Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Redactioneel

Kamervragen

Vrijwel dagelijks stellen leden van de Tweede Kamer vragen aan de bewindslieden van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat zijn er tientallen in een week. De meeste zijn gesteld aan de ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins; af en toe is er een voor staatssecretaris Paul Blokhuis.

PW46 - 16-11-2018 | door Frans van den Houdt

Tijd vooruit

“Ze begon tussen antieke houten kasten met aardewerkpotten en opende later een hypermoderne eigen apotheek. Ze was haar tijd ver vooruit, ook als het om condooms ging.”

PW45 - 09-11-2018 | door Frans van den Houdt

U-PGx

Nederland loopt voorop in de wereld op het gebied van farmacogenetica, verzekert een van de belangrijkste specialisten op dit terrein, Jesse Swen. Een prominentie die begin september werd onderstreept op het FIP-congres in Glasgow, waar uit ruim 175 gepresenteerde posters die van KNMP-collega Ilse Boekweg et al. werd uitverkoren voor de posterprijs in de sectie openbare farmacie. De jury prees de poster om de toonaangevende rol van de apotheker in de eerstelijnszorg.

PW44 - 02-11-2018 | door Frans van den Houdt

Leefstijlinterventie

Leefstijlinterventie is het toverwoord dat tegenwoordig overal klinkt als het gaat om gezondheid en het voorkomen en bestrijden van diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Ook in de Tweede Kamer waar onlangs de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd behandeld.

PW43 - 26-10-2018 | door Frans van den Houdt

Jong talent

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de farmaceutische zorg in Nederland, is de meest logische conclusie als je hoort wat jonge apothekers en onderzoekers in hun mars hebben. Op het najaarscongres van de KNMP werden onlangs de drie winnaars bekendgemaakt van de KNMP Studentenprijs. De een werd door zijn universitaire begeleiders bejubeld als “een van de meest veelzijdige, visionaire, ondernemende, gepassioneerde en sociaal vaardige studenten die momenteel binnen de Universiteit Utrecht rondloopt”.

PW42 - 19-10-2018 | door Frans van den Houdt

Prikkelbaar

Een onschuldige darmaandoening, de meest voorkomende darmstoornis, een verstoorde werking van de darm, geen ernstige aandoening, wel lastig, geen ziekte, een chronische stoornis; tik je de term prikkelbaredarmsyndroom (PDS) in op Google dan vind je deze en nog veel meer soortgelijke omschrijvingen.

05-10-2018 | door Frans van den Houdt

Vallen

Het aantal 65-plussers dat na een val op de spoed­eisende hulp (SEH) belandt is in tien jaar tijd met maar liefst 40% toegenomen, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL, lees ik op het Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerstelijn. Aan de gevolgen van zo’n val overlijden iedere dag gemiddeld negen ouderen, en iedere vijf minuten meldt zich op de SEH weer een oudere na een valincident. Dat zijn alarmerende cijfers.

PW39 - 28-09-2018 | door Frans van den Houdt

Gezond

De oogst was uitzonderlijk goed dit jaar. En dan heb ik het niet over heel veel van die kleine onooglijke doe-het-zelf-vruchten die je niet zelden door een bevriend persoon vol trots krijgt aangereikt. Nee, aan het appelboompje in mijn tuintje groeiden dit seizoen veel mooie, grote, blozende appels. Puur biologisch, zonder menselijk ingrijpen, op het spannen van een net en het ophangen van wat zwart plastic om de brutale Vlaamse gaai af te schrikken na. Wekenlang zelf je gezondheid plukken, wat een genot!

PW38 - 21-09-2018 | door Frans van den Houdt

FIP

De zorg door openbaar apothekers is cruciaal voor het herstel van patiënten, luidt de krachtige conclusie van een rapport dat onlangs werd gepresenteerd op het 78ste FIP-congres, in Glasgow, waar ruim drieduizend deelnemers uit 108 landen zich een weeklang bogen over farmaceutische ontwikkelingen in de wereld.

PW37 - 14-09-2018 | door Frans van den Houdt

Gif

Daar kun je gif op innemen, is een fijne uitdrukking om je gelijk kracht bij te zetten. Wordt ook veelvuldig gebruikt, wij zijn tenslotte een gelijkhebberig volkje. Minder fijn zijn de gevolgen als je de tekst iets te letterlijk neemt. Toch komen er jaarlijks nogal wat mensen in een giftige situatie terecht, heel soms bedoeld maar meestal volkomen onbedoeld, blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

PW36 - 07-09-2018 | door Frans van den Houdt

Zoeken

De masteropleiding farmacie in Leiden vraagt haar les te geven in onderzoek en onderzoeksvaardigheden. Dat komt in het begin neer op het overbrengen van de beginselen van de statistiek. Niet het meest populaire vak als je net gekozen hebt voor een op patiëntenzorg gerichte master, dacht Martina Teichert, zelf ook geen statisticus maar wel apotheker (met een master epidemiologie). Maar ach, concludeerde ze, je groeit met je uitdagingen, dus hield ze in haar eerste les een vlammend betoog over het toepassen van nieuwe inzichten op de farmacotherapie van de individuele patiënt.

PW35 - 31-08-2018 | door Frans van den Houdt

Vernieuwing

Berichten over drones van Amazon die de via een online-apotheek bestelde en verwerkte medicatie voor je deur afleveren halen steevast de media, omdat het allemaal zo lekker futuristisch klinkt. Je hoeft de deur niet meer uit en geen menselijk wezen meer te zien.

PW33en34 - 17-08-2018 | door Frans van den Houdt

Restricties

Toen in november vorig jaar bekend werd dat het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam zou verhuizen – vanwege de Brexit – ontstond bij ons onmiddellijk het plan een kijkje achter de EMA-schermen te gaan nemen. Gemakkelijker gedacht dan gedaan.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Frans van den Houdt

Thee

De helende werking van thee. Die gedachte kwam bij me op toen ik in het piepkleine tuintje van het piepkleine theewinkeltje in een klein straatje in hartje Leiden aan een forse kop kruidige thee zat te nippen. Thee die ik binnen had uitgekozen uit een groot aantal in glazen potten geëtaleerde soorten. Het was moeilijk kiezen, dus hielp de eigenaar een handje, die overigens al snel doorhad dat ik geen groot theeliefhebber was, maar de enorme keus aan geurige bladeren en mixen wel kon waarderen. Hij serveerde de thee in speciale glazen met bijbehorend zandlopertje, zodat je wist wanneer de vers getrokken thee klaar was. Als herboren verliet ik het Leidse zaakje.

PW29en30 - 20-07-2018 | door Frans van den Houdt

Privacy

Dan wil je het goed doen als apotheker en weiger je medicatie mee te geven aan een onbekende vrouw, trekt die persoon een vuurwapen…..! Bleek achteraf een nepwapen te zijn , maar toch, de schrik zat er begrijpelijkerwijs goed in bij het personeel van de apotheek in het Limburgse Hoensbroek dat hier onlangs mee werd geconfronteerd.

PW27en28 - 06-07-2018 | door Frans van den Houdt

NPFO

Het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO), dat één keer per maand prominent aanwezig is in het PW, presenteert onderzoek in de farmaceutische wetenschappen, met de nadruk op klinische toepassingen zoals medicatieveiligheid, patiëntenzorg, analyse, farmacologie en casuïstiek.

PW26 - 29-06-2018 | door Frans van den Houdt

Erkenning

Zijn dochtertje vroeg of ze hem zouden genezen toen de Spaanse openbaar apotheker Manex Bettan Arguinzoniz vertelde dat hij naar Londen ging vanwege zijn aandoening. Nee, antwoordde hij, ik ga erheen om te voorkomen dat jou in de toekomst hetzelfde overkomt.

PW25 - 22-06-2018 | door Frans van den Houdt

Kafka

Kafka in de polder. Zodra mensen vermalen dreigen te worden door ambtelijke molens, lijkt het gerechtvaardigd deze uitdrukking van stal te halen om aan te geven dat je ook – of misschien wel juist – in het overgereguleerde Nederland tegen een betonnen overheidsmuur kunt knallen.

PW24 - 15-06-2018 | door Frans van den Houdt

Preuts

De wegen van Facebook zijn ondoorgrondelijk. Dagelijks wordt een schrikbarende hoeveelheid klinkklare nonsens gepost door miljoenen gebruikers wereldwijd. Zonder dat er een haan naar kraait. Zeker geen Facebook-haan.

PW23 - 08-06-2018 | door Frans van den Houdt

Magistraal

De strijd tegen de almachtige farmaceutische industrie en de hoge prijzen voor bepaalde geneesmiddelen is de laatste tijd een vaak terugkerend thema in de media, zowel in vak- als publieksbladen. Zo kwam de Volkskrant onlangs met het “spannende jongensboekverhaal” van Jan Schellens, oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) en zijn collega’s René Bernards, hoogleraar moleculaire carcinogenese, en ziekenhuisapotheker Jos Beijnen.

PW21en22 - 25-05-2018 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top