Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2012

Attentie bij vitamines

Anti-epilepticum geeft kans op tekort vitamine K en B-vitamines

Door het anti-epilepticum fenytoïne kan een tekort ontstaan aan vitamine K en diverse B-vitamines. Oplettendheid is echter geboden bij suppletie met een vitamine-B-complex. Foliumzuur en vitamine B6 kunnen namelijk de fenytoïnespiegel verlagen.

PW Magazine 34, jaar 2012 - 24-08-2012 | door Mike Nettekoven

Meting van therapietrouw is lastig

Gerichte vragen maken staken van medicatie voorspelbaar

Waar ligt precies de grens tussen therapietrouw en therapie-ontrouw? Bijvoorbeeld bij statines is dat niet eenduidig gedefinieerd en daardoor verschillen uitkomsten systematisch. Vele factoren beïnvloeden de therapietrouw. Met name opvattingen over risico’s en noodzaak blijken bruikbaar om te voorspellen wie zullen stoppen met hun medicatie.

PW Magazine 34, jaar 2012 - 24-08-2012 | door Harm Geers

Zwangerschapsmasker bij gebruik spiraaltje

Ook bijwerkingen op lange termijn

Van de orale anticonceptiva is bekend dat deze zwangerschapsmasker, ook wel chloasma of melasma genoemd, kunnen geven. Maar ook andere anticonceptiva, zoals het IUD met progestagenen, kunnen mogelijk deze bijwerking geven. Lareb ontving vier meldingen van chloasma bij gebruik van Mirena.

PW Magazine 33, jaar 2012 - 17-08-2012 | door Ingrid Oosterhuis

Kans op resistentie bij soa-behandelingen neemt toe

Therapie bestaat uit ‘Eenhapsbehandelingen’

Elk jaar zijn er weer meer soa-consulten bij de GGD’s. “Het aantal gevallen chlamydia en gonorroe stijgt maar syfilis komt minder vaak voor”, aldus prof. dr. Henry de Vries van het AMC. Deze soa’s zijn goed te behandelen met een eenmalige dosis antibiotica. De kans dat de gonorroe-gonokok wéér resistent wordt, ligt echter op de loer.

PW Magazine 33, jaar 2012 - 17-08-2012 | door Mike Nettekoven

‘Mensen moeten over de drempel komen’

Seksuele bijwerkingen grote rol bij therapieontrouw

Bijwerkingen op seksueel gebied spelen een grote rol bij therapieontrouw, bijvoorbeeld bij antidepressiva. Een open gesprek met patiënten hierover kan de therapietrouw verbeteren. “Het is belangrijk dat je de mensen over de drempel haalt.”

PW Magazine 33, jaar 2012 - 16-08-2012 | door Marc de Leeuw

Pennywise

Bij dit PW

PW Magazine 32, jaar 2012 - 10-08-2012 | door Léon Tinke

FIP: ruimte om out of the box te denken

Henk de Jong bewaakt niveau lezingen

Nieuwe nano- en gentechnologie en bio-informatica zijn van grote invloed op de farmacie van de toekomst. Tijden de FIP Centennial, begin oktober in Amsterdam, geven diverse sprekers hun kijk op de farmacie van morgen. Henk de Jong waakt over het wetenschappelijk niveau van de lezingen. “Sprekers moeten out of the box durven te denken.”

PW Magazine 32, jaar 2012 - 10-08-2012 | door Edwin Bos

Levenslang smeren, spuiten en slikken

‘Voorlichting door apotheker nog onvoldoende’

Het gebruik van geneesmiddelen kent ook voor een psoriasispatiënt soms vele hoogte- en dieptepunten. Sulfasalazine werd Ria Bloomberg-Lubbers bijna fataal terwijl infliximab volgens haar een heus wondermiddel is. “De tien jaren dat ik dat geneesmiddel kreeg, waren de beste van mijn leven.”

PW Magazine 32, jaar 2012 - 10-08-2012 | door Edwin Bos

Te dun laagje, te lage beschermingsfactor

Gebruik van zonnebrandcrèmes is gebrekkig

Het aantal mensen met huidkanker bereikt telkens nieuwe records. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal huidkankergevallen van 15.000 naar 40.000 per jaar. Gevolg van vele jaren niet of slecht insmeren met zonnebrandcrème. Wat zijn de laatste inzichten over bescherming tegen de zon?

PW Magazine 32, jaar 2012 - 10-08-2012 | door Frits Baltesen

Geschonden aangezicht

Vijf hoofdhuidinfecties en hoe deze te behandelen

Infecties in het gezicht vallen op. Hieronder een vijftal veelvoorkomende infecties op een rijtje, met de laatste inzichten en behandelingen. De aandoeningen kunnen ook in mengvorm voorkomen. Zo kan een behandeling van een eczeem met corticosteroïden een onderliggende rosacea doen opkomen.

PW Magazine 32, jaar 2012 - 10-08-2012 | door Jaap Dik

Huidkankeronderzoek: pijlen op melanoom

Nieuwe therapieën veelbelovend

De toekomst voor patiënten met melanomen ziet er stukken zonniger uit dan enkele jaren terug. Vanaf 2010 zijn er enkele belangrijke doorbraken geweest in de medicamenteuze behandeling van melanomen. “Daarvoor waren er nauwelijks therapieën beschikbaar.”

PW Magazine 32, jaar 2012 - 10-08-2012 | door Marc de Leeuw

Corticosteroïden: kwestie van juist doseren

Kinderdermatoloog Oranje: ‘Maak ouders niet onnodig bang’

Eczeem komt op kinderleeftijd vaak voor. Een aandoening die voor de betrokkenen, ouders en kinderen, een flinke impact kan hebben. Corticosteroïdecrèmes werken voor de meeste kinderen goed mits zij de juiste hoeveelheid gebruiken. “Dus niet te dun smeren want dat is een soort homeopathie”, vindt kinderdermatoloog prof. dr. Arnold Oranje.

PW Magazine 32, jaar 2012 - 10-08-2012 | door Mike Nettekoven

Lyme: wachten met antibiotica

Pas medicatie als iemand ziek is

Bijna vier jaar hebben tientallen deskundigen honderden onderzoeken besproken in de werkgroep Richtlijn Lymeziekte van het Centraal Begeleidings Orgaan. De nieuwe richtlijn is in concept klaar. Belangrijkste conclusies: het aantal tekenbeten neemt fors toe, maar het advies is om na een tekenbeet niet altijd een antibioticum voor te schrijven.

PW Magazine 30/31, jaar 2012 - 27-07-2012 | door Frits Baltesen

Sneller op de markt

Flexibele opzet geneesmiddelenonderzoek werpt vruchten af

Met behulp van farmacogenetica kan klinisch onderzoek sneller en goedkoper, blijkt uit het proefschrift van promovendus Frederieke van der Baan. Ook een flexibele onderzoeksopzet kan daartoe bijdragen. Van der Baan toont verder het nut aan van farmacogenetica bij de behandeling met statines en psychofarmaca.

PW Magazine 30/31, jaar 2012 - 27-07-2012 | door Linda de Graaf

Politieke partijen: nu écht medicijnencheck

Verkiezingsprogramma’s onder de loep

De zeven grote politieke partijen kondigen in hun verkiezingsprogramma’s geen nieuwe financiële verzwaringen aan voor apothekers. Wat mogen apothekers de komende vier jaar verwachten van politiek Den Haag? In dit overzicht de belangrijkste standpunten van VVD, PVV, SP, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks over apothekers en gezondheidszorg in hun verkiezingsprogramma’s en interviews met de fractiespecialisten van deze partijen in de Tweede Kamer.

PW Magazine 30/31, jaar 2012 - 27-07-2012 | door Frits Baltesen

Balanceren tussen begrijpelijk en volledig

Bijsluiters voortdurend aangepast

Veel patiënten vinden de bijsluiters bij medicijnen onduidelijk en lang. Voor de farmaceutische industrie, het ministerie van VWS en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen reden om de teksten voortdurend aan te passen. Betrokken partijen balanceren tussen volledigheid en begrijpelijkheid. Is het tijd voor pictogrammen in de bijsluiter?

PW Magazine 30/31, jaar 2012 - 27-07-2012 | door Frits Baltesen

GVR

Bij dit PW

PW Magazine 28/29, jaar 2012 - 13-07-2012 | door Léon Tinke 1 reactie

‘Geen cowboys, maar échte apothekers’

De Thuisapotheek zoekt samenwerking met apotheken

Aan de opmars van De Thuisapotheek kwam onlangs abrupt een einde. Apothekers Hans Smit en Gerrit Jan Dannijs namen de failliete boedel over om van de omstreden verzendapotheek een ‘gewone’ apotheek te maken. “Wij leveren wél spoed- en adhoc-medicatie aan de patiënt.”

PW Magazine 28/29, jaar 2012 - 13-07-2012 | door Edwin Bos

Vinger aan de pols bij borging van privacy

CBP bovenop beveiliging patiëntendata

Gestaag doen het elektronische patiëntendossier en het LSP hun intrede in de zorg. Zorgverleners en zorgverzekeraars zetten volgend jaar mogelijk een nieuwe stap om noodzakelijke patiëntgegevens goed en snel beschikbaar te krijgen. Maar de gevoelige informatie moet daarna worden beschermd tegen buitenstaanders. Sinds maart is er een nieuwe NEN-norm.

PW Magazine 28/29, jaar 2012 - 13-07-2012 | door Frits Baltesen

‘Zorgprofessionals moeten elkaar meer gunnen’

Pact van Garderen voor intensievere buurtzorg

Onder dreiging van een heuse zorgcrisis zijn eerstelijnsorganisaties een intensieve samenwerking aangegaan. Als Pact van Garderen willen zij de zorgtaken in de buurt strakker verdelen en duidelijker communiceren met de patiënt. LHV-voorzitter Steven van Eijck: “Wij kunnen dat met elkaar beter en goedkoper. Daar hebben we Den Haag niet bij nodig.”

PW Magazine 28/29, jaar 2012 - 13-07-2012 | door Edwin Bos

Document acties

Back to top