Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW50

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Afscheid

De berichten van de KNMP over het ‘winnen’ van de rechtszaak tegen de NZa geven mij een zaterdagmiddaggevoel. Dat zal ik even uitleggen. Regelmatig komt mijn zoon op zaterdagmiddag terug van voetballen – hij speelt in de D-jeugd – met de mededeling “dat ze eigenlijk gewonnen hebben”. Dan weet ik het al: op het wedstrijdformulier staat een nederlaag.

15-12-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

ACM roept op overtredingen in geneesmiddelensector te melden

Ziekenhuizen, inkoopgroepen, bedrijven en iedereen werkzaam in de geneesmiddelensector krijgen de oproep van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) signalen over concurrentievervalsing en excessieve prijzen voor geneesmiddelen te melden. Dit kan ook anoniem.

06-12-2023 | door E. Bos (420720)

Doorgaan

In de bijna veertig jaar die ik actief ben geweest in de apotheek zijn er verschillende momenten die nog weleens terugkomen in mijn gedachte.

15-12-2023 | door Jaap Dik, was apotheker in Vianen en ging in zijn laatste jaar met columns op de ‘weet je nog wel?’-toer

CGRP-blokkers te overwegen bij migraine

Monoklonale antilichamen gericht tegen Calcitonine-Gen-Gerelateerde Peptide (CGRP-mAbs) zijn een belangrijke aanvulling op de profylactische behandelmogelijkheden van migraine. Dit staat in de geactualiseerde richtlijn Hoofdpijn van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

07-12-2023 | door D.M. Titre

IGJ: aangifte vervalste recepten voortaan bij politie

Apotheken moeten meldingen van valse recepten voortaan bij de politie doen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten. Eerder konden apothekers deze meldingen doen via een formulier op de website van de inspectie.

06-12-2023 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Nivel: zorggebruikers ervaren schaarste in de zorg

Bijna alle zorggebruikers weten dat er in de zorg schaarste ontstaat en één op de drie ervaart dat op dit moment ook al. Wachttijden voor een consult bij een arts zijn lang en het is lastig in contact te komen met een zorgverlener. Dat blijkt uit het vijfde jaar van de Transparantiemonitor 2018-2023 van het Nivel.

06-12-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW50

Welke stelling over de opslag van risicovolle geneesmiddelen is juist?

13-12-2023 | door Sin Ying Chuah, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Tinidazol effectief bij infectie met parasiet Giardia lamblia

In het Informatorium Medicamentorum is de stoftekst van het antiprotozoïcum tinidazol opgenomen. Dit middel is de eerste keus voor de behandeling van gastro-enteritis veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Dit blijkt uit de herziene richtlijn Antimicrobiële therapie voor acute infectieuze diarree van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB).

15-12-2023 | door PW

3% van de bevolking gebruikt een GDV

Nederlandse openbare apotheken verstrekken in 2023 naar verwachting aan 562.000 mensen geneesmiddelen via een GDV, ruim 3% van de bevolking. Ondanks een toenemende vergrijzing is dit percentage al jaren stabiel. De gemiddelde leeftijd van een GDV-gebruiker bedraagt 74 jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

15-12-2023 | door SFK

‘Het is onjuist om mensen in te delen in rassen’

De indeling van mensen in rassen is niet alleen verouderd, maar ook wetenschappelijk ongegrond, zegt Maria van den Muijsenbergh. Wel kan kennis over etnische afkomst van belang zijn in passende zorg, al schuilt daar het risico in op generaliseren. “Meestal komt een afwijkend genetisch profiel bij het merendeel van de etnische groep juist niet voor.”

15-12-2023 | door Delia Titre

Toevoeging van natriumcitraat verbetert stabiliteit antibioticuminfuus

De stabiliteit van piperacilline is een beperkende factor voor thuisbehandeling van patiënten met intraveneus piperacilline-tazobactam. Onderzoek naar het effect van het toevoegen van een natriumcitraatoplossing op de stabiliteit van piperacilline en tazobactam wijst uit dat de houdbaarheid van de piperacilline-tazobactamoplossing kan worden verlengd naar vijftien dagen in de koelkast, waarvan maximaal de laatste 48 uur bij kamertemperatuur. Dit maakt thuisbehandeling eenvoudiger.

15-12-2023 | door Karin Stender, Anouk Lindemans, Marleen Kemper en Christien Oussoren

Alarmbellen aan: vitamine B12-tekorten actief opsporen

Een vitamine B12-tekort is een groeiend probleem bij ouderen met atrofische gastritis, zwangeren, veganisten, chronische gebruikers van PPI’s en metformine, maar ook bij excessief gebruik van lachgas. Bloedspiegels vitamine B12 en/of methylmalonzuur- respectievelijk homocysteïnespiegels zijn niet altijd voorspellend voor een vitamine B12-tekort. Orale toediening heeft een beperkte plaats, vaak is intramusculaire toediening, die meer zekerheid geeft voor therapietrouw, nodig.

15-12-2023 | door Koos Brouwers, Hajo Auwerda en Arjen Brouwers

Vraagtekens bij claim permanente LDL-verlaging

“With Leqvio you have what it takes to lower your bad cholesterol (LDL-C) and keep it low.” Dat vermeldde een website over inclisiran. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) checkte deze bewering en concludeert: onduidelijk. Het is niet duidelijk of de fabrikant hiermee een levenslange daling bedoelt.

15-12-2023 | door H. Polat en P.J.E.M. Geels

Patiënt vindt filmpje prettig bij gesprek over medicijngebruik

Diverse patiëntenverenigingen bieden op verschillende wijze ondersteuning bij medicatiezelfmanagement. Informatie over en hulp bij het gebruiken van medicatie wordt het meest aangeboden. Patiënten wensen meer informatie over het gesprek met een zorgprofessional en vinden ook audiovisuele ondersteuning belangrijk.

15-12-2023 | door Denise van Heest, Laura van Rooij, Rob Heerdink en Nienke Dijkstra

IBS: laaggedoseerd amitriptyline geeft symptoomverlichting

Behandeling met laaggedoseerd, naar een optimale dosis getitreerd, amitriptyline is superieur aan placebo als tweedelijnsbehandeling voor prikkelbare darmsyndroom (IBS) in de eerste lijn. Het middel is veilig en wordt goed verdragen.

15-12-2023 | door Linda de Graaf

Havisten interesseren voor ’t vak

Namens Apothekersorganisatie aan de Merwede tekende Henriette Muller-Trapman een samenwerkingsovereenkomst met een middelbare school in Gorinchem. “Om jongeren al vroeg enthousiast te kunnen maken voor het werk in de apotheek.”

15-12-2023 | door Frans van den Houdt

Kerst

Soms heb je een lange reis nodig om te ontdekken dat de oplossing waarnaar je op zoek bent precies is te vinden waar je vertrok: in je eigen apotheek. We kijken voor oplossingen vaak buiten de deur: “KNMP, is dat al geregeld? ZN, waarom is het zo ingewikkeld?”

15-12-2023 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

KNMP lanceert een apotheek contractzoeker voor patiënten

De KNMP lanceert contractzoeker.apotheek.nl, een tool waarmee patiënten eenvoudig kunnen opzoeken met welke zorgverzekeraars hun apotheek een contract heeft afgesloten.

15-12-2023 | door KNMP

Met elkaar werken aan de toekomst van de apotheker

“Een gezamenlijke visie is key. Het is belangrijk dat iedere apotheker een steentje bijdraagt, want alleen dan kun je in 2040 staan waar je wilt zijn”, aldus Evianne van der Kruk, openbaar apotheker in Apotheek de Stelle in Rotterdam-Hoogvliet. Ze is een van de vier regiegroepleden van het visietraject ‘De apotheker in 2040’. De regiegroep zorgt ervoor dat apothekers zijn aangehaakt en dat ze hun zienswijze delen.

15-12-2023 | door Leanne Zuur

Nieuwe adviezen over stoppen en afbouwen in het IM

Aan het Informatorium Medicamentorum (IM) is een nieuwe subrubriek toegevoegd: Afbouwen en stoppen. De rubriek biedt adviezen voor het afbouwen en stoppen van geneesmiddelen indien dit relevant is voor het veilig staken van de behandeling. Door de nieuwe subrubriek kunnen apothekers en andere zorgverleners makkelijker de adviezen raadplegen.

15-12-2023 | door Zeynep Demir
Back to top