Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2023 PW35

PW35 - 30-08-2023 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Van een huisarts krijgt u het verzoek om op donderdagmiddag euthanatica af te leveren voor een euthanasie die op zaterdagmorgen zal plaatsvinden. Lokaal is de afspraak dat de apotheker de euthanatica voor toediening gereed maakt en aan de arts ter hand stelt. Hoe levert u in dit specifieke geval de thiopental af?

  1. U levert 4 flacons thiopental à 500 mg en 1 ampul water voor injecties à 20 ml af, omdat de thiopentaloplossing kort voor toediening moet worden klaargemaakt.
  2. U levert 4 flacons thiopental à 500 mg en 1 ampul water voor injecties à 20 ml af, omdat de thiopentaloplossing na klaarmaken nog maximaal 24 uur houdbaar is.
  3. U levert de klaargemaakte oplossing af in een injectiespuit, omdat de thiopentaloplossing na klaarmaken nog 48 uur houdbaar is bij kamertemperatuur.
  4. U levert de klaargemaakte oplossing af in een injectiespuit, omdat de thiopentaloplossing na klaarmaken nog 48 uur houdbaar is in de koelkast.

Toelichting

Het juiste antwoord is: u levert de klaargemaakte oplossing af in een injectiespuit, omdat de thiopentaloplossing na klaarmaken nog 48 uur houdbaar is bij kamertemperatuur.

Volgens de KNMG/KNMP Richtlijn Uitvoering Euthanasie en hulp bij zelfdoding is de thiopenthaloplossing in de injectiespuit voor deze toepassing 48 uur houdbaar op kamertemperatuur (antwoorden a en b zijn niet juist). Vanwege het risico op uitkristallisatie dient de klaargemaakte thiopentalspuit niet in de koelkast te worden bewaard (antwoord d is niet juist).

Bronnen:

• KNMG/KNMP Richtlijn Uitvoering Euthanasie en hulp bij zelfdoding, september 2021.

• LNA-mededeling Euthanatica en productzorg, juli 2019.

Document acties

Reacties

05-09-2023 15:49
K.G.J. Schneider (182360) zegt:

Het ware beter geweest in deze vraag ook het koelkastartikel rocuronium mee te nemen....

Back to top