Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW8

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Rubens

Leefstijl als medicijn, wandelen als medicijn, huisdieren als medicijn. Begrippen die de afgelopen jaren steeds meer zijn ingeburgerd en landelijk tot vele initiatieven hebben geleid waarbij steeds meer zorgverleners, ook apothekers, zich aansluiten.

23-02-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Zuur

Alendroninezuur was niet leverbaar. Niet levensbedreigend, hoewel ik het ook weer niet wil bagatelliseren want blijkbaar sterft één op de vijf vitale ouderen binnen een jaar na een heupbreuk.

23-02-2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

RIVM: veel pasgeboren baby’s ernstig ziek door kinkhoest

Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest neemt de laatste weken snel toe. Wekelijks worden bij zo’n 110 kinderen, onder wie 20 baby’s, kinkhoest vastgesteld. De stijging is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt, meldt het RIVM.

14-02-2024 | door PW

Gezondheidsraad adviseert RSV-vaccinatie voor alle kinderen

Vaccineer op korte termijn alle kinderen in hun eerste levensjaar via het Rijksvaccinatieprogramma tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV). Kinderen kunnen ernstig ziek worden van dit verkoudheidsvirus. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

16-02-2024 | door PW

Antibioticasparend handelen voorkeur bij otitis externa

Patiënten met otitis externa moeten bij voorkeur een behandeling met antiseptische oordruppels krijgen. Dat staat in de herziene richtlijn Otitis Externa van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO).

15-02-2024 | door D.M. Titre

Nieuwe onderzoeken naar kosteneffectiviteit leefstijlinterventies

Dertien nieuwe projecten gaan leefstijl in de zorg onderzoeken om voor een betere wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlinterventies te zorgen. Elf projecten zijn gericht op de (kosten)effectiviteit van deze interventies en twee op de werkingsmechanismen van leefstijl. Dat meldt ZonMw.

14-02-2024 | door PW

Waarschuwing interactie Paxlovid met immunosuppressiva

Bij gelijktijdig gebruik van het COVID-19-middel nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) en bepaalde immunosuppressiva kunnen ernstige en mogelijk fatale bijwerkingen optreden. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt hiervoor opnieuw aandacht.

12-02-2024 | door D.M. Titre

Selpercatinib breder inzetbaar bij specifiek type schildklierkanker

Het indicatiegebied van selpercatinib (Retsevmo) is uitgebreid na een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.

23-02-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW8

Welk antibioticum heeft de voorkeur bij mastitis?

21-02-2024 | door Brigitte Koch, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

24.000 gebruikers van allergeen immunotherapie

Openbare apotheken verstrekten in 2023 ruim 74.000 keer een middel dat wordt toegepast bij allergeen immunotherapie. In totaal ging het om ruim 24.000 unieke gebruikers. Een derde van deze gebruikers kreeg immunotherapie via subcutane toediening, en twee derde sublinguaal. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

23-02-2024 | door SFK

'Hartverwarmend te zien hoe blij Nederlanders zijn als ze hun medicijn weer hebben’

Zolang de voorraad strekt, verstrekt de Belgische Apotheek De Grens met plezier geneesmiddelen aan de noorderburen, die vanwege tekorten in eigen land dagelijks aankloppen. “Ik help graag mensen. Dat is toch de kern van ons beroep”, stelt apotheker Winde Thys.

23-02-2024 | door Frans van den Houdt

Oxycodon afbouwen in de eerste lijn vraagt om samenwerking

Het afbouwen van oxycodon bij chronische pijn vraagt persoonlijke begeleiding en farmaceutische expertise. Met het toenemend huisartsentekort lijkt hier een belangrijke rol weggelegd voor de apotheker. Deze haalbaarheidsstudie laat zien dat apothekers de begeleiding van patiënten graag op zich nemen, al ervaren ze nog wel belemmeringen in de praktijk.

23-02-2024 | door S. Yau, C. Rijcken, A. van Rhijn, M. de Ponti, I. Kuppens en M. Heringa

CBD-olie kan veilig samen met tamoxifen

CBD-olie kan in de maximale over the counter-dosering van 50 mg veilig worden gebruikt in combinatie met tamoxifen. Daarnaast lijkt het gebruik van CBD-olie mogelijk een gunstig effect te hebben op de kwaliteit van leven van patiënten die tamoxifen-gerelateerde bijwerkingen hadden. Dit blijkt uit de TUCAN-studie.

23-02-2024 | door Lonneke van der Meijden-Erkelens, Heleen Kuijper-Tissot van Patot, Sanne Buijs en Agnes Jager

Meebewegen met zorgbehoefte van patiënt door personalized care

We horen veel over toenemende werkdruk in de zorg, maar ook over de steeds grotere zorgbehoefte. Om te voorkomen dat het zorgsysteem verder overbelast raakt, is het tijd voor een innovatieve benadering van zorgverlening. Hiermee is reeds ervaring opgedaan in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

23-02-2024 | door Lamyae Maanach, Diana Bervoets, Sjaak Bloem en Damien Broekharst

Xanomeline: nieuw aangrijpingspunt bij schizofrenie

Xanomeline-trospium is effectief in het verminderen van positieve en negatieve symptomen van schizofrenie. De combinatie van het antipsychoticum met een muscarine-antagonist wordt goed verdragen.

23-02-2024 | door Linda de Graaf

Gastles over vapen

Minder jongeren die vapen. Dat wil Dirk Abrahams bereiken door brugklassers in Almelo voor te lichten over de risico’s ervan. “De kans dat je gaat roken is veel groter als je op jonge leeftijd hebt gevaped.”

23-02-2024 | door Delia Titre

Apothekerinclusief

In de hectiek van alledag zijn we in de apotheek vooral bezig om iedereen weer (veilig) te voorzien van medicatie, maar staan we weinig stil bij de veranderingen die op ons gaan afkomen. Nu kunnen we afwachten, maar hoe zien wij als apothekers onze eigen toekomst?

23-02-2024 | door Thomas Kanis, bestuurslid KNMP

Adviezen bij ramadan en geneesmiddelengebruik

De ramadan begint zondagavond 10 maart. Apothekers kunnen met patiënten in gesprek om hen speciale adviezen voor hun geneesmiddelengebruik mee te geven.

23-02-2024 | door KNMP
Back to top