Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW31en32

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Forse straf

Straffen voor illegale geneesmiddelenhandel kunnen nogal uiteenlopen in de wereld. Kreeg de eigenaar van een Amsterdamse apotheek onlangs achttien maanden cel voor het op grote schaal verkopen van hiv-medicatie zonder recept en groothandelsvergunning, in Canada kregen een apotheekeigenaar en een arts respectievelijk dertien en twaalf jaar cel opgelegd voor de illegale handel in fentanyl.

04-08-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Systeem werkt

Regelmatig vertel ik in lezingen over de Softenon-affaire. De Britse arts McBride zag aangeboren afwijkingen bij kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap Softenon gebruikten tegen misselijkheid. Hij stuurde in 1961 een ingezonden brief naar The Lancet met de vraag: wie heeft vergelijkbare aangeboren afwijkingen gezien na gebruik van dit middel? Naar schatting kwamen tienduizend kinderen met ernstige aangeboren afwijkingen ter wereld. Zonder de oplettende arts waren het er waarschijnlijk meer geweest.

04-08-2023 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Herexamen 2023 PW31en32

Waarom is het voor een suspensie van belang dat het farmacon nagenoeg onoplosbaar is in het gekozen vehiculum?

02-08-2023 | door Madeleine Sirks, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP (thans Z-Index)

Metformine inzetbaar voor gewichtsreductie bij PCOS

Metformine is in combinatie met leefstijladviezen inzetbaar bij vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Dit is beschreven in de herziene richtlijn Polycysteus Ovarium Syndroom van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

27-07-2023 | door D.M. Titre

NHG: metronidazol veilig bij zwangere met SOA

Vrouwen met de SOA trichomonas vaginalis kunnen veilig metronidazol gebruiken. Dit blijkt uit de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Het soa-consult.

25-07-2023 | door D.M. Titre

Positief CHMP-advies voor nieuw vaccin tegen RSV

Het nieuwe vaccin tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV) Abrysvo heeft een positief advies gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het vaccin bestaat uit twee recombinant gestabiliseerde RSV-prefusie-F-antigenen. Het biedt bescherming tegen ziektes van de onderste luchtwegen veroorzaakt door RSV en is toe te passen bij zuigelingen vanaf de geboorte tot zes maanden na maternale immunisatie tijdens de zwangerschap (passieve bescherming) en bij mensen vanaf 60 jaar (actieve immunisatie).

04-08-2023 | door PW

40% minder uitgiftes van vitamine D op recept

Vitamine D-middelen, inclusief combinaties, worden per 1 januari 2023 niet meer vergoed. Dat besluit nam de minister van VWS op advies van het Zorginstituut Nederland. Het aantal verstrekkingen van receptplichtige vitamine D door openbare apotheken nam hierna af met 40%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

04-08-2023 | door SFK

‘Integratie apotheken logisch gevolg van ontwikkeling in ziekenhuiszorg’

Met de verhuizing naar een gloednieuw onderkomen heeft het Tergooi MC ook de integratie van de afdelingen klinische en poliklinische farmacie afgerond. Gezien de ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg onvermijdelijk, stelt Jolande van der Wildt. Ook voor andere ziekenhuizen. “De patiënt moet steeds hetzelfde worden behandeld en dat kan alleen als farmacie één afdeling is.”

04-08-2023 | door Frans van den Houdt

‘Beperk gebruik van oraal metamizol tot twee weken’

Door de kans op agranulocytose zijn er restricties gesteld aan het gebruik van oraal metamizol. Hoewel de afspraken over het waarborgen van deze restricties haalbaar zijn gebleken, is er twijfel over de rationale van verschillende gebruiksadviezen tussen oraal en intraveneus metamizol. “Om agranulocytose te voorkomen is het aan te bevelen om de gebruiksduur van metamizol ongeacht toedieningsroute te beperken tot twee weken.”

04-08-2023 | door Julian Stammers en Elsbeth Nagtegaal

‘Van David de Wied heb ik geleerd dat je moet samenwerken om iets te bereiken’

Ido Dijkhuis studeerde farmacie in Groningen, promoveerde in Leiden maar bracht het grootste deel van zijn werkzame leven door in Den Haag. Bij wat nu de Apotheek Haagse Ziekenhuizen heet. Hij stond er aan de wieg van de Kwaliteitscontrole Klinische Geneesmiddelanalyse en Toxicologie. “We hadden internationaal erkende know how in huis; ik vond die kwaliteitscontroles geweldig.”

04-08-2023 | door Frans van den Houdt

Telefonische Start Begeleiding succes bij cardiovasculaire patiënten thuis

Telefonische Start Begeleiding (TSB) heeft de potentie om succesvol in de dagelijkse apotheekpraktijk te worden geïmplementeerd. In Almere heeft het in ieder geval bijgedragen aan een verbeterd thuisgebruik van cardiovasculaire geneesmiddelen die zijn voorgeschreven in het ziekenhuis. Patiënten zijn enthousiast over deze vorm van zorg.

04-08-2023 | door Rik Ensing en Eline Okel

Apotheek dicht door krapte

Door personeelskrapte is BENU Apotheek Bisonspoor van 3 juli tot 3 september gesloten. Medicijnen uit de automaat en bezorgen blijft mogelijk, en patiënten kunnen naar een andere apotheek. Roland Zwart: “Dit is echt de laatste optie, want je wilt openblijven.”

04-08-2023 | door Edwin Bos

Open vizier

Als hagelnieuwe secretaris van het KNMP-bestuur mag ik meteen het podium pakken door mijn eerste column in het PW te schrijven. Toen ik mij kandidaat stelde en het jaarplan las met het motto ‘Apothekers werken samen’ sloeg ik meteen aan. In Kaag en Braassem werken apothekers binnen een wijksamenwerkingsverband niet alleen samen met andere eerstelijnszorgverleners maar ook met de wijkverpleging, het sociaal domein en de gemeente.

04-04-2023 | door Thomas Kanis, bestuurslid KNMP

CBG: gecontroleerde uitgifte allopurinol verlengd tot eind september

Medicijnautoriteit CBG heeft het advies aan apothekers, om patiënten tijdelijk voor maximaal een maand allopurinol 100 mg mee te geven, verlengd tot eind september. De inspectie geeft toestemming de tabletten tot die tijd uit het buitenland te halen.

04-08-2023 | door KNMP

Inschrijving voor het KNMP Najaarscongres 2023 geopend

De inschrijving voor het KNMP Najaarscongres 2023, op 10 oktober in het Beatrix Theater in Utrecht, is geopend. Het thema is ‘Obesitas: farmaceutische zorg in balans’.

04-08-2023 | door KNMP
Back to top