Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

40% minder uitgiftes van vitamine D op recept

Meer verstrekkingen van niet-receptplichtige vitamine D via apotheken

PW31en32 - 04-08-2023 | door SFK
Vitamine D-middelen, inclusief combinaties, worden per 1 januari 2023 niet meer vergoed. Dat besluit nam de minister van VWS op advies van het Zorginstituut Nederland. Het aantal verstrekkingen van receptplichtige vitamine D door openbare apotheken nam hierna af met 40%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Vitamine D draagt bij aan het versterken van de botten. Vitamine D-geneesmiddelen met lage sterktes en als voedingssupplement zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek, de drogist en soms ook bij de supermarkt. Voor hoge sterktes van vitamine D is wel een recept nodig, en deze producten zijn alleen via de apotheek te verkrijgen.

In 2022 kregen ruim 1,5 miljoen mensen in totaal bijna 11 miljoen verstrekkingen van vitamine D – al dan niet in een combinatiepreparaat – via een openbare apotheek. Dit betrof voornamelijk receptplichtige varianten van vitamine D-middelen. In de eerste helft van 2023 was het aantal uitgiftes van vitamine D op recept met 40% afgenomen tot ongeveer 3,3 miljoen, ten opzichte van 5,5 miljoen uitgiftes in de tweede helft van 2022.

Zonder recept

Het Zorginstituut Nederland concludeerde dat vrijwel iedereen kan overstappen op een lagere dosering vitamine D waarvoor geen recept nodig is. Op de verkoop van niet-receptplichtige vitamine D-middelen heeft de SFK geen volledig zicht, omdat niet alle apotheken volledige handverkoopgegevens aanleveren aan de SFK. Ongeveer driekwart van de apotheken levert deze gegevens wel aan.

Bij deze apotheken telt de SFK in totaal zo’n 700.000 uitgiftes van vitamine D zonder recept in de eerste helft van 2023, tegenover ongeveer 17.000 uitgiftes in de tweede helft van 2022. De SFK heeft niet in beeld in hoeverre mensen vitamine D verkrijgen via drogisten en supermarkten.

Apothekers mogen bij het verstrekken van receptplichtige geneesmiddelen een terhandstellingsvergoeding voor de farmaceutische zorg in rekening brengen. In de tweede helft van 2022 haalden openbare apotheken hieruit voor vitamine D in totaal ruim € 31 miljoen aan tariefinkomsten. In de eerste helft van 2023 bedroeg dat nog maar € 7 miljoen, een daling van € 24 miljoen. Deze daling is overigens niet alleen toe te schrijven aan de pakketmaatregel. Ook de gewijzigde vergoeding van de medicijnrol/GDV per januari 2023 speelt een belangrijke rol, omdat in 2022 ruim 60% van de uitgiftes van vitamine D in een medicijnrol zat.

Stichting Farmaceutische Kengetallen: info@sfk.nl

Document acties

gearchiveerd onder: Uitgiften, Vitamine D
Back to top