Vaste rubrieken
Open vizier
Als hagelnieuwe secretaris van het KNMP-bestuur mag ik meteen het podium pakken door mijn eerste column in het PW te schrijven. Toen ik mij kandidaat stelde en het jaarplan las met het motto ‘Apothekers werken samen’ sloeg ik meteen aan. In Kaag en Braassem werken apothekers binnen een wijksamenwerkingsverband niet alleen samen met andere eerstelijnszorgverleners maar ook met de wijkverpleging, het sociaal domein en de gemeente.
Apothekers massaal in het NOS Journaal
Kwartaal in beeld: de maanden januari, februari, maart van 2023
Maar liefst zesmaal treden apothekers op in het NOS Journaal in het eerste kwartaal van 2023. De jaarcijfers van geneesmiddelentekorten zijn naar recordhoogte gestegen en dat leidt tot publiciteit. KNMP-voorzitter Aris Prins verschijnt bij Kassa, het NOS Journaal en Nieuwsuur voor een toelichting op de cijfers. Maar ook andere onderwerpen komen in het achtuurjournaal aan bod: farmacogenetica, contant betalen en de medicatiebeoordeling.
Bestuurlijk
Wist u dat de KNMP ruim vijfhonderd actieve leden heeft? Dat zegt veel over ons potentieel, over de betrokkenheid bij de KNMP, over de vele functies, rollen en taken die we nodig hebben om met onze vereniging voor alle apothekers voorwaarts te gaan.
Nivel: vertrouwen burgers in apothekers is groot
Het vertrouwen van burgers in apothekers is groot. Dat blijkt uit de Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg die onderzoeksinstituut Nivel heeft gepubliceerd. Daarin concludeert het instituut dat het vertrouwen van burgers in de zorgprofessionals groot is, net zoals in voorgaande jaren.
CDA-voorstellen: bevorder farmacogenetica en apotheekbereidingen
CDA-Kamerlid Joba van den Berg ziet kansen in het bevorderen van farmacogenetica, apotheekbereidingen en nieuwe bekostigingsmogelijkheden voor apotheken. Volgens het CDA kunnen geneesmiddelen op die manier “beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar” worden gehouden.
'Morgen u komt terug'
Nederlands oefenen voor aan de apotheekbalie.
Hoe kan je apothekers en apothekersassistenten voor wie Nederlands geen moedertaal is, iets meer zelfvertrouwen geven aan de balie? Als antwoord op die vraag maakte Hilka Wolschrijn een speciale taaltraining. “Een goed gesprek voeren over medicatiegebruik is een hele uitdaging.”
Sirolimus als gel toepasbaar bij angiofibroom in het gezicht
Sirolimus voor dermaal gebruik (Hyftor) heeft van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP groen licht gekregen voor een handelsvergunning. Hyftor, dat beschikbaar zal komen als gel met de sterkte 2 mg/g en is bedoeld voor lokaal gebruik, is geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar met een angiofibroom (goedaardige tumor) in het gezicht die is geassocieerd met tubereuze sclerose complex (TSC). TSC is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking in één van de twee TSC-genen en leidt tot goedaardige tumoren in bijvoorbeeld de hersenen, de longen, de nieren en de huid.
Lichte daling verstrekkingen van medicinale cannabis
Aandeel gedroogde vormen opnieuw groter dan aandeel olie.
Openbare apotheken verstrekten in 2022 bijna 41.000 keer medicinale cannabis, 2,2% minder dan in 2021. Hiermee daalde het aantal verstrekkingen voor het vijfde jaar op rij. Het aandeel van gedroogde vormen is, net als in de afgelopen jaren, groter dan olie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Out-of-the-box
Iets lijkt normaal, maar is dat voor de ander niet.
“Jij kan moeilijke dingen zo makkelijk uitleggen”, luidde de feedback van enkele aios ziekenhuisfarmacie. Wat een mooi compliment! Ik ben bewust bezig met micro teaching; fijn als dat wat oplevert. Maar naast trots ben ik ook wel verbaasd. Want in mijn hoofd schieten de gedachten vaak als een raket van links naar rechts en weer terug. Maar blijkbaar lukt het toch om op simpele wijze, zeg, een AUC-berekening uit te leggen.
Impact
Meld, meld, meld. Dat kun je gerust als het mantra beschouwen van Bijwerkingencentrum Lareb. Hoe cruciaal het melden van bijwerkingen van geneesmiddelen, vaccins en gezondheidsproducten is en hoe groot de impact kan zijn, beschrijven we regelmatig in artikelen en columns.
Herexamen 2023 PW13
Wat is uw advies bij het vergeten van een tablet enalapril 10 mg?
SIG’s dragen bij aan gerichte farmazorg
Special Interest Groups werken onder meer aan richtlijnen en kwaliteitsindicatoren.
Om vanuit de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) de verbinding te leggen met het veld, eerste- en tweedelijnszorgverleners en patiëntenverenigingen zijn Special Interest Groups (SIG’s) opgericht. In deze SIG’s werken (openbaar) apothekers, kaderapothekers i.o. en apothekers werkzaam op het gebied van onderzoek, onderwijs en beleid samen.
Bewaren
Wie wat bewaart die heeft wat, hield een oude tante ons altijd voor als wij, kinderen nog, te snel geneigd waren iets weg te gooien. Zelf paste ze dat gezegde zo goed toe dat haar appartementje op een gegeven moment veranderde in een onneembare vesting van kranten, snuisterijen en regelrechte rommel. Ze had wat, maar kon het nooit meer vinden.
Voor ’t grijpen
Miljarden liggen klaar om de zorg anders in te vullen.
Op verschillende plekken worden geldpotjes vrijgemaakt voor een transformatie naar een duurzame samenleving. Zo ook de IZA-gelden, met als doel “de zorg optimaal bij te laten dragen aan het gezond (samen)leven van alle mensen in Nederland, in het besef dat daarvoor verhoudingsgewijs niet meer mensen en middelen beschikbaar zijn dan nu en met de laagst mogelijke impact op klimaat en milieu”.*
Nieuwe doseeradviezen voor antibiotica bij kinderen in Kinderformularium
Voor een aantal antibiotica zijn nieuwe doseeradviezen opgenomen in het Kinderformularium. Het gaat om de middelen amoxicilline, amoxicilline/clavulaanzuur, ceftazidim, cefuroxim, ciprofloxacine, cotrimoxazol, levofloxacine en piperacilline/tazobactam.
Raadpleeg vaker de apotheker
Antwoorden op medicijnvragen verzameld in één boek.
Met haar boek over vaak gestelde vragen van patiënten hoopt de Vlaamse apotheker Annelies Vanderlinden fouten in geneesmiddelgebruik te voorkomen. “Ik wil duidelijk maken dat de apotheker echt een geneesmiddelenexpert is bij wie je met al je vragen terechtkan.”
Kosten diabetesmiddelen met ruim 19% gestegen
Toename gebruik nieuwe middelen na herziening NHG-Standaard stuwt kosten
Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2022 aan bijna 910.000 mensen diabetesmedicatie, bijna 40.000 meer dan in 2021 (+4,5%). De bijbehorende geneesmiddelkosten namen toe met bijna € 48 miljoen tot bijna € 300 miljoen, een stijging van ruim 19%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Kuipers wil ‘alles doen’ om tekorten te voorkomen
Minister Ernst Kuipers (VWS) voelt de urgentie om ‘alles te doen’ wat in zijn macht ligt om de geneesmiddelentekorten waar mogelijk op te lossen. Kuipers gaat onder meer met zorgverzekeraars in gesprek over de effecten van het preferentiebeleid.
KNMP licht actuele kwesties toe in aanloop Kamerdebat
In gesprekken met Kamerleden en in een brief aan de Tweede Kamer heeft de KNMP de situatie rond de geneesmiddelentekorten en de zorgfunctie van apotheken toegelicht. Dat gebeurde in aanloop naar het Kamerdebat over het geneesmiddelenbeleid, dat 22 maart heeft plaatsgevonden.
Zorginnovatie
Vorige week mocht ik de KNMP Zorginnovatieprijs uitreiken op het KNMP Voorjaarscongres in Utrecht. Een eer die mij voor het eerst ten deel viel. Met de uitreiking van deze prijs stimuleert de KNMP al meer dan tien jaar vooruitstrevende apothekers met innovaties die bijdragen aan de verbetering van de farmaceutische patiëntenzorg en de vergroting van de zichtbaarheid van de apotheker.