Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW11

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vasthouden

Kokend bloed moet plaatsmaken voor liefde, respect en verdraagzaamheid. Niet alleen in de apotheek, maar ook elders in de zorg en op andere plekken in de maatschappij. Die verlate nieuwjaarswens zette universitair docent in gepersonaliseerde farmacotherapie Frank Klont onlangs op LinkedIn.

17-03-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

AVNeeeee!

Werkend in een stad met maar liefst acht ziekenhuizen om en nabij, zie ik vaak dat patiënten hun medische behandeling opsplitsen. Zo is het niet ongebruikelijk dat een patiënt de internist in ziekenhuis I, de cardioloog in ziekenhuis M en de oogarts in ziekenhuis V bezoekt. Als vakgroep werken wij in vier van deze ziekenhuizen, die ook gezamenlijk een EPD hebben aangeschaft. Handig, hoopten wij, één dossier voor vier ziekenhuizen.

17-03-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Herexamen 2023 PW11

Wat is waar over cholesterolspiegels tijdens de zwangerschap?

15-03-2023 | door Linda de Jonge, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Monoklonaal antilichaam cemiplimab breder inzetbaar bij NSCLC

Het monoklonale antilichaam cemiplimab (Libtayo) kreeg groen licht van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Artsen kunnen het middel al als monotherapie voorschrijven als eerstelijnsbehandeling van lokaal gevorderd (geen kandidaat voor chemoradiotherapie) of gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) met een PD-L1-expressie van 50% of meer zonder EGFR-, ALK-, of ROS1-mutaties.

17-03-2023 | door PW

Ruim € 96 miljoen aan GVS-bijdragen in 2022

Voor GVS-geneesmiddelen met een prijs boven de vergoedingslimiet werd in 2022 in totaal ruim € 96 miljoen aan eigen bijdragen betaald, € 16 miljoen meer dan in 2021. De maximeringsregeling, waarbij de bijbetaling maximaal € 250 per persoon per jaar mag bedragen, hielp 71.000 mensen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-03-2023 | door SFK

‘Laat je leiden door het verhaal van de patiënt’

Aan de behandeling van een vitamine B12-tekort valt nog veel te verbeteren, vinden apotheker Kees Noome en ervaringsdeskundige Jacqueline Postma. Te laat starten, te vroeg stoppen en te snel afbouwen noemen zij onder meer als veelvoorkomende problemen. Daarnaast zijn de meningen verdeeld over wanneer de patiënt met tabletten uit zou moeten kunnen.

17-03-2023 | door Delia Titre

Sturen bij de ingang

Het borgen van een hoogwaardige farmacie roept de maatschappelijke vraag op of je wilt sturen in wie farmacie gaat studeren, betoogt emeritus hoogleraar Bert Leufkens, ook al heeft selecteren een slechte reputatie. “Met loting levert de samenleving als geheel ook in.”

17-03-2023 | door Bert Leufkens

Zilveren Kruis moet met terugwerkende kracht ADHD-middel vergoeden

Zilveren Kruis moet van de voorzieningenrechter met terugwerkende kracht het magistraal bereide ADHD-middel dexmethylfenidaat vergoeden, óók declaraties van voor november 2022. De zorgverzekeraar kreeg eerder van de rechter een tik op de vingers nadat hij weigerde het middel te vergoeden. Sindsdien betaalde Zilveren Kruis alleen declaraties vanaf november 2022, maar dat is niet voldoende.

17-03-2023 | door Iris Lemmers en Jolijn Geven

Behandeling depressie vraagt om maatwerk

De herziene NHG-Standaard Depressie wijst alleen de groep selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) aan als eerste keus bij de behandeling van depressie. Voor personen van 70 jaar of ouder wordt specifiek de voorkeur gegeven aan citalopram en sertraline. Daarnaast krijgt suïcidepreventie meer aandacht, onder meer door bij jongvolwassenen voorafgaand aan de behandeling het risico hierop in te schatten.

17-03-2023 | door Joost Crommentuijn en Mahshid Fahimnia

Accidentele inname Efudix-crème kan zorgen voor ernstige toxiciteit

Alertheid op een veilig gebruik van 5-fluorouracil (5-FU)-crème (Efudix) is belangrijk. Uit meldingen die het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) en Bijwerkingencentrum Lareb hebben ontvangen, blijkt dat onoplettendheid kan leiden tot accidentele orale inname van 5-FU-crème, door de gebruiker zelf of door personen of huisdieren in zijn omgeving.

17-03-2023 | door Jeltje Boer-Zhang en Chantal Roelen

Schuimbol als een tabletje

Samen met de huisartsen en fysiotherapeuten uit zijn medisch centrum organiseerde de Helmondse apotheker Serkan Boskan een ‘eerstelijnsmiddagje’ voor de jongste basisschoolleerlingen. “Ze raakten er maar niet over uitgepraat.”

17-03-2023 | door Linda de Jonge

Leids Netwerk Apothekers wint KNMP Zorginnovatieprijs 2023

Het Leids Academisch Netwerk Apothekers (LANA) is de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs 2023. Het LANA is een project gestart om informatie over oncologische patiënten uit het ziekenhuis bij openbaar apothekers te brengen, zodat deze patiënten ook in de eerste lijn gepaste zorg krijgen.

17-03-2023 | door KNMP

Zonder papieren

Volgens de recent geautoriseerde KNMP-richtlijn Praktijkvoering dient de gevestigd apotheker van een openbare apotheek geregistreerd te zijn als openbaar apotheker specialist. Logisch, zult u denken. Uit onderzoek van de Specialisten Registratie Commissie kamer Openbare Farmacie (SRC-OF) blijkt echter dat ruim honderd collega’s die bij de IGJ bekend zijn als gevestigd apotheker, niet (meer) geregistreerd zijn als openbaar apotheker specialist.

17-03-2023 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Contra-indicatieaard coeliakie vervalt straks

Medicatiebewaking bij overgevoeligheid voor gluten/tarwezetmeel vindt plaats als er een overgevoeligheid voor gluten/tarwezetmeel (ongewenste groep) is vastgelegd in het informatiesysteem. De bewaking via de contra-indicatieaard coeliakie komt per 1 februari 2024 te vervallen.

17-03-2023 | door Patricia van Gulik

Vorig jaar toename ernstige tekorten medicijnen

Farmaceutische bedrijven hebben vorig jaar meer verwachte leveringsproblemen gemeld dan in 2021. Ook was er een toename van het aantal ernstige tekorten. Fabrikanten, groothandels en apothekers kregen 132 keer toestemming een alternatief geneesmiddel uit het buitenland te halen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

08-03-2023 | door PW

BG Pharma: distributie medicijnen is in gevaar

Het distribueren van geneesmiddelen is in gevaar doordat farmaceutische groothandels met verlies moeten afleveren. Ook het aanleggen van een verplichte veiligheidsvoorraad is niet te financieren. Dat blijkt uit onderzoek van SiRM, in opdracht van de koepelorganisatie van groothandels BG Pharma.

08-03-2023 | door PW
Back to top