Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2013

Afbouwen en stoppen van infliximab loont

Zoektocht duurt voort naar factoren die succes voorspellen

Afbouwen of stoppen van infliximab is mogelijk bij een meerderheid van patiënten met reumatoïde artritis bij wie de ziekte een stabiele lage activiteit heeft. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op, terwijl de kwaliteit van leven niet minder wordt. Het blijft echter zoeken naar variabelen die voorspellen bij welke patiënten afbouwen en stoppen succesvol zal zijn.

PW Magazine 48, jaar 2013 - 29-11-2013 | door Aatke van der Maas

Risico op therapieontrouw is voorspelbaar

Aversie tegen geneesmiddel van grote invloed

Over de factoren die van invloed zijn op therapietrouw bij startende patiënten is nog heel weinig bekend. Psycholoog Annelieke Pasma onderzoekt waarom recent gediagnosticeerde patiënten met inflammatoire artritis hun therapie met DMARDs wel of niet succesvol starten. “De ideeën die een nieuwe patiënt heeft over geneesmiddelen zijn van grote invloed op de therapietrouw.”

PW Magazine 48, jaar 2013 - 29-11-2013 | door Edwin Bos

Farmaceutische zorg loont bij RA-patiënten

Hoogrisicomedicatie vereist intensieve monitoring

Apothekers uit zowel de eerste als de tweede lijn kunnen veel betekenen voor patiënten met RA. Comorbiditeit en comedicatie vragen om zorgvuldige begeleiding. Toch zijn niet alle interacties klinisch relevant.

PW Magazine 48, jaar 2013 - 29-11-2013 | door Bart van den Bemt

Patiënt zoekt heil bij visolie en kattenklauw

Alternatieve RA-aanpak niet genezend, soms verlichtend

Vrijwel alle patiënten met reumatoïde artritis (RA) hebben wel eens alternatieve middelen geprobeerd. De helft is bij ten minste één alternatieve behandelaar geweest, of laat zich nog steeds behandelen, versus 20% van de algemene bevolking, aldus reumatoloog Hans Rasker. “Het effect wordt vertroebeld door het placebo-effect.”

PW Magazine 48, jaar 2013 - 28-11-2013 | door Mariël Croon

Syndroom van Tietze: pijnlijk en onderschat

Patiënten voelen zich onvoldoende gehoord

Het syndroom van Tietze en costochondritis kenmerken zich door hevige pijn op de borst. Beide betreffen een reumatische aandoening, onschuldig, maar soms invaliderend.

PW Magazine 48, jaar 2013 - 28-11-2013 | door Mariël Croon

RA: personalised medicine volgende stap

Studie baant weg naar algoritmen

Personalised medicine is bij reumatoïde artritis (RA) in aantocht. Momenteel brengt een studie nauwkeurig in kaart welke factoren het verloop van RA en het succes van de therapie kunnen voorspellen. Vooralsnog is de behandeling van RA-patiënten vooral trial and error.

PW Magazine 48, jaar 2013 - 26-11-2013 | door Marc de Leeuw

Lager tarief mangelt apotheker

Nieuwe contracten dwingen tot onethische keuzes

Zorgverzekeraars hebben opnieuw de tarieven voor apotheken verlaagd. Volgens apotheker Raymond Kolman moeten apothekers hierdoor de onethische keuze maken tussen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en het voortbestaan van hun bedrijf. “Zorgverzekeraars en overheid moeten omstandigheden scheppen waarin apothekers hun verantwoordelijkheid kunnen nemen”.

PW Magazine 47, jaar 2013 - 22-11-2013 | door Raymond Kolman

Een unheimisch gevoel

Vage klachten over pijn op de borst kunnen maagklachten zijn

Twee jaar na een dotterbehandeling krijgt een oudere heer last van aspecifieke klachten in borst- en buikstreek. De cardioloog vindt echter geen aanwijzingen dat er iets met zijn hart aan de hand is.

PW Magazine 47, jaar 2013 - 22-11-2013 | door Anne Leendertse en Mike Nettekoven 5 reacties

‘Patiënt krijgt te makkelijk herhaalrecept’

GSK-topman Joachimsthal wil intelligenter contractering

De farmaceutische industrie heeft nog steeds een slecht imago. Dat werd dit jaar gevoed door een corruptiezaak in China, hoge boetes voor misleidende voorlichting aan patiënten en vragen over de prijs van weesgeneesmiddelen. Directeur Marcel Joachimsthal van GSK Nederland heeft ook duidelijke ideeën over zorg, zoals: “Innoveren met zorg: dat kan alleen samen.”

PW Magazine 47, jaar 2013 - 22-11-2013 | door Frits Baltesen

Strijd over prijs weesmedicijnen blijft

Genzyme overwoog geen Fabrazyme meer te leveren

Fabrikanten van medicijnen zullen in de toekomst veel vaker met het ministerie van VWS onderhandelen over de prijs, leert de discussie over weesgeneesmiddelen. “Doorgaan met deze uitgaven is niet houdbaar”, vindt VWS. Genzyme: “We hebben serieus overwogen de stekker eruit te trekken.”

PW Magazine 47, jaar 2013 - 22-11-2013 | door Frits Baltesen 1 reactie

‘Bespaar epilepsiepatiënt deze ellende’

Veilig gebruik anti-epileptica ook mogelijk voor weinig geld

Het preferentiebeleid dwingt epilepsiepatiënten hun geneesmiddelen te wisselen. Daarbij lopen ze risico’s op een aanval. KNMP-voorzitter Rik van der Meer en directeur Martin Boer van het Epilepsiefonds willen dat deze misstand definitief stopt. “We willen Zorgverzekeraars Nederland een lijst overhandigen met geneesmiddelen waarbij substitutie uit den boze is.”

PW Magazine 47, jaar 2013 - 22-11-2013 | door Edwin Bos

Financiële impact contracten zeer ongewis

SFK: gevolgen pas achteraf zichtbaar

Apotheektarieven zitten ook voor volgend jaar in de min, zeker voor de basiscontracten van zorgverzekeraars. Voor apothekers met aanvullende afspraken is het beeld positiever, maar de contracten zijn inmiddels zo complex dat niemand de financiële gevolgen kan inschatten. “Veel apothekers verwachten dat de aparte zorgprestatie ‘eerste uitgifte’ zorgt voor minder inkomsten.”

PW Magazine 47, jaar 2013 - 22-11-2013 | door Edwin Bos

Apotheker in de rol van farmacotherapeut

Onderzoek naar nieuwe functie in huisartsenpraktijk

Dr. Anne Leendertse verwacht dat een nieuwe rol van de apotheker – apotheker-farmacotherapeut in een huisartsenpraktijk – leidt tot minder geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnamen en verbeteringen in de farmacotherapie. Of dat daadwerkelijk zo is, onderzoekt ze momenteel.

PW Magazine 47, jaar 2013 - 21-11-2013 | door Marc de Leeuw 1 reactie

Wijziging aanpak soa’s vooral bij zwangeren

Eerste herziening NHG-Standaard Het soa-consult

Door toegenomen gonokokkenresistentie tegen antibiotica is ceftriaxon nu eerste keus bij gonorroe. En de behandeling van zwangeren met chlamydia of gonorroe is voortaan dezelfde als voor niet-zwangeren. Dit staat in de herziene NHG-Standaard Het soa-consult.

PW Magazine 46, jaar 2013 - 15-11-2013 | door c.reinders@knmp.nl

Ferriprox in plaats van ferrofumaraat

Arts vergist zich in memocode

Een huisarts tikt een verkeerde memocode aan bij het voorschrijven. Het gevolg is dat een 12-jarig meisje in plaats van een ferrofumaraatsuspensie Ferriprox krijgt voorgeschreven. De apotheek merkt de vergissing op en corrigeert die.

PW Magazine 46, jaar 2013 - 15-11-2013 | door M.J.J. van Bommel, R. Hilberdink, J.C.U.M. Santen-Reestman, D.A. Opstelten

SSRI bij fysieke oorzaak ejaculatiestoornis

Seksuologische hulp bij psychogene reden

Alleen mannen met de primaire vorm van vroegtijdige zaadlozing, die met een lichamelijke oorzaak, hebben baat bij medicatie. Van belang is daarom dat behandelaren eerst goed uitmaken om welke type vroegtijdige zaadlozing het gaat.

PW Magazine 46, jaar 2013 - 14-11-2013 | door Marc de Leeuw

Zichtbaar als geneesmiddeldeskundige

Zorgpartners discussiëren over toekomst farmacie

Meer persoonlijk contact en een grotere invloed op de farmacotherapie. Zo zien de deelnemers aan vijf toekomsttafels over de farmaceutische zorg de rol van de apotheker over tien jaar. Dat zijn taken die ook de zorgconsument de apotheker graag ziet vervullen.

PW Magazine 45, jaar 2013 - 08-11-2013 | door Linda de Graaf

Trage start taboedoorbrekende maatregel

ICT in ziekenhuizen moet ‘reden van voorschrijven’ vlottrekken

Artsen zijn vanaf 1 augustus verplicht de reden van voorschrijven op het recept te vermelden bij 23 geneesmiddelen. Ook moeten zij de apotheker informeren over afwijkende nierfuncties. Deze wettelijke regeling is een belangrijke stap in de samenwerking tussen arts en apotheker. Maar de artsen zijn terughoudend en de automatisering in de tweede lijn vormt nog een groot obstakel.

PW Magazine 45, jaar 2013 - 08-11-2013 | door Edwin Bos

Onrust onder apothekers over IGZ-controles

Inspectie hanteert ‘onbekende’ eisen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft veel poliklinische apotheken en dienstapotheken in het afgelopen half jaar gecontroleerd. Tot ontsteltenis van de apothekers confronteren de inspecteurs hen met eisen voor receptcontrole en een actueel medicatieoverzicht die afwijken van de beroepsnormen. Apothekers weten niet meer waar ze aan toe zijn. “Het kan niet zo zijn dat de partij die toetst, ook zelf de regels maakt.”

PW Magazine 45, jaar 2013 - 08-11-2013 | door Edwin Bos

Klantervaring telt in farmacie-inkoopbeleid

Achmea brengt ervaringen apotheekbezoekers in kaart

Zorgverzekeraar Achmea wil apothekers belonen die zich inzetten voor een betere farmaceutische zorg. Beoordeling van de kwaliteit gebeurt met indicatoren over uitkomsten van zorg, met mystery guests en met onderzoek naar klantervaring. Daartoe zijn de klantervaringen in 381 apotheken geanalyseerd.

PW Magazine 45, jaar 2013 - 08-11-2013 | door J.A.H.J. Hoenen, M. Zuidgeest, B. van der Veen-van Diepen, P. Stam

Document acties

Back to top