Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW10

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Indrukwekkend

De cijfers zijn nog altijd huiveringwekkend: een kleine 117.000 mensen krijgen jaarlijks kanker in Nederland, dat zijn er dertien per uur. Een op de drie Nederlanders krijgt de ziekte, 90% is 50 jaar of ouder en ruim 44.000 mensen overlijden er ieder jaar aan. De meest voorkomende vormen bij vrouwen zijn borst- , huid-, darm- en longkanker. Bij mannen staat prostaatkanker bovenaan, gevolgd door long- en darmkanker.

08-03-2019 | door Frans van den Houdt

Zware medicatie eenvoudig zonder recept te bestellen

Zware receptgeneesmiddelen bestellen op internet, zonder controle van een arts, is kinderlijk eenvoudig. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die minister Bruins van Medische Zorg oproept actiever te waarschuwen voor het zonder recept bestellen van zware medicatie.

26-02-2019 | door Edwin Bos

Telefoontjes

De telefoon gaat de hele dag. Ieder onderwerp is weer anders, maar soms blijf je met een lach op je gezicht zitten. Een wat oudere heer belde (of moet je tegenwoordig zeggen ‘een klant met een gouden randje’?): “Kunt u mij wat meer vertellen over de Brexit?”

08-03-2019 | door Jaap Dik, apotheker

Herexamen 2019 PW 10

Welke uitspraak over PCSK9-remmers is juist?

07-03-2019 | door Anke Lambooij, IVM

€ 15 miljoen voor onderzoek bestrijden hiv-virus

Voor onderzoek naar nieuwe manieren om het hiv-virus te bestrijden ontvangt de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc € 15 miljoen van fabrikant ViiV Healthcare.

27-02-2019 | door PW

Wereldwijde stijging medicijnresten in zoet water

De concentratie medicijnen in zoet water is wereldwijd in twintig jaar tijd flink toegenomen. In het water zit zelfs zo veel van het antibioticum ciprofloxacine dat er een risico is op schadelijke ecologische effecten. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.

25-02-2019 | door PW

Een derde van patiënten gebruikt antidepressivum langdurig

Van de ongeveer één miljoen patiënten in Nederland die een antidepressivum krijgt voorgeschreven, gebruikt een derde dat vijf jaar later nog. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

25-02-2019 | door PW

NZa: gebruik eHealth in de zorg moet omhoog

eHealth kan een belangrijke bijdrage leveren aan de inzet van de juiste zorg op de juiste plek, maar opschaling door zorgaanbieders gaat moeizaam. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die het gebruik van eHealth met nieuwe maatregelen wil stimuleren.

22-02-2019 | door PW

EMA herziet olaratumab

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) start een herziening van het geneesmiddel olaratumab (Lartruvo) volgend op het advies eerder dit jaar om geen nieuwe patiënten meer te laten starten met het geneesmiddel.

07-03-2019 | door PW

Uitbreiding indicaties vijf middelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicaties van vijf middelen.

07-03-2019 | door PW

Heronderzoek naar omega-3-vetzuren

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaat op verzoek van enkele registratiehouders een heronderzoek beginnen naar orale geneesmiddelen met omega-3-vetzuren.

06-03-2019 | door PW

92% apotheken gelieerd aan een keten of formule

Per januari van dit jaar zijn in Nederland 1996 openbare apotheken gevestigd. Zowel het aantal apotheken in eigendom van ketens als het aantal zelfstandige apotheken dat is aangesloten bij een formule liet vorig jaar een toename zien. 92% van de apotheken is verbonden aan een keten of een formule. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

08-03-2019 | door SFK

Stap voorwaarts in aanpak uitgezaaide borstkanker

Voor gemetastaseerd mammacarcinoom zijn twee nieuwe behandelingen in opkomst: de CDK4/6-remmers en immuun­checkpointremmers. Twee medisch oncologen uit het Antoni van Leeuwenhoek – dr. Marleen Kok en dr. Gabe Sonke, gespecialiseerd in borstkankerbehandeling – bespreken de plaatsbepaling van deze belofte­volle therapieën. “De indicatie voor CDK4/6-remmers zou uiteindelijk kunnen verbreden.”

08-03-2019 | door Maarke Roelofs

'Oudere kankerpatiënt wil af van waslijst aan medicatie'

Als oudere mensen kanker krijgen, is het niet altijd meer relevant om alle medicatie voor andere kwalen voort te zetten. In het LUMC wordt bij honderd oudere kankerpatiënten met beperkte levensverwachting en polyfarmacie gekeken welke middelen gestopt kunnen worden. Professor Johanneke Portielje: “We zijn het er inmiddels over eens dat statines meestal niet zinvol meer zijn.”

08-03-2019 | door Frans van den Houdt

KNMP Voorjaarscongres: Oncologica

Het KNMP Voorjaarscongres vindt plaats op dinsdag 12 maart met als thema 'Oncologica'. De dag is voor openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers geaccrediteerd met 5 uren.

08-03-2019 | door KNMP

'Het geeft voldoening als ik toch iets nalaat'

Henk Frijters, die uitgezaaide prostaatkanker heeft, leeft van dag tot dag. Hij is er de man niet naar bij de pakken neer te zitten, al weet hij dat het zó afgelopen kan zijn. Met name radium Ra-223 dichloride helpt hem deze tijd zo goed mogelijk door te komen. Hij schrijft verhalen en leest kunstcatalogi. “Daaruit haal ik bevrediging.”

08-03-2019 | door Annemiek Veelenturf

Oncolyticum nuchter innemen erg onplezierig voor patiënt

Met voedselinterventies kan het gebruik van orale oncolytica doelmatiger en patiëntvriendelijker. Dat stelt ziekenhuisapotheker Nielka van Erp die hier veel onderzoek naar doet. Zo kunnen patiënten pazopanib volgens haar – ondanks dat de fabrikant ‘nuchter innemen’ adviseert – toch bij het ontbijt innemen, mits in een lagere dosis. Prettiger voor de patiënt én goedkoper.

08-03-2019 | door Cindy Reinders

Vitamine D en omega-3-vetzuren verkleinen kans op kanker niet

Suppletie met omega-3-vetzuren of vitamine D resulteert niet in een lagere incidentie van kanker of cardiovasculaire gebeurtenissen in vergelijking met placebo.

08-03-2019 | door Linda de Graaf

Testen op DPD-deficiëntie verbetert veiligheid chemo

Patiënten met een verhoogd risico op ernstige bijwerkingen van fluoro­pyrimidine-chemotherapie kunnen worden geïdentificeerd door te testen op deficiëntie van het enzym dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD). Uit het promotieonderzoek van Linda Henricks blijkt dat het op voorhand testen op vier genetische DPYD-varianten de patiëntveiligheid verbetert.

08-03-2019 | door Linda Henricks

Bijwerkingen-apps zeer nuttig in de oncologie

Kankerpatiënten vinden een app waarmee zij bijwerkingen kunnen melden prettig in het gebruik, blijkt uit een pilotstudie in zeven ziekenhuizen. De motivatie voor app-gebruik tijdens systemische therapie stijgt als behandelaars de resultaten proactief toepassen in de spreekkamer. Dat is ook het geval wanneer zij tijdig reageren op berichten van patiënten.

08-03-2019 | door Corina van den Hurk en Linda Härmark

Van hoge Noorden naar down under

Jan-Willem Alffenaar verruilde eind vorig jaar zijn boeiende baan aan het UMC Groningen voor een nog boeiendere positie aan de Universiteit van Sydney, waar hij nieuwe studies gaat opzetten en de relatie tussen onderwijs en onderzoek verder moet versterken.

08-03-2019 | door Frans van den Houdt

Kwaliteitsindicatoren 2018: Professionele Standaard als basis

De uitvraagperiode voor de jaarlijkse uitvraag kwaliteitsindicatoren is vastgesteld van 18 maart tot en met 15 april 2019. De indicatoren van de landelijke uitvraag zijn gekoppeld aan de Professionele Standaard en er is nu geen apart WSO-tabblad meer. De uitvraagperiode duurt ook dit jaar vier weken.

08-03-2019 | door KNMP

Regeldruk

De KNMP werd begin mei vorig jaar met spoed richting het ministerie van VWS geroepen om feedback te geven op www.ordz.nl. Deze website gaat over het project ontregel de zorg, geïnitieerd door de VvAA, en volgend op eerdere trajecten in de strijd tegen de regeldruk.

08-03-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

KNMP: stel vermelding BIG-nummer uit

De uitvoering van de wijziging in de Wet BIG dient te worden uit­gesteld. Dat stellen de KNMP en een tiental partijen in een gezamenlijke brief aan minister De Jonge (VWS). Door een wijziging in de Wet BIG zijn alle BIG-geregistreerde zorgverleners per 1 april 2019 verplicht om hun BIG-nummer actief bekend te maken. De KNMP pleit er samen met de KNMG, KNMT, KNOV, KNGF, V&VN, ANT, NAPA, de BoZ-partijen en OVAL voor om de inwerkingtreding te verdagen.

08-03-2019 | door KNMP

Commentaarfase MDR Farmacogenetica in de psychiatrie

De KNMP vraagt haar leden om de multidisciplinaire richtlijn (MDR) Farmacogenetica in de psychiatrie te becommentariëren. Deze MDR is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en is ontwikkeld in samenwerking met verschillende partijen, waaronder de KNMP en de NVZA. De conceptrichtlijn is ter inzage beschikbaar voor leden. Leden kunnen commentaar geven tot vrijdag 22 maart.

08-03-2019 | door KNMP

De meest urgente vragen voor de farmaceutische patiëntenzorg

De tien meest urgente vraagstukken binnen de openbare farmacie zijn bekend en zullen op het KNMP Voorjaarscongres gedeeld worden. Deze vragen vormen de basis voor de KNMP Onderzoeksagenda 2025 met speerpunt openbare farmacie.

08-03-2019 | door Geert Westerhuis

Extra aandacht voor de behandeling van kanker

In het Informatorium Medicamentorum (IM) is extra aandacht besteed aan de behandeling van kanker. Een aantal oncolytica is herzien en er is een nieuwe subgroep voor chemokuren. Bovendien zijn adviezen van de Commissie BOM verwerkt, net als de richtlijnen van Oncoline en Pallialine.

08-03-2019 | door Scott Wishaw
Back to top