Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Van hoge Noorden naar down under

Jan-Willem Alffenaar verruilt UMCG voor Universiteit van Sydney.

PW10 - 08-03-2019 | door Frans van den Houdt
Jan-Willem Alffenaar verruilde eind vorig jaar zijn boeiende baan aan het UMC Groningen voor een nog boeiendere positie aan de Universiteit van Sydney, waar hij nieuwe studies gaat opzetten en de relatie tussen onderwijs en onderzoek verder moet versterken.
Van hoge Noorden naar down under

Even dacht hij dat het een grap was toen hij in 2017 een mail kreeg van een recruiter die informeerde of hij interesse had in een positie aan de Sydney Pharmacy School en Westmead Hospital. “Ik zag een onbekende naam en had de mail bijna gedeletet”, zegt professor Jan-Willem Alffenaar, tot december 2018 ziekenhuisapo­theker en klinisch farmacoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Maar zijn nieuwsgierigheid won het en na enkele mailtjes en telefoontjes kon hij niet anders concluderen dat de baan waarvoor hij was benaderd – chair of clinical pharmacy, een gecombineerde functie bij de Universiteit van Sydney en het Westmead ziekenhuis – “erg aantrekkelijk was met veel mogelijkheden en financiële ondersteuning voor onderzoek.”

Dat ze bij hem aanklopten komt volgens Alffenaar enerzijds doordat hij zowel praktisch als academisch werkt – in de Australische farmacie een zeldzame combinatie – en als ontvanger van de young investigator award van de International Association of Therapeutic Drug Monitoring & Clinical Toxicology (IATDMCT) bekendheid kreeg door zijn publicaties en lezingen.

De Groningse collega’s reageerden geschokt en verrast toen Alffenaar besloot de baan down under te aanvaarden. “Gezien mijn positie in het UMCG lag het totaal niet in de lijn der verwachting dat ik naar het buitenland zou gaan.”

Werk en privé

Het regelen van een werkvergunning kostte veel tijd, zodat hij pas eind vorig jaar naar Sydney kon verhuizen, om per 1 februari aan de slag te gaan op zijn nieuwe werkplek. Hij gaat onder meer een nieuwe researchgroep opzetten en de samenwerking tussen farmacieonderwijs en onderzoek in Westmead verder vormgeven. Ook blijft hij nog vijf jaar verbonden aan het UMCG, voor het begeleiden van promovendi, lopende projecten en de studie naar TDM bij geneesmiddelresistente tbc die wordt gefinancierd door de Bill en Melinda Gates Foundation.

Na de eerste werkweken concludeert Alffenaar dat het academisch klimaat “redelijk vergelijkbaar” is met dat in Nederland. Wel valt hem op dat de Australiërs meer nadruk leggen op een goede balans tussen werk en privé. “Hard werken en presteren is goed, maar het mag nooit ten koste gaan van de mensen thuis. Niet voor niets wordt de slogan ‘a happy wife is a happy life’ hier veel gebezigd.” 

Document acties

gearchiveerd onder: , ,
Back to top