Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Redactioneel

Kinderlijden

Lijden is er in vele gradaties. Een kind zien lijden is een van de ergste vormen. En als het om je eigen kind gaat is het nog zwaarder. Toen ik in Afrika woonde en mijn zoontje op tweeënhalf jarige leeftijd malaria kreeg, geen van de pillen die de kinderarts voorschreef bleken te helpen en het jongetje alsmaar zieker en zwakker werd, was dat een ware beproeving. Gelukkig was er uiteindelijk een laatste redmiddel: kinine. Een paar dagen aan het infuus deed wonderen.

PW20 - 18-05-2018 | door Frans van den Houdt

Vaccinatietwijfelaars

Kent Nederland een vaccinatiegraad van ongeveer 95% voor de meeste vaccinaties, zo bevestigen twee functionarissen van het RIVM in dit PW, andere landen in Europa blijven ver achter. Je kunt er de situatie gerust belabberd noemen waar het gaat om vaccinaties tegen mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus. Zo belabberd dat de Europese Commissie onlangs de noodklok luidde.

PW19 - 11-05-2018 | door Frans van den Houdt

Mr. Biosimilar

Het is uiterst aangenaam hoogleraar Arnold Vulto te horen vertellen over verleden, heden en toekomst van de farmacie, over medicatieveiligheid, opleidingen en gentherapie. En natuurlijk over biosimilars. Als dé autoriteit, zowel nationaal als internationaal, is zijn bijnaam mr. Biosimilar daarom zondermeer op z’n plaats.

PW18 - 04-05-2018 | door Frans van den Houdt

Kraanwater

Veroorzaken farmaceutische bedrijven in een land als India grootschalige milieuvervuiling en antibioticaresistentie door gebrek aan wet- en regelgeving (én naleving), in Nederland vinden gelukkig steeds meer initiatieven plaats om medicijnresten uit het oppervlaktewater te houden.

PW17 - 27-04-2018 | door Frans van den Houdt

Te zoet, te zout

Bedrogen uitkomen, hoe vaak ervaren we dat niet? Bijvoorbeeld bij de keuze van in jouw ogen gezonde producten, zoals ontbijtgranen en saladedressing. Volgens het Diabetes Fonds kan in een pak ontbijtgranen 90 gram suiker zitten en een fles dressing maar liefst achttien suikerklontjes bevatten.

PW16 - 20-04-2018 | door Frans van den Houdt

Verspilling

Verspilling is een hardnekkig probleem in de zorg. Tientallen miljoenen euro’s worden jaarlijks verkwist in zowel de eerste als tweede lijn. Terminale patiënten krijgen ondanks het feit dat ze nog maar kort te leven hebben veel te veel medicatie mee naar huis die na hun dood wordt weggegooid. Medicatie die mensen bij opname in het ziekenhuis van huis meebrengen, wordt weggegooid.

PW15 - 13-04-2018 | door Frans van den Houdt

The battle continues

Eind jaren vijftig, begin jaren zestig dacht de medische wereld dat het probleem was opgelost: we waren bacteriële infecties de baas. Medisch microbioloog Bas Zaat van het AMC vertelt het nog vaak tijdens colleges, zegt hij in een interview met het PW. Er was zelfs een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat repte over ‘the final battle’ tegen bacteriën. Er waren tenslotte antibiotica en die waren allesvermogend, die zorgden voor de totale eliminatie van de ziekteverwerkers.

PW14 - 06-04-2018 | door Frans van den Houdt

Hawking

Stephen Hawking was ongetwijfeld ’s werelds beroemdste ALS-patiënt. Op zijn twintigste merkte hij dat hij steeds onhandiger werd, tegen dingen aanliep en moeite kreeg met duidelijk praten. De diagnose: amyotrofe laterale sclerose (ALS). Een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast en het lichaam uiteindelijk totaal verlamt.

PW13 - 30-03-2018 | door Frans van den Houdt

India

Tweede Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) zag een uitzending van het NOS Journaal waarin bericht werd over betaalbare medicijnen in India en wil nu van minister Hugo de Jonge (VWS) weten wat hij doet om de hoge geneesmiddelprijzen in Nederland omlaag te brengen.

PW12 - 23-03-2018 | door Frans van den Houdt

Lassa-koorts

Het Midden Oosten luchtwegsyndroom (MERS), Rift Vallei-koorts, nipah, Lassa-koorts, ebola; een rijtje virussen die niet onmiddellijk een belletje doen rinkelen, op ebola na misschien. Maar wel allemaal dodelijk. En waarover we volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bovendien nog altijd veel te weinig weten, terwijl ze allemaal de potentie hebben om razendsnel uit te groeien tot een epidemie van ongekende proporties. Denk maar even aan de uitbraak van ebola in West-Afrika in 2014.

PW11 - 16-03-2018 | door Frans van den Houdt

Patiëntenmacht

“En wa denkte zelluf?”, vroeg de oude huisarts altijd als hij op huisbezoek bij een zieke patiënt binnenliep, zijn versleten dokterstas op tafel zette en een stoel aanschoof. We schrijven eind jaren zestig, met als setting een klein dorp in Brabant, onder de rook van Den Bosch.

PW10 - 09-03-2018 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Anti-roken

“Sick of smoking”, heet de website. Met als ondertitel: “Stop de tabaksindustrie”. De site verenigt naar eigen zeggen iedereen die letterlijk of figuurlijk ziek wordt van de praktijken van de tabaksindustrie en deze wil stoppen.

PW09 - 02-03-2018 | door Frans van den Houdt

Mishandeling melden

Zonder ontbijt naar school, niet helpen met huiswerk en zelfs vechtscheidingen, alles wordt tegenwoordig maar onder kindermishandeling geschaard, zei emeritus-hoogleraar Herman Baartman enkele jaren geleden tegen dagblad Trouw. Dat leidde volgens hem tot een veel te harde aanpak van soms lichte problematiek.

PW08 - 23-02-2018 | door Frans van den Houdt

Kankercode

Onlangs werd het onafhankelijke virtuele Oncode Institute geopend, waar 560 academische onderzoekers de code van kanker proberen te kraken. Doel is om fundamentele inzichten over kanker, vooral op moleculair niveau, zo efficiënt mogelijk te vertalen naar betere en meer betaalbare zorg. Dat hoopt men te bereiken door excellent onderzoek en intensieve samenwerking, waardoor behandelmethoden sneller beschikbaar komen voor patiënten. Hiervoor wordt de komende vijf jaar € 120 miljoen extra geïnvesteerd.

PW07 - 16-02-2018 | door Frans van den Houdt

Organon

“Het mirakel van Oss”, noemen Johan Heilbron en Jack Burgers het bedrijf in hun boek ‘De Zaak Organon’. Het was in hun ogen namelijk een hele prestatie om in een “betrekkelijk arme, lange tijd door criminaliteit geplaagde Brabantse plaats, zonder universiteit en chemische industrie”, vanuit een slachterij een wereldwijd succesvol farmaceutisch bedrijf op te bouwen.

PW06 - 09-02-2018 | door Frans van den Houdt

Medicatiegerelateerd

Medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames vormen nog altijd een hardnekkig probleem. Talloze onderzoeken en rapporten tonen telkens weer aan dat het niet de goede kant opgaat, waarna alle betrokkenen zich voornemen er alles aan te zullen doen om het tij te keren. Wat jaren later helaas niet gelukt blijkt te zijn.

PW05 - 02-02-2018 | door Frans van den Houdt

Radiopraatje

eHealth, health-apps, sms-alerts: allemaal eigentijdse termen voor eigentijdse toepassingen, bedoeld om patiënten snel en effectief te kunnen helpen volgens de laatste technische snufjes en foefjes. Ook het maken van filmpjes rukt op. Filmpjes waarvoor een speciaal YouTube-kanaal wordt gestart, zoals onlangs in het Pharmaceutisch Weekblad beschreven. En filmpjes die op schermen in de apotheek worden vertoond, om mensen tijdens het wachten te informeren over aandoeningen en behandelmethoden.

PW04 - 26-01-2018 | door Frans van den Houdt

Te dik

Een enorme crisis, noemt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het snel stijgende aantal te dikke mensen in Europa. In 2030 zou je zelfs kunnen spreken van een epidemie. Vooral Ierland springt er uit: vrijwel alle Ierse volwassenen zouden rond die tijd aan obesitas lijden.

PW03 - 18-01-2018 | door Frans van den Houdt

Ziekenhuiszorg

“Ik moet de hele dag goed blijven opletten, anders gaat het niet goed met me”, zei de jonge vrouw, die met een infuus in de lift van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch stond, tegen haar moeder. De vrouw had naar eigen zeggen medicatie gekregen van een verpleegkundige, waarna een collega enige tijd later dezelfde medicatie wilde geven omdat dat volgens haar nog niet was gebeurd.

PW01/02 - 12-01-2018 | door Frans van den Houdt

Ontspannen

Een blik van verwondering verscheen mogelijk op uw gelaat toen u de cover van dit eindejaarsnummer onder ogen kreeg. Ditmaal geen farmaceutisch inhoudelijke kop met bijbehorende foto die in het oog springen, maar een tekening met een banner en de tekst ‘Apothekers ontspannen’, met daarnaast de kop ‘Na werktijd’.

PW51/52 - 22-12-2017 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top