Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2024 PW13

PW13 - 27-03-2024 | door Jan Willem ten Pas, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Als de medicatiebewaking in uw AIS of ZIS is gebaseerd op de G-Standaard worden contra-indicaties uiterlijk vanaf 1 februari 2024 afgehandeld op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels.

Welk signaal verwacht u na 1 februari 2024 van uw AIS of ZIS als u een recept verwerkt voor een 72-jarige vrouw voor tweemaal daags 100 mg nitrofurantoïne met verlengde afgifte, gedurende vijf dagen? Naast deze medicatie wordt ’s morgens 12,5 mg hydrochloorthiazide, 80 mg acetylsalicylzuur en 40 mg omeprazol gebruikt. Er is geen nierfunctiewaarde van de patiënt bekend. Patiënt is een poor metabolizer (PM) voor CYP2C19.

  1. Er wordt geen advies gegeven om de nierfunctie te controleren.
  2. Omdat de leeftijd ≥70 jaar is en vier geneesmiddelen worden gebruikt, wordt het advies gegeven om te bepalen of een controle van de nierfunctie nodig is.
  3. Omdat mevrouw een PM is voor CYP2C19 kan er bij een gelijktijdige verminderde nierfunctie een gevaar zijn voor een overdosering van omeprazol. Daarom wordt geadviseerd de nierfunctie te bepalen als deze niet bekend is.
  4. Vanwege de leeftijd van 72 jaar zal een advies worden gegeven om te bepalen of een controle van de nierfunctie nodig is.

Toelichting

Het juiste antwoord is: er wordt geen advies gegeven om de nierfunctie te controleren.

Het advies om de nierfunctie alleen vanwege een leeftijd ≥70 jaar te bepalen vervalt in de medicatiebewaking op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) (antwoord a onjuist).

De MFB ‘nierfunctie nitrofurantoïne (5-5)’ geeft − als sprake is van een leeftijd ≥70 jaar, een onbekende nierfunctiewaarde en het ontbreken van polyfarmacie − geen medicatiebewakingsmelding (antwoord d is juist).

Als wel sprake zou zijn geweest van polyfarmacie, zou een advies zijn gegeven om te bepalen of een controle van de nierfunctie nodig is. Van polyfarmacie is sprake bij het chronisch gebruik van vijf of meer geneesmiddelen die verschillen op ATC-3 niveau (antwoord b is onjuist).

Patiënt is een poor metabolizer (PM) voor CYP2C19 en de plasmaspiegel van omeprazol kan hierdoor zijn verhoogd. Dit is volgens het Informatorium Medicamentorum klinisch niet relevant. Een aanpassing van de dosering vanwege de PM-status voor CYP2C19 is hierdoor niet nodig. Daarnaast is bij een verminderde nierfunctie aanpassing van de omeprazoldosering niet nodig (antwoord c is onjuist).

Document acties

Back to top