Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW16

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Score

Het helpt inderdaad niet, moest staatssecretaris Maarten van Ooijen onlangs in antwoord op Kamervragen toegeven, dat hij aan de ene kant er alles aan probeert te doen om middels het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) overgewicht terug te dringen, terwijl aan de andere kant miljarden worden uitgegeven door de voedselindustrie om reclame te maken voor junkfood.

19-04-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

#Mood

Hoe voelt u zich na een paar nachten niet goed slapen? Door stress, kinderen, ziekte, dienst? Sommige mensen (op wie ik jaloers ben) functioneren prima op vier uur slaap in een nacht. Helaas ben ik niet een van die mensen en ben ik na enkele van deze nachten niet op mijn aller gezelligst.

19-04-2024 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Bedrijven en zorgverleners moeten financiële relaties melden

Om ongewenste beïnvloeding te voorkomen moeten zorgverleners en medische bedrijven hun onderlinge financiële relatie gaan melden in een wettelijk transparantieregister. Dat schrijft Pia Dijkstra, demissionair minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

11-04-2024 | door PW

IGJ: initiatief Even tot hier in strijd met de wet

Een sympathiek initiatief, maar ook zorgelijk en risicovol, luidt de reactie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de oproep van tv-programma Even tot hier om inhalatoren in te leveren voor hergebruik. Er is namelijk geen zicht op de kwaliteit en veiligheid van de aangeboden medicijnen.

10-04-2024 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2024 PW16

Welke uitspraak over bariatrische chirurgie of morbide obesitas is onjuist?

17-04-2024 | door Brigitte Koch, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Lareb: veel meldingen hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris

Patiënten kunnen door een inhalator met beclometason en formoterol van de fabrikant Viatris hoestbuien krijgen. Een deel van de patiënten krijgt hierdoor ook meer last van hun luchtwegaandoening. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat binnen korte tijd veel meldingen heeft ontvangen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien.

10-04-2024 | door PW

Lepramiddel ook effectief bij niet-tuberculeuze mycobacteriën

Het oude lepramiddel clofazimine blijkt ook effectief in de behandeling van niet-tuberculeuze mycobacteriën (NMT). Het werkt beter dan rifampicine. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

05-04-2024 | door D.M. Titre

Positief CHMP-advies voor insuline met wekelijkse toedienfrequentie

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft de aanvraag voor een handelsvergunning voor de langwerkende insuline icodec (Awiqli) positief beoordeeld. Het middel is geïndiceerd voor volwassenen met diabetes mellitus.

19-04-2024 | door PW

Opnieuw meer gebruikers van amoxicilline: +10%

Openbare apothekers verstrekten in 2023 aan 1,1 miljoen mensen minstens één keer het antibioticum amoxicilline, een stijging van 10%. Hiermee komt het op plek 4 in de top 10 gebruikers. Net als in 2022 staat macrogol in combinatiepreparaten bovenaan. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-04-2024 | door SFK

‘Nooit meer in de wacht staan voor een specialist in het ziekenhuis’

Voor het veilig digitaal uitwisselen van medische gegevens moeten zorgverleners beschikken over de juiste adressen. VZVZ heeft daarom Zorg-AB ontwikkeld: een landelijk digitaal adresboek voor de zorg. Volgens apotheker Edwin van Aalten gaat Zorg-AB apothekers veel tijd besparen. “We hoeven niet meer te zoeken naar het medische (beveiligde) mailadres of telefoonnummer van specialisten.”

19-04-2024 | door Edwin Bos

Groeiladders centraal bij de jaarlijkse uitvraag van indicatoren

De landelijke uitvraag kwaliteitsindicatoren van 2023 bevatte voor het eerst groeiladders bij twee KNMP-richtlijnen. Na afloop konden apothekers hun ervaringen hiermee delen in een vragenlijst. De resultaten leidden tot aanpassing van deze indicatorensets voor 2024. Voor de lopende uitvraag kwaliteitsindicatoren zullen apothekers groeiladders aantreffen in alle indicatorensets.

19-04-2024 | door Martina Teichert, Jeltje Luinenburg en Nicolette van Horssen

Zorgmedewerker krijgt niet-actuele en vage toedienlijst

Vijf belangrijke knelpunten in de medicatieveiligheid zijn naar voren gekomen uit 125 audits die het Instituut Verantwoord Medicijngebruik de afgelopen vijf jaar heeft uitgevoerd in zorginstellingen. Belangrijkste verbeterpunt is de toedienlijst. Deze is niet altijd actueel. Ook ontbreekt af en toe essentiële toedieninformatie. Verder verdienen de omgang met opioïden en medicatiebeoordelingen aandacht.

19-04-2024 | door Shad Hussein en Els Dik

Film rolt door in onderwijs

Met veel bombarie rijdt de ambulancezuster een patiënt met intoxicatie de SEH binnen. Was het alcohol, XTC, medicatie? Rozita Abdolrahimi Raeni is medebedenker van een indringende onderwijsvorm om apothekers in spe te leren omgaan met de – soms − rauwe realiteit.

19-04-2024 | door Annemiek Veelenturf

DLB’s vanaf 30 mei: ‘Passende zorg in tijden van schaarste’

Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 30 mei tot en met 6 juni 2024. Het thema van de bijeenkomsten is ‘Passende zorg in tijden van schaarste’. De DLB’s worden fysiek georganiseerd op vijf plekken in Nederland en zijn alleen toegankelijk voor KNMP-leden. Leden zijn welkom op elke locatie.

19-04-2024 | door KNMP

Klimmen op de ladder

Het fietspad is soms een terrein vol risico’s. Hippe bakfietsouders naast elkaar blokkeren de volledige breedte, scholieren slaan linksaf zonder omkijken of senioren kijken juist wél eerst om wanneer ik op volle snelheid bel om ze te passeren. We leven niet altijd en overal de regels na en meestal verloopt dit zonder kleerscheuren.

19-04-2024 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP
Back to top