Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2012

‘Isa is heel sterk, echt een kanjer’

Diabetes type 1 heeft grote impact op kind en ouders

Het leven van een kind verandert ingrijpend na de diagnose diabetes type 1. Spontaan naar buiten en rennen door de straat is er niet meer bij. Eerst moet de bloedsuiker gemeten worden. Diabetespatiëntje Isa Merks: “Laatst had ik hoofdpijn, ik zat op 21,9. Dan ‘bolus’ ik snel insuline met de pomp.”

PW Magazine 44, jaar 2012 - 02-11-2012 | door Edwin Bos

‘Mijn advies: ouders, speel voor alvleesklier’

Goede glucoseregulatie belangrijk voor leerprestaties

Het aantal kinderen met diabetes stijgt nog steeds. Met behulp van ouders lukt het in het algemeen goed om de glucosespiegel bij kinderen onder controle te houden. Dit vergt veel inspanning. “Ik zeg tegen ouders altijd: het beste is om voor alvleesklier te spelen”, zegt specialist kinderdiabetes dr. Henk Jan Aanstoot. Goede regulatie is zowel voor de leerprestaties als de reductie van langetermijncomplicaties van belang.

PW Magazine 44, jaar 2012 - 01-11-2012 | door Marc de Leeuw

Synthetische conjugaten bestrijden fibrose

Kinaseremmers specifiek afleveren in stellaatcellen van lever

De remming van kinases is een veelbelovende mogelijkheid voor de ontwikkeling van geneesmiddelen, onder andere bij kanker en nierziektes. Specifieke remming van profibrotische kinases in stellaatcellen biedt perspectieven voor de bestrijding van leverfibrose.

PW Magazine 43, jaar 2012 - 26-10-2012 | door Marike van Beuge

Succes bij hepatitis C

Drie kwart geneest met triple therapie

De behandeling van chronische hepatitis C met direct werkende antivirale middelen leidt tot een hogere genezing met minder bijwerkingen. Dit laat promovendus Joep de Bruijne zien in zijn proefschrift. Drie kwart van de patiënten geneest door triple therapie met peginterferon, ribavirine en een direct werkend antiviraal middel.

PW Magazine 43, jaar 2012 - 26-10-2012 | door Linda de Graaf

Depressie: complex profiel

Apotheker adviseert huisarts bij medicatiekeuze

Bij patiënten met een recent doorgemaakt myocardinfarct hebben SSRI’s de voorkeur boven de tricyclische antidepressiva. Indien echter metoprolol wordt gebruikt, moet paroxetine vermeden worden.

PW Magazine 43, jaar 2012 - 26-10-2012 | door Mike Nettekoven

Anxiolytica en SSRI’s maken brokkenpiloten

Statistisch significant verband nu aangetoond

Dat geneesmiddelen de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden is bekend, maar goede gegevens over de omvang van dit probleem zijn schaars. Europees onderzoek naar psychofarmacagebruik in het verkeer toont nu een statistisch significant verband aan tussen het risico op verkeersongevallen en het gebruik van anxiolytica en SSRI’s.

PW Magazine 43, jaar 2012 - 26-10-2012 | door Silvia Ravera

Prijs

Bij dit PW

PW Magazine 43, jaar 2012 - 26-10-2012 | door Léon Tinke

Medicijnbeheer patiënt: richtlijn nodig

Medicatie in eigen beheer risicovol

Patiënten kunnen tijdens een ziekenhuisopname in bepaalde gevallen hun medicatie in eigen beheer gebruiken. Voordeel hiervan is dat, als dit ‘eigen beheer’ goed wordt ingepast in het medicatieproces, de therapietrouw beter wordt. In de praktijk zijn echter incidenten gemeld. Het is daarom tijd voor een richtlijn.

PW Magazine 42, jaar 2012 - 19-10-2012 | door Astrid Witterland

FIP Centennial zeer druk bezocht

Workshops, lezingen, maar ook concrete plannen

Apothekers uit tientallen landen kijken terug op een zeer druk bezocht FIP Centennial en KNMP Congres, die werden gehouden van 3 tot en met 8 oktober in Amsterdam. Voor ieder was er iets van zijn gading. Zoals vele workshops en lezingen, maar ook nieuws en concrete plannen uit de ministerstop die werd geleid door demissionair VWS-minister Edith Schippers. Zij pleitte voor een wereldwijde aanpak tegen het te grote gebruik van antibiotica en voor een betere samenwerking tussen arts en apotheker.

PW Magazine 42, jaar 2012 - 19-10-2012 | door PW

Baxter anti-emetica biedt patiënt helderheid

Apotheek De Brug 24/7 wint KNMP Zorginnovatieprijs

Met een project waarin anti-emetica synchroon worden verstrekt bij de chemokuren, heeft poliklinische apotheek De Brug 24/7 van het Flevoziekenhuis in Almere de KNMP Zorginnovatieprijs gewonnen. “Patiënten en oncologieverpleegkundigen zijn erg blij met deze werkmethode. En ook de apotheek heeft nu meer overzicht over de gebruikte anti-emetica bij chemokuren.”

PW Magazine 42, jaar 2012 - 19-10-2012 | door Marc de Leeuw

Budgetneutraal

Bij dit PW

PW Magazine 42, jaar 2012 - 19-10-2012 | door Léon Tinke

Vertrouwen apotheker op de proef gesteld

‘Signalen over kwaliteitsproblemen serieus nemen’

Alle preferente geneesmiddelen met een handelsvergunning voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Kunnen apothekers vertrouwen op het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Inspectie? Of staat met prijzen van soms nog maar 17 cent per doosje de kwaliteit onder druk?

PW Magazine 41, jaar 2012 - 12-10-2012 | door Edwin Bos 2 reacties

Aanjager Menzis verdedigt preferentiebeleid

‘Laat kleine apothekers met geldproblemen failliet gaan’

Bij het vertrek van Julius van Dam, deskundige op het gebied van medicijnprijzen, noemde de zorgverzekeraar het preferentiebeleid ‘geslaagd’, omdat het premiebetalers veel geld bespaart. Nu wil bestuursvoorzitter Rogier van Boxtel de ziekenhuizen aanpakken: “Daar is een wereld te winnen.”

PW Magazine 41, jaar 2012 - 12-10-2012 | door Frits Baltesen

Slachtoffer van het preferentiebeleid

‘Voor mijn Glucophage moet ik naar België’

Frank Betcke heeft diabetes mellitus type 2 en slikte al jaren Glucophage. Hij had er veel baat bij. De switch naar preferente middelen viel bij hem helemaal verkeerd. “Uit ervaring weet ik dat die middelen echt allemaal anders werken, ook al beweren apothekers van niet.”

PW Magazine 41, jaar 2012 - 12-10-2012 | door Elma Stitzinger

Veel klachten van patiënten na substitutie

Lareb: aantal meldingen zegt niets over kans op bijwerking

Lareb ontvangt elk jaar honderden meldingen van vermoedelijke bijwerkingen die optreden na substitutie. De meeste meldingen gingen over doorbraakbloedingen na omzetting van de anticonceptiepil Microgynon naar een generieke variant.

PW Magazine 41, jaar 2012 - 12-10-2012 | door Leàn Rolfes, Petra van der Horst en Florence van Hunsel 1 reactie

Hoe een parkinsonpatiënt ineens zieker werd

Overleg bij generieke substitutie altijd nodig

De omzetting van spécialité naar generiek verloopt niet altijd vlekkeloos. Een man met de ziekte van Parkinson kreeg ineens weer klachten na tien jaar stabiel te zijn geweest. De apotheker bleek zonder overleg met de neuroloog de patiënt op de generieke versie van ropinirol te hebben overgezet. Overleg is in dit geval echter onontbeerlijk.

PW Magazine 41, jaar 2012 - 11-10-2012 | door Marc de Leeuw

Beter effect antidepressiva

Suppletie foliumzuur bij gebruik fluoxetine

Foliumzuur verbetert vaak de respons op fluoxetine en andere antidepressiva bij therapieresistente patiënten. Foliumzuur is nodig voor de synthese van monoamine-neurotransmitters.

PW Magazine 40, jaar 2012 - 05-10-2012 | door Ary van der Kuy, Lan Kiauw de Munck-Khoe

Meconiumtest spoort alcoholische moeder op

Erasmus MC ontwikkelt unieke analyse

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vroege detectie van alcoholgebruik is erg belangrijk. Het Erasmus MC en het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam ontwikkelden een methode om direct na de geboorte van het kind aan te tonen of de moeder tijdens de zwangerschap chronisch alcohol gebruikte.

PW Magazine 40, jaar 2012 - 05-10-2012 | door S.P. Verschoor, B.C.H. van der Nagel, B.J. Sibbles, B.C.P. Koch 2 reacties

Kosten dure geneesmiddelen exploderen

Opkomst en ondergang van een beleidsregel

Sinds de introductie van de Beleidsregel dure geneesmiddelen zijn de kosten voor deze geneesmiddelen sterk gestegen. In het Rijnland Ziekenhuis is zelfs sprake van een verdubbeling. In plaats van deze analyse van één ziekenhuis moet er een landelijke monitor voor intramurale geneesmiddelkosten komen.

PW Magazine 40, jaar 2012 - 04-10-2012 | door Pieter Knoester

Bedriegers jagen op neusspray

Onderzoek naar fraude met fentanyl

Steeds meer dienstapotheken krijgen bezoek van shoppers met een recept voor Instanyl neusspray. Apothekers melden de fraude bij politie en Inspectie, maar veelal zonder resultaat. Aan de balie ontstaan ondertussen soms bedreigende situaties. “Een confrontatie met fraude is een nare ervaring voor het hele apotheekteam.”

PW Magazine 40, jaar 2012 - 04-10-2012 | door Edwin Bos

Document acties

Back to top