Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2024 PW16

PW16 - 17-04-2024 | door Brigitte Koch, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Welke uitspraak over bariatrische chirurgie of morbide obesitas is onjuist?

  1. De Roux-en-Y-gastric bypass is de meest toegepaste bariatrische ingreep in Nederland.
  2. Gewichtsverlies is de enige oorzaak voor de veranderingen in farmacokinetiek na een gastric sleeve of Roux-en-Y-gastric bypass.
  3. Het meeste gewichtsverlies vindt in de eerste twaalf maanden na een bariatrische ingreep plaats.

Toelichting

Het juiste antwoord is: gewichtsverlies is de enige oorzaak voor de veranderingen in farmacokinetiek na een gastric sleeve of Roux-en-Y-gastric bypass.

a. is juist: het eerste jaar vindt het meeste gewichtsverlies plaats, gemiddeld 30-35%. Na verloop van tijd neemt het gewicht over het algemeen wat toe. In welke mate dit toeneemt hangt onder meer af van hoe patiënten zich aan de voedings- en beweegadviezen houden. Gemiddeld gezien verliezen patiënten na een bariatrische ingreep 25% van hun totale gewicht [1,2].

b. is onjuist: gewichtsverlies na een bariatrische ingreep kan leiden tot veranderingen in de farmacokinetiek, bijvoorbeeld door veranderingen in het bloedvolume en de weefseldoorbloeding. Echter, door de ingreep zelf treden ook fysiologische veranderingen op die de farmacokinetiek kunnen beïnvloeden. Zo wordt bijvoorbeeld de maag verkleind en kan een deel van de darmen worden omgeleid. Dit kan met name de absorptie van geneesmiddelen beïnvloeden, onder meer door veranderingen in de zuurgraad van de maag, de maaglediging, oplosbaarheid en doorlooptijd in de darmen [3].

c. is juist: de Roux-en-Y-gastric bypass wordt in Nederland het meest toegepast. Deze ingreep is zowel restrictief als malabsortief. De maagband, een restrictieve ingreep, wordt steeds minder toegepast [3]. Vroeger was dit de standaard chirurgische ingreep, maar tegenwoordig wordt het nagenoeg niet meer toegepast gezien de tegenvallende resultaten en de kans op complicaties [4].

Literatuur

1. Adviezen over uw voeding na een distalisatie operatie. Spaarne gasthuis. Foldernummer dsg-1508, 11-7-2023.
2. Boerlage T, Acherman Y, Houweling S, Holleman F, Gerdes V. Bariatrische chirurgie: hoe, wanneer, wat en bij wie? Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1249.
3. KNMP Kennisdocument Geneesmiddelen bij morbide obesitas en na bariatrische chirurgie.
4. Richtlijn Chirurgische behandeling van obesitas. Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. 28-10-2022.

Document acties

Back to top