Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2012

Afkappen chemo onnodig bij obese patiënt

Limitering dosering chemotherapie ongegrond

Bij mensen met een groot lichaamsoppervlak wordt de dosis chemotherapie uit angst voor bijwerkingen vaak gelimiteerd. Daar moet verandering in komen, nu een Amerikaanse richtlijn aangeeft dat bij zware en lange mensen gewoon de berekende dosis oncolyticum geldt.

PW Magazine 48, jaar 2012 - 29-11-2012 | door Linda de Graaf

Overdracht oncolytica treft 10.000 patiënten

‘Medicatiegegevens raken versnipperd’

Ziekenhuis-, openbare en poliklinische apothekers bereiden zich voor op de overheveling per 1 januari van orale oncolytica en groeihormonen. Patiënten ontvangen deze middelen dan niet langer via de openbare apotheek, maar moeten hiervoor naar het ziekenhuis. Van onrust onder patiënten zoals bij TNF-alfaremmers is geen sprake. Wel zijn er zorgen over de medicatiebewaking.

PW Magazine 48, jaar 2012 - 29-11-2012 | door Edwin Bos

Genotype verdient plek in farmacotherapie

Relevantie farmacogenetica neemt toe

De hoeveelheid literatuur die de afgelopen jaren over farmacogenetica verscheen, is indrukwekkend. Maar hoe relevant is de toepassing van farmacogenetica in de praktijk? Dit artikel geeft hiervan een aantal voorbeelden bij de behandeling van kanker.

PW Magazine 48, jaar 2012 - 29-11-2012 | door Koos Brouwers en Jaap Dik

Kankertherapie groeit toe naar maatwerk

Nog wel veel onderzoek nodig voor optimale aanpak

Medicatiebewaking bij kankerpatiënten stelt zowel apothekers als artsen voor veel vragen. Steeds meer wordt bekend over de individuele factoren die hierbij een rol spelen. Maar er is nog veel onderzoek nodig voordat echt zekerheid ontstaat over de optimale therapie voor een individuele patiënt.

PW Magazine 48, jaar 2012 - 29-11-2012 | door Marc de Leeuw

Operatie: eerst helderheid over allergieën

Patiëntgesprek brengt geneesmiddelreacties in kaart

Met een gestandaardiseerde vragenlijst leggen apothekersassistenten van Meander Medisch Centrum in Amersfoort nauwkeurig mogelijke geneesmiddelreacties vast bij patiënten die voor een operatie worden opgenomen. Dit geeft de mogelijkheid tot een gefundeerde beslissing om een geneesmiddel wel of niet te geven, waardoor de medicatieveiligheid verbetert. De auteurs beschrijven de werkwijze die ze hierbij hanteren.

PW Magazine 47, jaar 2012 - 23-11-2012 | door D.E.M. van Balen, D.C. de Jong, M.M.L. van der Westerlaken, J.E. Nagtegaal

Toxische clozapinespiegel

Wees extra alert als de patiënt rookt of een infectie heeft

Een combinatie van factoren, onder andere een interactie met ciprofloxacine, zorgt dat de clozapinespiegel bij een psychiatrisch patiënt tot toxische hoogte stijgt. Eerdere verlaging van de clozapinedosering, bij de start van ciprofloxacine, had dit mogelijk kunnen voorkomen.

PW Magazine 47, jaar 2012 - 23-11-2012 | door Marc de Leeuw

Steeds meer zorgen over geneesmiddeltekorten

Snelle oplossing ontbreekt vooralsnog

Geneesmiddeltekorten zijn een wereldwijd probleem. De situatie lijkt eerder erger dan beter te worden. Overheid en apothekers zoeken naarstig naar uitwegen. Maar een snelle oplossing lijkt niet voorhanden.

PW Magazine 47, jaar 2012 - 23-11-2012 | door Marc de Leeuw

Misschien toch afvalpil

Selectievere blokker cannabinoïdsysteem in de maak

Het afvalmiddel rimonabant werd van de markt gehaald vanwege bijwerkingen op het centrale zenuwstelsel. Promovendus Frank Meye laat zien dat een minder agressieve blokker van het cannabinoïdsysteem er ook voor zorgt dat ratten minder aankomen en dat zij minder angstig gedrag vertonen.

PW Magazine 47, jaar 2012 - 23-11-2012 | door Linda de Graaf

Apotheker: van solist naar teamspeler

Vier vormen van samenwerking uit de praktijk

In de openbare farmacie zijn solisten steeds zeldzamer. Marktwerking en financiële risico’s dwingen apothekers tot intensieve samenwerking. Voor een apotheker alleen is het ook nauwelijks mogelijk innovatieve farmaceutische zorg te ontwikkelen. Apothekers over hun manier van samenwerken, met of zonder behoud van zelfstandigheid.

PW Magazine 47, jaar 2012 - 23-11-2012 | door Edwin Bos

Kerstboom

Bij dit PW

PW Magazine 47, jaar 2012 - 23-11-2012 | door Léon Tinke

De apotheker wil liever geen verkoper zijn

Apothekers blijven achter in groeiende zelfzorgmarkt

De omzet van zelfzorgmiddelen stijgt elk jaar met gezonde cijfers en neemt in de toekomst verder toe. Maar apothekers zijn huiverig om daarop in te spelen. Het ontbreekt vaak aan ruimte, het kost extra tijd, maar vooral: apothekers voelen zich geen verkoper. “Is het erg als een apotheker aan een klant die Otrivin koopt vraagt: ‘Heeft u ook zakdoekjes nodig?’ ”

PW Magazine 46, jaar 2012 - 15-11-2012 | door Frits Baltesen

Twintig bisacodyltabletten onder het matras

Zelfzorg stelt apotheker soms voor dilemma’s

Wie kent ze niet: de patiënten met neussprayverslaving, de patiënten met paracetamolafhankelijke hoofdpijn, de aan laxeermiddel verslaafde patiënt en de patiënt die het zelf allemaal zo goed weet en adviezen over zelfzorg in de wind slaat. In de praktijk stelt dit de apotheker voor dilemma’s.

PW Magazine 46, jaar 2012 - 15-11-2012 | door Koos Brouwers

Likken

Bij dit PW

PW Magazine 45, jaar 2012 - 09-11-2012 | door Léon Tinke

Neonaten-IC: controle interacties blijft achter

Medicatiebewaking kan stuk beter

De medicatiebewaking op de neonatale intensive care units (NICU’s) in Nederland kan beter. Dat blijkt uit een enquête onder tien ziekenhuisapotheken. Zo gebeurt medicatiebewaking vaak handmatig. De controle op dosering vindt meestal wel plaats, maar vaak is er weinig aandacht voor interacties en contra-indicaties. Klinische beslisregels kunnen hierbij uitkomst bieden.

PW Magazine 45, jaar 2012 - 09-11-2012 | door K.M. Spijkers, L.E.M. Knuif, R.A. van Lingen, K. Taxis, T.H.M. van Herpen

Stamcelgentherapie: liefst nu al van start

Hobbels bij aanpak ziekte van Pompe

Eigenlijk willen de hoogleraren Gerard Wagemaker en Arnold Vulto van Erasmus MC snel met hun stamcelgentherapie voor de ziekte van Pompe beginnen. Veel staat al klaar. Maar voordat de behandeling van start kan gaan, zijn nog een paar flinke hobbels te nemen, zoals procedures en geld.

PW Magazine 45, jaar 2012 - 09-11-2012 | door Frits Baltesen

‘Wij moeten onze rug recht houden’

Zorgverzekeraars: geen grote problemen in apotheken

Apotheken staan in de rode cijfers. De laagsteprijsgarantie, lagere tarieven en historische prijzen hebben ernstige gevolgen voor de bedrijfsvoering. Veel apothekers zeggen de nieuwe contracten met zorgverzekeraars niet te kunnen tekenen. “Ik kan mijn farmaceutische verantwoordelijkheid niet meer nemen.”

PW Magazine 45, jaar 2012 - 09-11-2012 | door Edwin Bos

Poliklinische apotheken langs de meetlat

Achmea: hoe meer sterren, hoe meer bonus

Achmea gooit op 1 januari de knuppel in het hoenderhok: dan voert deze zorgverzekeraar een sterrensysteem in voor poliklinische apotheken. De beste krijgen vier sterren, de andere hebben iets uit te leggen. Bovendien: hoe meer sterren, hoe meer financiële bonus. Als dat niet helpt, introduceert Achmea in 2015 of 2016 een stevige malus voor poliklinische apotheken die onder de maat presteren. De Nederlandse Vereniging van Poliklinische Farmacie ziet het systeem als ‘eerste stap’.

PW Magazine 45, jaar 2012 - 08-11-2012 | door Frits Baltesen

Zelfcontrole zinloos

Geen verbetering van HbA1c bij diabetes type 2

Zelfcontrole bij diabetes mellitus type 2 leidt niet tot een verbetering van de bloedsuikerspiegel. Ook de kwaliteit van leven neemt niet toe, laat Uriëll Malanda in zijn proefschrift zien. Malanda raadt zelfcontrole dan ook niet aan bij deze groep patiënten.

PW Magazine 44, jaar 2012 - 02-11-2012 | door Linda de Graaf

Kleuters ravotten tijdens ‘Doe ff Gezond’

Meer eet- en beweegprojecten voor jongeren

Veel ouders en kinderen weten niet hoe ze het beste kunnen eten en bewegen. JOGG wil hun dat leren. In negentien gemeenten zijn projecten van vijf jaar begonnen om de jeugd gezonder te maken. In 2015 moeten 75 gemeenten meedoen. Doel is het stoppen van de toename van overgewicht en obesitas, risicofactoren voor onder meer diabetes.

PW Magazine 44, jaar 2012 - 02-11-2012 | door Frits Baltesen

Veel nieuwe antidiabetica, veel discussie

Diabetes neemt epidemische vorm aan

Er mogen dan al heel veel en goede middelen tegen diabetes zijn, vaak zijn de resultaten toch nog onbevredigend. De behoefte aan nieuwe medicijnen voor deze aandoening, die wereldwijd gigantische proporties aanneemt, is daarom groot. Veel nieuwe middelen halen het niet, over andere is veel discussie: onderscheiden ze zich wel voldoende om hun relatief hoge kosten te rechtvaardigen?

PW Magazine 44, jaar 2012 - 02-11-2012 | door Michiel Tent

Document acties

Back to top