Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Redactioneel

Dement

Als je opa naar buiten wijst, naar het boompje voor het huis, waar hij de hele ochtend al iemand tussen de bladeren heeft zien zitten die naar hem zwaait. Of als hij boos vraagt waarom je hem nooit bezoekt terwijl je iedere dag twee keer langsgaat, dan weet je hoe laat het is: dementie. Wie heeft in zijn nabije omgeving niet iemand die aan de ziekte lijdt en met lede ogen moet aanzien hoe een geliefde vader, moeder, opa, oma of partner ten prooi valt aan een langzame maar gestage geestelijke aftakeling?

PW6 - 10-02-2017 | door Frans van den Houdt

Nieuwe antibiotica

Antibioticaresistentie blijft terecht hoog op de internationale agenda staan. Samenwerking tussen landen (en bedrijven) is cruciaal, resistente bacteriën laten zich tenslotte niet door grenzen tegenhouden.

PW5 - 03-02-2017 | door Frans van den Houdt

Uitgerookt

Een collega vertelde dat zij van haar rookverslaving probeert af te komen door hypnose en dat de eerste sessies wonderwel al veelbelovende resultaten hadden opgeleverd. Ze was onmiddellijk minder gaan roken. Volgens de therapeut is hypnose zeer effectief bij het stoppen met roken omdat het je helpt de verandering in je onbewuste te maken; de plaats waar je emoties en ook je gewoontes zitten. Zo moest de collega haar sigaret op een onnatuurlijke wijze tussen de vingers klemmen. Op een gegeven moment gaat dat kennelijk vanzelf tegenstaan.

PW4 - 27-01-2017 | door Frans van den Houdt

Olympiade

Iedereen vindt het leuk om te quizzen, blijkt telkens weer. Vooral als het om vragen gaat die je eigen specifieke vakkennis testen, zijn mensen erg enthousiast, fanatiek zelfs. Van de jonge student farmacie die net aan zijn opleiding is begonnen en de apotheker die een drukke praktijk runt, tot de emeritus hoogleraar die al decennia meedraait in de academische wereld; allemaal maken ze graag het Herexamen dat iedere week op pagina 7 van het PW staat. Vraag en antwoorden worden letterlijk gespeld; er hoeft maar een komma verkeerd te staan of er wordt aan de bel getrokken.

PW3 - 20-01-2017 | door Frans van den Houdt

Patiëntzorg

Een nieuw jaar, nieuwe kansen, een nieuw begin, een frisse nieuwe start, nieuwe goede voornemens; u zult de termen de afgelopen tijd wel veelvuldig hebben horen langskomen. Het begin van een jaar is nu eenmaal een mooie gelegenheid om met iets nieuws te beginnen. Het PW voert vanaf dit nummer daarom een belangrijke verandering door. De KNMP-pagina’s zijn gebundeld in een apart katern, met een eigen redactie en als titel ‘KNMP Nieuws’. Het staat helemaal achterin het blad, dus na de populaire rubriek Apotheker, waarmee het PW tot op heden werd afgesloten. En één keer per maand na het wetenschappelijk katern (NPFO), dat altijd achterin het PW te vinden was.

PW1/2 - 13-01-2017 | door Frans van den Houdt

Vooruit

Het duurt nog even, maar het idee dat in de toekomst moleculaire motoren zich via de bloedbaan voortbewegen om geneesmiddelen met grote precisie naar ontoegankelijke plaatsen in het menselijk lichaam te transporteren, is spectaculair. Als iemand al decennia baanbrekend onderzoek verricht met de blik ver vooruit is het wel Ben Feringa, de Groningse hoogleraar die onlangs in Stockholm de Nobelprijs voor scheikunde kreeg uitgereikt.

PW51 - 23-12-2016 | door Frans van den Houdt

Alzheimer

Hoe ouder het brein wordt, hoe vaker het hapert en hoe meer neurodegeneratieve aandoeningen zich aandienen. En hoe lucratiever de markt voor de Big Pharma.

PW50 - 16-12-2016 | door Frans van den Houdt

Suiker

Je had suiker en dan nam je een klontje minder. Of helemaal geen. Zo heette dat vroeger in de volks-mond. Niemand die sprak over diabetes mellitus of onderscheid maakte tussen type 1 en type 2. Of zelfs type 3, waarnaar ook al onderzoek wordt gedaan.

PW49 - 09-12-2016 | door Frans van den Houdt

Kwaliteit van leven

Staatssecretaris Martin van Rijn liet zich onlangs in een Algemeen Overleg Verpleeghuiszorg in de Tweede Kamer ontvallen dat hij graag in gesprek wil met de KNMP over het voorstel om in verpleeghuizen een toezichthoudend apotheker aan te stellen. Hij zei het een “interessant genoeg” idee te vinden om te betrekken bij de discussie over het psychofarmacagebruik in verpleeghuizen, dat door Kamerleden was aangekaart.

PW48 - 02-12-2016 | door Frans van den Houdt

Toegang tot medicijnen

Geneesmiddelenbedrijven waren er onlangs als de kippen bij om hun betere ranking ten opzichte van twee jaar geleden – ook al ging het soms maar om een stijging van een of twee plaatsjes – op de Access to Medicine Index 2016 middels jubelende persberichten onder de aandacht te brengen.

PW47 - 25-11-2016 | door Frans van den Houdt

Innoveren

Het woordje innovatie wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. Ook in de zorg. Het is inmiddels wel een beetje een buzz word geworden, moest ook David Burger, dagvoorzitter van de Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen toegeven. Toch stonden die dagen dit jaar helemaal in het teken van innovatie. “Want om vooruit te komen moet je natuurlijk wel vernieuwen.”

PW46 - 18-11-2016 | door Frans van den Houdt

Zorg en politiek

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan en dus buitelen politieke partijen weer over elkaar heen met mooie plannen en beloften, uiteraard ook over de zorg en zorgverzekeringen. Met als rode draad het betaalbaar houden van die zorg.

PW45 - 11-11-2016 | door Frans van den Houdt

Appotheker

In mei schreef ik over de opkomst van de appende apotheker, in dit nummer laten we uitgebreid zien dat de ontwikkelingen op het gebied van apotheekapps niet te stoppen zijn. Het aanbod neemt snel toe en wordt steeds gevarieerder. Voor apothekers zijn ze handig om bijvoorbeeld informatie op te zoeken over interacties, recepten digitaal te controleren of om farmacotherapeutische kennis te testen.

PW44 - 04-11-2016 | door Frans van den Houdt

Griepprik

Het is oktober, het stormt, dus wordt er weer heel wat gehoest, geproest en gesnotterd in huiskamers en op kantoren. Tijd voor de griepprik. Zeker voor mensen met een hoog risico op complicaties bij griep. Zou je denken.

PW43 - 28-10-2016 | door Frans van den Houdt

Vergrijzing

We worden een grijs landje. Het aantal 65-plussers zal van 2,7 miljoen in 2012 toenemen tot 4,7 miljoen in 2040, aldus de CBS Bevolkingsprognose. De komende jaren zal vooral het aandeel 65-79-jarigen sterk stijgen; vanaf 2025 neemt ook de groep 80-plussers sterk toe (de dubbele vergrijzing). In 2040 is naar schatting 26% van de Nederlandse bevolking 65-plusser, van wie een derde ouder dan 80 jaar.

PW42 - 21-10-2016 | door Frans van den Houdt

Smeren

Smeren, smeren, smeren. Een advies van KWF Kankerbestrijding om je huid te beschermen tegen huidkanker. Smeer je in. Een landelijke campagne voor kinderen met speciaal insmeerlied om hen duidelijk te maken dat smeren tegen de zon net zo gewoon moet zijn als tandenpoetsen. Op de huid zitten. Het thema van het KNMP Najaarscongres, dat in het teken staat van dermatologie.

PW40 - 07-10-2016 | door Frans van den Houdt

Resistentie

Zevenhonderdduizend doden vallen jaarlijks wereldwijd door antibioticaresistentie, is de schatting van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). Als het probleem niet snel en gezamenlijk wordt bestreden, zal het dodental de komende decennia in de miljoenen gaan lopen. Ziektes als long- en blaasontsteking zullen niet meer bestreden kunnen worden en levensbedreigend zijn.

PW39 - 30-09-2016 | door Frans van den Houdt

Moed

Een goed begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel is één ding. Als apothekers bij een overstap naar een medicatierol heldere uitleg willen geven en daarvoor op huisbezoek gaan, waarderen patiënten dat. En als ze dan ook nog meteen een medicatiebeoordeling doen; dat is de ideale wereld.

PW38 - 23-09-2016 | door Frits Baltesen

Onderzoek

Is farmaceutisch onderzoek het geld wel waard? Rond geneesmiddelenonderzoek en vooral rond het geld dat daar omgaat hangen wolken van twijfel. Wat is waar, wat is betrouwbaar?

PW37 - 16-09-2016 | door Arjan Polderman

Blogpatiënten

Eigen schuld, dikke bult, krijgen longkankerpatiënten vaak te horen. Uit een peiling van patiëntenvereniging Longkanker Nederland (LN) blijkt dat 55% van de Nederlanders er zo over denkt. Patiënt Edgar Dinkelaar – nooit gerookt – uit in dit PW het vermoeden dat dat de reden is dat er in zijn ogen weinig onderzoek wordt gedaan naar nieuwe geneesmiddelen tegen longkanker.

PW36 - 09-09-2016 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top