Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW13

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Creatief reflecteren

Utrechtse farmaciestudenten die het vak pharmaceutical humanities volgen, leren integer te handelen door te reflecteren op hun rol als apotheker in de maatschappij en door de daarmee samenhangende morele dilemma’s te analyseren, lees ik in de inleiding op het vak. Farmacie wordt gezien als een gebied waarin ethiek een belangrijke rol speelt, en dus ook integriteit.

29-03-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Zonde?

“Vind je dat niet zonde van je opleiding?”, is de vraag die mij wel eens werd gesteld toen ik de apotheek verliet voor de farmaceutische industrie. Een wonderlijke vraag. Was het zonde van de opgedane kennis; zonde van de investering die de maatschappij had gedaan in de opleiding; of zonde om als zorgverlener te zijn opgeleid, maar dat niet te blijven?

29-03-2024 | door Iris Beerthuis, apotheker bij Radio Ligand Therapy, Novartis

NZa: toegang tot huisartsenzorg verder onder druk

Het aantal Nederlanders dat op een wachtlijst staat voor huisartsenzorg neemt nog steeds toe. Ook staat de toegankelijkheid van zorg in veel andere sectoren onder druk, onder andere door ziekteverzuim. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

21-03-2024 | door PW

Scopolaminebutyl heeft beperkte plaats bij nierstenen

Intraveneuze toediening van scopolaminebutyl heeft nauwelijks een meerwaarde als aanvullende pijnstiller bij niersteenkolieken. Het toevoegen dan dit middel aan NSAID’s wordt daarom ontraden, volgens de herziene richtlijn Nierstenen van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU).

20-03-2024 | door D.M. Titre

Advies dosisverhoging levothyroxine niet altijd opgevolgd

Vrouwen met hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier te traag werkt, krijgen het advies om aan het begin van de zwangerschap de dosis levothyroxine te verhogen. In de praktijk gebeurt dit echter niet altijd, blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

19-03-2024 | door PW

Sterkere aflibercept-oplossing voor intravitreaal gebruik in de handel

Artsen kunnen patiënten met diabetisch macula-oedeem behandelen met een hogere dosering aflibercept. Hiervoor is een nieuw handelsproduct op de markt gekomen: Eylea 114,3 mg/ml-oplossing voor injectie flacon 0,26 ml.

29-03-2024 | door PW

13% meer gebruikers van biologicals

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2023 ruim 374.000 keer een biological of biosimilar aan 98.000 unieke gebruikers. Het aantal gebruikers van deze middelen nam daarmee toe met 13%, want in 2022 telde de SFK nog 86.500 gebruikers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

29-03-2024 | door SFK

Herexamen 2024 PW13

Welk signaal verwacht u na 1 februari 2024 van uw AIS of ZIS bij dit recept?

27-03-2024 | door Jan Willem ten Pas, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

AI selecteert SEH-patiënten met grootste kans op ziekenhuisopname

Met behulp van door Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) ontwikkelde artificial intelligence (AI)-technologie kunnen de apothekersassistenten op de spoedeisende hulp (SEH) binnen tien minuten na binnenkomst zien welke patiënten de grootste kans hebben op een ziekenhuisopname. “Bij kleurcode rood gaan de apothekersassistenten direct naar de patiënt om de medicatie te verifiëren.”

29-03-2024 | door Edwin Bos

Voorschrijver in spe heeft blinde vlek voor bijwerkingen

Toekomstige voorschrijvers hebben onvoldoende vaardigheden in het detecteren en rapporteren van geneesmiddelenbijwerkingen vanwege beperkt onderwijs in farmacovigilantie. Actieve training tijdens de opleiding en integratie van farmacovigilantie in het therapeutisch redeneerproces zijn essentieel voor het verbeteren van detectie, management en rapportage van bijwerkingen.

29-03-2024 | door Michael Reumerman, Milan C. Richir en Jelle Tichelaar

Van Dopesick tot Painkiller

In de nasleep van Dopesick keken mijn huisgenoot en ik vorige week de bloedstollende serie Painkiller, over de farmaceutische familie die de pijnstillerepidemie in de Verenigde Staten in gang zette. “Wat een leip middel, Oxycontin”, riep mijn onwetende huisgenoot uit, “dat wordt hier in Nederland toch zeker niet voorgeschreven?”

28-03-2024 | door Eline Tielen, masterstudent Farmacie in Utrecht

Rust creëren in de terminale fase

Meerdere factoren kunnen bijdragen aan een moeizaam verlopende sedatie. Dit praktijkvoorbeeld van een man met een uitgezaaide hersentumor laat zien dat de apotheker een rol kan spelen als medebehandelaar. Door er met een andere blik naar te kijken kan hierdoor de rust terugkeren in een onrustige situatie.

29-03-2024 | door Eline van der Sluijs

Topicale fosfodiësteraseremmer vermindert psoriasis

Behandeling van milde tot matige atopische dermatitis en plaque psoriasis met een zalf met de nieuwe fosfodiësteraseremmer PF-07038124 is superieur aan placebo. De zalf wordt goed verdragen.

29-03-2024 | door Linda de Graaf

Nu ook beste van de wereld

Nadat Esbar Hassan het Nederlands kampioenschap Consultvoering won, bemachtigde ze ook de eerste plaats bij de internationale wedstrijd in Bali. Dat was een leerzame ervaring. “Ik heb gemerkt dat apothekers veel zichtbaarder zijn in het buitenland.”

29-03-2024 | door Delia Titre

Contracteerproces

Jaarlijks bekijkt de KNMP hoe het contracteerproces van de openbare apotheken is verlopen. De NZa doet via de Handvatten Contractering pogingen het proces te verbeteren. Ook het Integraal Zorgakkoord zou tot verbetering moeten leiden. En is het contracteerproces verbeterd?

29-03-2024 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Contracteerproces 2024 in kaart gebracht: snelheid toegenomen

De KNMP heeft met een enquête onder de zes zorgmakelaars voor de openbare farmacie het contracteerproces 2024 in kaart gebracht. Uit de enquête blijkt onder meer dat de snelheid van het proces is verbeterd ten opzichte van 2023.

29-03-2024 | door KNMP

Zichtbaarheidstraining van VJA en KNMP in Jaarbeurs Utrecht

De KNMP en de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) organiseren een training voor apothekers om hen te ondersteunen in het vergroten van hun zichtbaarheid. Met de training krijgen deelnemers praktische tips om hun profilering online en in de apotheek te versterken.

29-03-2024 | door KNMP

KNMP kwartaal in beeld

KNMP Farmanco presenteert traditioneel aan het begin van het jaar de cijfers van de geneesmiddelentekorten. Zo ook in januari, wanneer blijkt dat het aantal tekorten over 2023 verder is opgelopen naar 2292. Dit nieuws domineert de berichtgeving over geneesmiddelen in de media en reikt tot in de Tweede Kamer.

29-03-2024 | door KNMP
Back to top