Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2023 PW50

PW50 - 13-12-2023 | door Sin Ying Chuah, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Welke stelling over de opslag van risicovolle geneesmiddelen (gevaarsklasse 4 of 5, en/of een CMR-alert) in de apotheek is wettelijk gezien juist?

  1. Risicovolle geneesmiddelen moeten in een aparte la worden bewaard.
  2. Risicovolle geneesmiddelen moeten worden voorzien van een sticker ‘risicovolle stof’ en worden bewaard in een aparte la.
  3. Risicovolle geneesmiddelen moeten worden voorzien van een sticker ‘risicovolle stof’.
  4. Voor de opslag van risicovolle geneesmiddelen hoeven geen aanvullende maatregelen worden genomen.

Toelichting

Het juiste antwoord is: voor de opslag van risicovolle geneesmiddelen hoeven geen aanvullende maatregelen worden genomen.

De werkgever is verantwoordelijk voor het arbobeleid in de apotheek. Over het algemeen betekent dit dat de apotheker ervoor zorgt dat medewerkers veilig kunnen werken in de apotheek. Daarbij is het belangrijk om blootstelling aan (met name) risicovolle stoffen te voorkomen. Voor de opslag van risicovolle geneesmiddelen hoeven wettelijk gezien geen aanvullende maatregelen worden genomen.

Uit praktisch oogpunt kiezen veel apothekers ervoor om risicovolle geneesmiddelen bijvoorbeeld in een aparte la te bewaren en/of van een sticker ‘risicovolle stof’ te voorzien. Dit om aan te duiden dat het geneesmiddel niet zonder beschermingsmaatregelen mag worden bewerkt. Vóór de uitgifte aan de patiënt zal de sticker moeten worden verwijderd, om vragen en onrust bij de patiënt te voorkomen.

Voor het veilig bewerken van geneesmiddelen (met een CMR-alert) kan een advies worden opgevraagd via RiFaS.

Bronnen:

• LNA-procedure Uitvullen en ompakken

• Risico-instrument Farmaceutische Stoffen (RiFaS) www.rifas.nl

Document acties

Back to top