de Leeuw

Efficiëntie

Meer efficiëntie in de apotheek maar zonder verhoging van de werkdruk voor zijn personeel. Dat is de insteek van apotheker Wim van Hulst. “Door recepten digitaal te centraliseren heb ik minder arbeidsreserve nodig.”

16-11-2011 | door DEB409904

Vijf keer te hoge dosis

Soms staat de apotheker onder druk van de omgeving om een middel af te leveren waarvan de maximale dosering wordt overschreden. Bijvoorbeeld van een huisarts die niet snapt waarom de apotheek ‘zo moeilijk doet’.

16-11-2011 | door DEB409904

Specialisme openbaar apotheker stap verder

De registratiefase voor openbaar apotheker was een eerste stap in de richting van een volwaardig specialisme openbare farmacie. De afgelopen twee jaar is deze vervolgopleiding grondig herzien. Dit heeft onder meer gevolgen voor de huidige, in het register ingeschreven, apothekers. “Op termijn zal het minder vrijblijvend zijn welke cursussen een apotheker volgt”, aldus hoogleraar Marcel Bouvy.

16-11-2011 | door DEB409904

TNF-alfaremmers: geen verhoogd risico op infecties

Behandeling met TNF-alfaremmers geeft geen verhoogd risico op ziekenhuisopname wegens een ernstige infectie in vergelijking met een behandeling met niet-biologicals. Wel verschilt dit risico tussen TNF-alfaremmers onderling.

11-11-2011 | door DEB422443

Schippers wil heruitgifte geneesmiddelen stimuleren

Minister Edith Schippers van VWS wil, door geneesmiddelen te verzegelen, de verspilling van medicijnen tegengaan. Dat stelt zij in antwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP) en Karen Gerbrands (PVV), tijdens het debat over de VWS-begroting.

10-11-2011 | door DEB420720

Kring in zee met Becel

Kring-apotheek biedt klanten, samen met Becel pro-activ en zorgverzekeraar VGZ, sinds deze week een gratis Cholesterol Starterskit aan. Een aantal Kring-apotheken houdt bovendien cholesterol-meetdagen.

08-11-2011 | door DEB432513
Back to top