Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW15

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Kraken

Onze hersenen krijgen veel media-aandacht. Over de aftakeling, de behandeling van aandoeningen of juist het ontbreken ervan en manieren om ze gezond te houden. Hersenen zijn kortom hip. En urgent. Meer dan vier miljoen Nederlanders lijden aan een hersenaandoening, volgens de Hersenstichting, die waarschuwt dat dit volksziekte nummer één dreigt te worden in ons land.

12-04-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Hiring

Ik had geen inspiratie voor deze column. Ja, ik zou kunnen schrijven over de geneesmiddeltekorten, maar daar wilde ik het juist niét over hebben. Dus ik deed een oproep op LinkedIn, ik vroeg om positieve inspiratie. Het liep storm, allemaal leuke anekdotes uit de apotheek. NOT.

12-04-2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Toename aantal patiënten met tuberculose in Nederland

Vorig jaar is in Nederland bij 710 patiënten tuberculose (tbc) vastgesteld. Dat is 12% meer dan in 2022, toen waren het er 634. In 2023 waren er 471 patiënten met tbc in de longen, van wie er 213 open-tbc hadden, de meest besmettelijke vorm. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

04-04-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW15

Welke (afgeronde) dosering vermeldt u op het etiket voor een cotrimoxazol-suspensie?

10-04-2024 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Veel meldingen slokdarmklachten na gebruik flucloxacilline

In de afgelopen drie jaar hebben Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen meer dan 150 meldingen van slokdarmklachten ontvangen na gebruik van flucloxacilline. Nieuwe aanbevelingen voor zorgverleners kunnen deze klachten mogelijk verhelpen.

04-04-2024 | door PW

Langer postexpositieprofylaxe waterpokken mogelijk

Postexpositieprofylaxe met immunoglobulinen tegen het varicellazostervirus is ook zinvol als het risicocontact langer dan vier dagen geleden heeft plaatsgevonden. Dit stelt huisartsenorganisatie NHG in de herziene behandelrichtlijn Waterpokken.

04-04-2024 | door PW

Nieuw ALS-middel lijkt verbetering fysieke capaciteit te geven

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft de aanvraag voor een handelsvergunning voor tofersen (Qalsody) positief beoordeeld. Het middel is geïndiceerd voor volwassenen met amyotrofe laterale sclerose (ALS) door een mutatie in het superoxide dismutase1 (SOD1)-gen. Deze mutatie komt voor bij ongeveer 2% van de ALS-patiënten. Bij hen worden defecte SOD1-enzymen geproduceerd, waardoor zenuwcellen afsterven.

12-04-2024 | door PW

Kosten parkinsonmiddelen met 9,3% gestegen

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2023 voor €59 miljoen aan parkinsonmiddelen aan 89.000 mensen. Ten opzichte van 2022 is dit een kostenstijging van 9,3%. Levodopa als intestinale gel zorgde voor de grootste stijging in de kosten. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

12-04-2024 | door SFK

‘Belangrijk dat stigma clozapine afbrokkelt’

Specialistische kennis en goede begeleiding vergroten de kans op een succesvolle clozapinebehandeling, zegt ziekenhuisapotheker Marieke Beex-Oosterhuis van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Maar behandelaars zijn soms ten onrechte terughoudend in het voorschrijven van dit middel. “Hoe langer mensen een suboptimale behandeling krijgen, hoe lager de slagingskans van de volgende therapie.”

12-04-2024 | door Delia Titre

‘Parkinsonpatiënten vertrouwen ons en ze kunnen alles aan ons vragen’

Voor parkinsonpatiënten is het complexe medicijngebruik, met tot wel acht innamemomenten per dag, een grote uitdaging. Farmabuddy Parkinson van het SIR Instituut biedt deze patiënten een vast aanspreekpunt in de apotheek. Farmabuddy’s Jamila Omri en Linda Hamers: “We bouwen een vertrouwensband op met parkinsonpatiënten. Ze kunnen ons alles vragen.”

12-04-2024 | door Edwin Bos

Switchwiki: patiënt op onderbouwde wijze laten switchen van psychofarmaca

Om patiënten op een onderbouwde manier van psychofarmaca te laten wisselen, kunnen zorgverleners gebruikmaken van switchtabellen, switchwiki genaamd. Met afgelopen jaar zo’n 900.000 kliks op de website, weten behandelaars de tabellen goed te vinden. Een app volgt. “Zo zijn switchadviezen altijd binnen handbereik.”

12-04-2024 | door Linda de Jonge

Minder vaak depressie bij IUD met minder levonorgestrel

Laaggedoseerde spiralen (intrauterine device, IUD) met 19,5 of 13,5 mg levonorgestrel zijn geassocieerd met een lager risico op depressie dan een IUD met 52 mg levonorgestrel.

12-04-2024 | door Linda de Graaf

Veelbelovend perspectief voor mensen met migraine

Het blokkeren van de werking van neurotransmitter CGRP kan zowel een acute migraineaanval beëindigen als migraineaanvallen voorkomen. Deze bevindingen hebben ervoor gezorgd dat migraine-specifieke medicijnen zijn ontwikkeld, waaronder gepants, ditans en CGRP-monoklonale antilichamen. “Deze (r)evolutie in de inzichten en behandeling van migraine biedt veelbelovende perspectieven aan migrainelijders.”

12-04-2024 | door Adinda De Pauw, Anneke Govaerts en Annick Verstappen

Antidopaminerg middel kan leiden tot bewegingsstoornis

Bewegingsstoornissen variëren in verschijningsvormen en kunnen ontstaan door geneesmiddelgebruik, doorgaans bij antidopaminerge middelen. Minder bekend zijn bewegingsstoornissen bij triptanen. Vaak ontstaan klachten binnen uren tot enkele weken na starten met het geneesmiddel. Soms treden symptomen pas na jaren op, of na het stopzetten van medicatie.

12-04-2024 | door Gabriëlla von Kreijfelt, Petra Zweers en Gerda Weits

‘Ik was er helemaal klaar mee, en zei tegen de huisarts dat ik wilde stoppen met sertraline’

Twintig jaar lang gebruikte Chelvi Munian-Nijs sertraline, totdat ze er genoeg van had en haar huisarts vertelde dat ze ermee wilde stoppen. Toen hij zich realiseerde dat het haar menens was, excuseerde hij zich nooit eerder naar haar ervaringen te hebben gevraagd. Transvaal Apotheek hielp haar vervolgens met een succesvol afbouwtraject. “Mijn brein heeft wel tijd nodig zich te resetten.”

12-04-2024 | door Frans van den Houdt

Lasmiditan nieuwe optie voor acute behandeling van migraine

Lasmiditan is de eerste ditan die beschikbaar is voor de acute behandeling van migraine. Deze selectieve 5-HT1F receptoragonist zonder vasoconstrictief effect is in effectiviteit op groepsniveau vergelijkbaar met de triptanen, met meer centrale bijwerkingen. Een behandelaar kan lasmiditan overwegen bij geselecteerde, volwassen patiënten.

12-04-2024 | door Ron van Oosterhout

Award voor veelzijdige carrière

Kees Neef kreeg eind maart de prestigieuze EAHP 2024 Board Professional Excellence Award van de Europese vereniging van ziekenhuisapothekers, voor het veelzijdige werk dat hij tot aan zijn pensioen veertig jaar lang verrichtte in met name het Maastricht UMC+.

12-04-2024 | door Frans van den Houdt

Uitvraag over kwaliteitsindicatoren 2023 van start

De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2023 is van start en loopt tot en met 21 mei 2024. Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren, hebben dinsdag 2 april een uitnodiging en link voor de enquête ontvangen van ICT-partner Desan.

12-04-2024 | door KNMP

Minister Dijkstra kijkt naar proces rondom tekorten

Minister Pia Dijkstra (VWS) gaat na of het proces rondom tekortenbesluiten kan worden versneld. Ze meldde dit tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer op dinsdag 2 april. Ook wil de bewindsvrouw kijken naar de aanleg van voorraden grondstoffen. In een brief voorafgaand aan het geneesmiddeldebat van 30 mei komt de minister hierop terug.

12-04-2024 | door KNMP

Carrièrepaden

Circa zestig Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) kwamen onlangs bij de KNMP in Den Haag bij elkaar om de bijzondere carrièrepaden die we bewandelen te delen. Acht apothekers gaven inspirerende presentaties over hun werkzaamheden bij onder andere het ministerie van Defensie, Zorginstituut Nederland (ZiN), Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de farmaceutische industrie.

12-04-2024 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP
Back to top