Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 03, jaar 2011

met PW Wetenschappelijk Platform

21 januari 2011

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Rode Hoed

redactioneel

21-01-2011 | door edbos

Weinig verschuivingen in top 10

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2010 6,3 miljoen keer het geneesmiddel metoprolol. Het middel is daarmee, weliswaar nipt, opnieuw het meest verstrekte geneesmiddel binnen het wettelijk verzekerde pakket. In vergelijking met de top 10 over 2009 zijn er slechts enkele positiewisselingen en geen nieuwe binnenkomers.

21-01-2011 | door pw

De strijd om de gunst van de patiënt. Debat in de Rode Hoed over het Witboek Farmacie

Volgens patiënten moet nog veel verbeteren aan de farmaceutische zorg. In het Witboek Farmacie beschrijven apothekers hoe zij de patiënt denken voor zich te winnen. Tweede Kamerlid Eelke van der Veen, apotheker Pieter Sipkes en NPCF-directeur Wilna Wind reageren op hoofdpunten uit dit strategische document.

21-01-2011 | door Edwin Bos en René Groeneveld

Prikkel om verder te komen. Implementatie KNMP-richtlijnen

De implementatie van de KNMP-richtlijnen kost tijd en moeite. Maar ze leveren de apotheker belangrijke prikkels om verder te komen, zegt Berry Daemen, trekker richtlijnen van de KNMP.

21-01-2011 | door René Groeneveld

Keten kiest onomwonden voor commercie. 'Je koopt dingen, en je verkoopt ze weer'

Edzard Ansingh, eigenaar van PharmInvest, weet van geen ophouden. De 69-jarige ondernemer is nog volop bezig met de opbouw van zijn keten. Met een scherp oog voor de commerciële mogelijkheden van de apotheek. “Want wat is een apotheek anders dan een winkel?”

21-01-2011 | door René Groeneveld

Turflijst toont inzet voor veiligheid. KNMP: 'Apothekers op de goede weg'

Apothekers zijn erg actief bezig met medicatieveiligheid: meer dan 80% van hen werkt extra aan voorkomen van patiëntschade en medicatie-incidenten. Dat blijkt uit de analyse van de turflijsten die apothekers in de week van 8 tot 14 december invulden.

21-01-2011 | door marcdl

Aanmelding als lid

Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.

21-01-2011 | door pw

CMR-trainingen in maart

De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) organiseert in maart de training ‘veilig melden van medicatie-incidenten via CMR’ in Tilburg, Amsterdam en Zwolle.

21-01-2011 | door pw

Ook Witboek Farmacie ontvangen?

Het eerste exemplaar van het Witboek Farmacie reikt de KNMP bij de presentatie in de Rode Hoed op 24 januari uit. Alle aanwezigen ontvangen dan ook een exemplaar.

21-01-2011 | door pw

Unieke expertise apotheker zichtbaar. Actieweek geeft inzicht in werkzaamheden

Afgelopen december hebben de apotheken in Nederland een actieweek georganiseerd onder de titel ‘Veilig medicijngebruik, dat bezuinig je toch niet weg?’ De week is zonder meer succesvol te noemen. Naast tienduizenden publieke steunbetuigingen ontving de KNMP veel turflijsten retour.

21-01-2011 | door pw

Apotheker belangrijke rol bij werving. Aanmeldingen opleiding apothekersassistent lopen terug

Het aantal aanmeldingen voor de opleiding apothekers-assistent loopt terug. Werving van assistenten blijft daarom een belangrijk agendapunt. De KNMP en de SBA zien ook voor de apotheker een rol hierin. “Wacht niet tot er een tekort is.”

21-01-2011 | door pw

Van alle markten thuis

column

21-01-2011 | door C. Rijcken

PW-poll: veel overuren

Meer dan de helft van de apothekers die gestemd hebben op de poll op pw.nl werkt meer dan 45 uur per week in de apotheek.

21-01-2011 | door nettekoven

Medicijngesprekken en Achmea Medicatie Check. Veilig medicijngebruik bij patiënten

Een medicatiebeoordeling voor chronisch geneesmiddel-gebruik wordt een prestatie van farmaceutische zorg vanaf 2012. Apothekers leggen nu al zorg vast bij Medicijn-gesprekken of de Achmea Medicatie Check. De eerste resultaten hiervan zijn inmiddels bekend.

21-01-2011 | door pw

Attentie bij medicatiegebruik oudere. Overdosering leidt tot paracetamolintoxicatie

Een 88-jarige man neemt in twee dagen tijd medicatie van vijf dagen in. Hij loopt daarbij een milde intoxicatie van paracetamol op, zonder ernstige gevolgen.

20-01-2011 | door Marc de Leeuw en Bas Schouwenberg

Veiliger thuis. Geen baxterrol meer voor overledene

Omdat de medicatieveiligheid bij patiënten thuis onvoldoende is, gaan openbare apothekers in Amsterdam-Noord intensiever samenwerken met thuiszorgorganisatie Evean. Apotheker Swie Oei van de Buiksloter Apotheek werkte aan de opstelling van het samenwerkingscontract.

20-01-2011 | door marcdl

Patiënt bepaalt wie in zijn EPD mag

Patiënten kunnen vanaf 1 april zelf bepalen welke zorgverleners toegang krijgen tot hun Elektronisch Patiëntendossier. Zelf kunnen zij alleen via de websites van deze zorgverleners bij hun gegevens. Dat meldt minister Edith Schippers van VWS vandaag aan de Tweede Kamer.

13-01-2011 | door edbos
Back to top