Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW10

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Verrijking

Ruim drie miljoen Nederlanders gebruiken psychofarmaca als antidepressiva, antipsychotica en slaap- en kalmeringsmiddelen. Complexe geneesmiddelen, waar mensen soms veel te lang aan vastzitten, omdat afbouwen in de praktijk vaak een complexe aangelegenheid blijkt.

10-03-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

‘Burgers zien kansen voor zorgverlenende rol apotheker’

Burgers zijn niet altijd goed op de hoogte van wat de openbare apotheek hen kan bieden. Maar als ze zorg ontvangen van het apotheekteam, zijn ze over het algemeen tevreden. Dit betekent dat er kansen liggen om de rol van de apotheek in de eerstelijnszorg te versterken, blijkt uit onderzoek van Nivel en SIR, in opdracht van het ministerie van VWS.

02-03-2023 | door PW

Sorry

Laten we het hebben over communiceren en omgangsvormen. Mijn kinderen zijn 1 en 3 jaar oud. We proberen ze op die leeftijd al omgangsvormen bij te brengen. “Alsjeblieft”, “dank je wel” en “sorry” als je een Barbie tegen het hoofd van je broertje aan gooit. We leven nu in de tweede maand van het jaar. Ondertussen hebben we al drie nieuwsberichten van zorgverzekeraars ontvangen waarin werd vermeld dat er iets niet goed is gegaan in de aanmerking van het preferente artikel in de taxe.

10-03-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Herexamen 2023 PW10

Hoe komen de studenten meestal aan de ADHD-medicatie?

08-03-2023 | door Marieke van den Berk-Bulsink, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Kuipers heeft stoppen verspilling medicijnen hoog op agenda staan

Door gepast voorschrijven en verstrekken, het ondersteunen van pilots voor heruitgifte en ruimte zoeken voor nieuwe wetgeving in Europa wil VWS-minister Ernst Kuipers het verspillen van geneesmiddelen tegengaan, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

27-02-2023 | door pw

Ouderenbond: apotheken moeten cash accepteren

Apothekers moeten verplicht worden contant geld te accepteren, vindt ouderenbond ANBO. Uit cijfers van de Nederlandsche Bank blijkt dat patiënten bij 12% van de apotheken alleen met pin kunnen betalen.

03-03-2023 | door PW

Pirfenidon ook bij gevorderde longaandoening toe te passen

Artsen kunnen pirfenidon (Esbriet) breder inzetten. Het middel is al geregistreerd bij volwassenen met een lichte tot matige vorm van de chronische longziekte idiopathische pulmonale fibrose (IPF). De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft geoordeeld dat het ook bij volwassenen met de gevorderde vorm van IPF is toe te passen.

10-03-2023 | door PW

Toename van ruim 50.000 gebruikers psychofarmaca

Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan bijna 2,5 miljoen mensen een psychofarmacon, een toename van ruim 50.000 gebruikers ten opzichte van 2021 (+2,2%). De groei komt voor rekening van middelen bij ADHD en antidepressiva. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

10-03-2023 | door SFK

‘Monitoring antipsychotica verrijking voor apotheek’

Ziekenhuisapotheker Arne Risselada vindt het belangrijk om openbaar apothekers basiskennis bij te brengen over antipsychotica en hen te wijzen op tools die kunnen helpen bij het switchen naar een ander middel. “Wat heel nuttig is voor de behandeling van patiënten met een psychische aandoening is de shared care agreement.”

10-03-2023 | door Frans van den Houdt

Betere behandeling nodig voor vrouw met psychose

Wat de beste farmacotherapie is bij vrouwen met schizofrenie, blijft een raadsel, meent hoogleraar psychiatrie Iris Sommer. Slechts enkele onderzoeken richten zich op deze specifieke patiëntengroep. “Gênant, er zijn voldoende aanwijzingen dat oestrogenen invloed hebben op ziektebeeld en behandeling.”

10-03-2023 | door Delia Titre

Afbouwen van antidepressivum met op maat gemaakt stappenplan

Nijmeegse apothekers hebben sinds 2019 al zo’n veertig antidepressivumgebruikers geholpen met het afbouwen van hun medicatie. Samen met de patiënt maakt de apotheker hiervoor een stappenplan op maat. Dankbare zorg, meent Miriam Stoks. “Apothekers kunnen laten zien wat ze waard zijn.”

10-03-2023 | door Linda de Jonge

KNMP Voorjaarscongres 2023

10-03-2023 | door PW

Quetiapine als slaapmiddel: bijwerkingen die je wakker schudden

Lareb heeft 95 meldingen van psychische bijwerkingen bij gebruik van quetiapine als slaapmiddel ontvangen, waaronder zelfmoordgedachten en -pogingen. In veertien meldingen werden naast quetiapine ook antidepressiva en/of andere antipsychotica gebruikt. Vanwege te weinig bewijs van de effectiviteit van quetiapine bij slapeloosheid en de ernstige bijwerkingen die kunnen ontstaan, ook bij lage doseringen, wordt het bij deze indicatie afgeraden.

10-03-2023 | door Mariam Boussaidi en Petra Zweers

Repurposing kan 't verschil maken bij depressie

Behandelsucces voor mensen met depressie kan mogelijk worden vergroot door de behandeling te richten op onderliggende pathofysiologische mechanismen. In twee lopende studies van het Amsterdam UMC worden patiënten daarom geselecteerd op basis van deze mechanismen en wordt behandelingen gericht op deze mechanismen toegevoegd aan standaard antidepressiva.

10-03-2023 | door Joël Zwiep, Femke Lamers, Yuri Milaneschi en Pierre Bet

Risico op klinisch relevante interacties SSRI’s + statines

Uit onderzoek naar mogelijke wisselwerkingen tussen SSRI’s en statines blijkt onder meer dat sommige patiënten spierpijn kunnen krijgen. Ook wordt duidelijk dat het bij patiënten met risicofactoren op myopathie beter is om fluvoxamine te vermijden. Bij het inschatten van risico’s op interacties (en bijwerkingen) moet rekening worden gehouden met individuele patiënteigenschappen.

10-03-2023 | door Sergei Petrykiv en Philip Michielsen

TAAR’s veelbelovend als doelwit bij therapie schizofrenie

Trace amine-associated receptors (TAAR’s) zijn volgens recent onderzoek mogelijk betrokken bij de ontwikkeling en behandeling van psychiatrische stoornissen, waaronder schizofrenie. TAAR’s zouden de afgifte en signalering van dopamine in de hersenen kunnen reguleren; bij personen met schizofrenie is deze regulatie mogelijk verstoord.

10-03-2023 | door Jan Beugelink

Geraakt door de aardbeving

Openbaar apotheker Faruk Konaçoğlu wilde niet passief toekijken toen hij de grote behoefte aan hulp zag in het aardbevingsgebied in Turkije, en zette samen met collega’s een inzamelingsactie voor geneesmiddelen op. “Door de afleiding raakte ik niet al te emotioneel.”

10-03-2023 | door Frans van den Houdt

‘Belangrijke rol voor apotheker bij checks op medicatiegebruik’

De apotheker is als medicatiespecialist bij uitstek de zorgverlener die is betrokken bij regelmatige checks op langdurig geneesmiddelgebruik van patiënten. Zo reageert KNMP-bestuurder en openbaar apotheker Reinier Bax op een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland.

10-03-2023 | door KNMP

In positie

De start van het jaar kenmerkt zich altijd door veel nieuwe activiteiten. Meestal het gevolg van zaken die het jaar daarvoor zijn voorbereid. Het is logisch dat apothekers het daarmee druk hebben in de apotheek. Ook binnen het verenigingsbureau zijn we op veel fronten actief. Dat is goed, want het zegt iets over de plek die de KNMP inneemt binnen het zorgveld.

10-03-2023 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Toolkit: maak je zichtbaar als medicatiespecialist

Aan de slag met thema’s in de apotheek, zichtbaarder zijn op sociale media of lokale publiciteit creëren? In de toolkit zichtbaarheid van de KNMP vinden apothekers tips, goede voorbeelden en tools om zichzelf en hun teams zichtbaar(der) te maken als medicatiespecialist.

10-03-2023 | door KNMP
Back to top