Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kwalitatief hoogwaardige medicatiebeslissingen bij UZA

30-05-2022
Snelle en kwalitatief hoogwaardige medicatiebeslissingen dankzij evidence-based informatie in Lexicomp Online.
Kwalitatief hoogwaardige medicatiebeslissingen bij UZA

UZA beantwoordt medicatievragen via Lexicomp Online en handige mobiele app.

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in België streeft ernaar elke patiënt de best mogelijke medische zorg te bieden, passend bij zijn of haar situatie. Echter, bij het UZA weet iedere zorgverlener dat het risico op medicatiefouten toeneemt als het volume aan medische kennis te groot is om als specialist nog bij te houden. Een groeiend probleem nu continu nieuwe geneesmiddelen op de markt verschijnen. Gemak en snelheid zijn essentieel voor de acceptatie van tools die dan medicatiebeslissingen ondersteunen.

UZA staat bekend om zijn topklinische en klantvriendelijke patiëntenzorg, hoogwaardig academisch onderwijs en grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. Om in het gehele UZA de beste zorg te bieden, wist de leiding van het Belgische universitaire ziekenhuis dat ze onafhankelijke en bewezen medicatie-informatie nodig hadden, die voor iedere klinische situatie een geïndividualiseerd advies moest kunnen afgeven, zegt ziekenhuisapotheker van het UZA, Kay Vandeven. UZA heeft begin 2019 Lexicomp® van Wolters Kluwer aangekocht, de klinische, evidence-based beslissingsondersteuning voor geneesmiddelen. Het ziekenhuis zet Wolters Kluwers UpToDate® al in voor het beantwoorden van medische en medicatie vragen at the point of care en ziekenhuisapotheker Vandeven vertelt dat de apothekers ook deze beslissingsondersteuning gebruiken voor hun werk.

Tegenwoordig is Lexicomp een van onze belangrijkste informatiebronnen, samen met UpToDate, om snel antwoorden te vinden op medicatiegerelateerde vragen", legt ze uit. “Het sluit naadloos aan op UpToDate, dat artsen graag raadplegen, en biedt daarnaast veel extra informatie. Naast snel beslissingen kunnen nemen, biedt een betrouwbare bron als deze de garantie dat het beslissingen van hoge kwaliteit zijn.

Ontworpen met apothekers in gedachten

De apothekers van UZA gebruiken Lexicomp als een evidence-based informatiebron over medicijnen, dosering en indicaties, zegt Vandeven. Ze hebben er vooral veel baat bij, zegt ze, doordat ze met een enkele zoekopdracht in de meerdere medicatie-informatiedatabases snel antwoord vinden op specifieke medicijnvragen. "Dit helpt ons in veelvoorkomende gevallen waarin apothekers een vraag krijgen van de afdeling, zoals: 'Is een bepaald medicijn verenigbaar met andere geneesmiddelen?' De presentatie van de bevindingen is erg praktisch door een tabel waarin alle informatie visueel is weergegeven, met voor details doorklikmogelijkheden. Bovendien zijn er hulpmiddelen voor het vergelijken van geneesmiddelen die UpToDate niet bevat. Ze stellen ons in staat om de interactie in UpToDate op te volgen.”

“Lexicomp is een van onze belangrijkste informatiebronnen om snel antwoorden te vinden op medicatiegerelateerde vragen. Het sluit naadloos aan op UpToDate, dat artsen graag raadplegen. Lexicomp ondersteunt waardoor we snel beslissingen kunnen nemen, van hoge kwaliteit.”

— Kay Vandeven, ziekenhuisapotheker, UZA

Toegang tot informatie stimuleert het gebruik

De apothekers van het UZA in de ziekenhuisapotheek screenen de recepten standaard op risicovolle interacties en contra-indicaties. Sommige van hen werken deels op de afdelingen. Als ze Lexicomp gebruiken is een van de standaardvragen de impact op de nierfunctie in relatie tot de dosering. Bij noemenswaardige bevindingen nemen zij contact op met de medisch specialist.

“Voor een brede acceptatie is snelle toegang tot deze informatie van cruciaal belang”, legt Vandeven uit. Net als UpToDate kan Lexicomp IP-geauthenticeerd worden door ieder ziekenhuis met een organisatiebreed abonnement. Dat betekent dat alle dokters en apothekers direct toegang hebben via iedere computer, zonder in te loggen. Vandeven zegt dat het gemak hiervan een groot verschil heeft gemaakt. Ze verwacht extra voordelen wanneer het UZA directe koppelingen naar Lexicomp integreert in het EPD van het ziekenhuis. “Hierdoor wordt het werken met de tool nog makkelijker en aantrekkelijker voor het vinden van medicatie-informatie. Voor zover nodig zal het ook de belangstelling van artsen nog verder vergroten.”

De mobiele app is beschikbaar als onderdeel van het organisatiebrede abonnement. De gebruikers kunnen het downloaden naar hun persoonlijke smartphone of tablet en hebben toegang tot alle databases van Lexicomp Online, zelfs als er geen of een zwak wifi-signaal is. Het UZA test momenteel de mobiele app, een functie die Vandeven omschrijft als 'zeer praktisch'. Ze promoot de app bij collega's als een veelbelovend alternatief voor de desktop.

“Voor brede acceptatie is snelle toegang tot medicatie informatie van groot belang.”

— Kay Vandeven, ziekenhuisapotheker, UZA

Hulpmiddelen voor het voorschrijven en toedienen

De ondersteuning bij het nemen van medicatiebeslissingen van Lexicomp is voornamelijk gericht op apothekers, terwijl artsen momenteel vertrouwen op de best practice evidence based behandelingen en diagnostische informatie in UpToDate. Vandeven is echter van mening dat Lexicomp ook artsen, andere voorschrijvers en verpleegkundigen veel te bieden heeft. "Verpleegkundigen maken er momenteel niet standaard gebruik van, hoewel ze vragen kunnen hebben over de bereiding, toediening en het bewaren van geneesmiddelen", zegt ze. “Artsen laten deze vraagstukken graag aan de hen over, waardoor het logisch is dat Lexicomp voor hen interessant is. De informatie is immers direct beschikbaar.” Wat betreft artsen: "Zij zijn al bekend met de interface door het werken met UpToDate – die zeer gebruiksvriendelijk is", zegt Vandeven, waarbij ze opmerkt dat de twee oplossingen niet alleen op elkaar afgestemde, consistente inhoud bevatten, maar ook een consistente gebruikerservaring bieden. "Andere tools bieden mogelijk niet van zulke tabellen met een beknopt overzicht van incompatibiliteiten", voegt ze eraan toe. "Er zijn misschien andere goede tools, maar Lexicomp is onze voorkeursoplossing."

Over Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Met meer dan 570 bedden biedt het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een breed scala aan medische disciplines. UZA, opgericht in België in 1979, biedt integrale zorg aan patiënten met complexe aandoeningen. Jaarlijks behandelen meer dan 570 artsen die gespecialiseerd zijn in 38 verschillende domeinen meer dan 650.000 patiënten.

Lexicomp

biedt toegang tot 20 databases, wetenschappelijke publicaties en vele interactieve tools en rekenhulpmiddelen, waaronder:

• Klinische context van de redactie van UpToDate, de toonaangevende referentietool ter ondersteuning van klinische beslissingen;
• Een uitgebreid overzicht van bijwerkingen;
• Details over bereiding en toediening;
• Off-label geneesmiddelengebruik;
• IV-compatibiliteitstools;
•Overwegingen bij zwangerschap en borstvoeding.

Bekijk hier meer informatie

Contact:

Simone Mahn, Regional Marketing Manager DACH, BeNeLux & Nordics
Wolters Kluwer Health, Clinical Effectiveness

 

Document acties

Back to top