Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2023 PW11

PW11 - 15-03-2023 | door Linda de Jonge, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Welke stelling(en) over cholesterolspiegels tijdens de zwangerschap is/zijn waar?

 I. Bij de meeste vrouwen stijgt de cholesterolconcentratie tijdens de zwangerschap.

II. Als tijdens de zwangerschap een medicamenteuze behandeling van hyperlipidemie nodig is, heeft simvastatine de voorkeur.

  1. Beide stellingen zijn niet waar.
  2. Beide stellingen zijn waar.
  3. Stelling I is waar en stelling II niet.
  4. Stelling II is waar en stelling I niet.

Toelichting

Het juiste antwoord is: stelling I is waar en stelling II niet.

Bij de meeste vrouwen stijgt de cholesterolconcentratie tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding door veranderingen in de hormoonhuishouding.

Over het gebruik van lipidenverlagende middelen tijdens de zwangerschap zijn beperkte gegevens beschikbaar. Met simvastatine en atorvastatine is de meeste ervaring opgedaan, maar toch zijn de beschikbare gegevens niet voldoende om een goede risico-inschatting te maken.

Het gebruik van lipidenverlagende middelen tijdens de zwangerschap wordt ontraden. Cholesterol is belangrijk voor de embryonale en foetale ontwikkeling. Hyperlipidemie tijdens de zwangerschap wordt daarom bij voorkeur behandeld met dieetmaatregelen. Mocht er toch een medicamenteuze behandeling nodig zijn, dan kan worden gekozen voor de galzuurbindende hars colestyramine, omdat dit middel niet of nauwelijks systemisch beschikbaar komt. Galzuurbindende harsen verstoren de opname van voedingsstoffen, waaronder de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K. Suppletie van vetoplosbare vitaminen wordt daarbij wel geadviseerd.

 Bronnen: IM: ANTILIPAEMICA, KNMP Kennisbank en Lareb: Statines tijdens de zwangerschap en Colestyramine of colesevelam tijdens de zwangerschap

Document acties

Back to top