Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW43

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Dromen

Slenterend over een hagelwit met palmbomen omzoomd strand; luierend in een hangmat met een goed boek en koele cocktail in de hand; de dagen loom aaneenrijgend; wie heeft zich niet ooit een dergelijke voorstelling van zijn pensioen gemaakt.

28-10-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Blij van bijwerking

Omdat ik in mijn columns toch al grotendeels mijn medisch dossier openbaar heb gemaakt, deel ik ook maar mijn meest recente eigen medische ervaring met een bijwerking.

28-10-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Nieuwe MBA leert apotheker zakelijke skills en leiderschap

Voor apothekers die zich willen verdiepen in bedrijfseconomie en ondernemerschap is een MBA Pharmacy gestart door de International Business School of Pharmacists (IBSP) in Wassenaar. Volgens de initiatiefnemers heeft de apotheeksector meer leiderschap en zakelijk inzicht nodig. “We leren apothekers minder afhankelijk te zijn van overheid en zorgverzekeraar.”

21-10-2022 | door PW

IGJ beboet 16 artsen voor voorschrijven coronamedicatie

Voor het voorschrijven van medicijnen tegen corona die daar niet voor zijn geregistreerd hebben zestien artsen een boete gekregen. Ze hebben tijdens de pandemie ivermectine of hydroxychloroquine voorgeschreven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

18-10-2022 | door PW

Tekort aan epilepsiegeneesmiddel Sabril

Door een tekort aan het epilepsiegeneesmiddel Sabril (vigabatrine) geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toestemming deze tabletten uit het buitenland te halen. Medicijnautoriteit CBG adviseert apothekers het granulaat te reserveren voor jonge kinderen.

19-10-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW43

Welke stelling(en) over diabetesmedicatie is/zijn waar?

26-10-2022 | door Linda de Jonge, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Eltrombopag eerder inzetbaar bij immuungemedieerde trombocytopenie

Eltrombopag (Revolade) ontving van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor uitbreiding van de indicatie. Het middel kon al worden ingezet bij de behandeling van volwassen en kinderen vanaf 1 jaar met primaire immuungemedieerde trombocytopenie (ITP) die zes maanden of langer aanhoudt bij patiënten die refractair zijn voor andere behandelingen.

28-10-2022 | door PW

Wisselen met aandacht bij 1 op de 3 patiënten

Bij het verstrekken van een geneesmiddel kan het voorkomen dat een apotheek een product meegeeft van een andere fabrikant dan de patiënt eerder heeft gebruikt: een wisseling. Bij gemiddeld 1700 patiënten per apotheek vraagt een wisseling extra aandacht. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

28-10-2022 | door SFK

‘Apotheker kiest zelf pensioen met meer of minder beleggingsrisico’

In de nieuwe pensioenregeling van Beroepspensioenvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers (BPOA) krijgen individuele apothekers meer zeggenschap over het eigen pensioen. Ook kiest elke apotheker met welk risico zijn premie mag worden belegd door het pensioenfonds. BPOA-voorzitter Annelien van Groningen: “We hebben nu één collectief kapitaal, straks hebben we vijfduizend individuele pensioenpotjes.”

28-10-2022 | door Edwin Bos

Insuline glargine en liraglutide zijn iets effectiever bij DM2

Zowel insuline glargine, als liraglutide, glimepiride en sitagliptine, toegevoegd aan metformine, leiden bij patiënten met diabetes type 2 (DM2) tot een afname van het HbA1c. Insuline glargine en liraglutide zijn iets effectiever in het bereiken en behouden van de streefwaarde voor het HbA1c.

28-10-2022 | door Linda de Graaf

Slimme software helpt bij keuzes in ziekenhuiszorg voor ouderen

Nu de Nederlandse ziekenhuispopulatie vergrijst, is het van belang dat ziekenhuismedewerkers meer geriatrische kennis opdoen voor de zorg voor oudere patiënten. Klinische beslissingsondersteuning kan hierbij helpen, concludeert Birgit Damoiseaux-Volman op basis van haar promotieonderzoek. Zorgverleners geven de voorkeur aan beslissingsondersteuning voor ontslag/nazorg, medicatiebeoordeling, valpreventie en delier.

27-10-2022 | door Birgit Damoiseaux-Volman, Stephanie Medlock, Johannes Romijn, Ameen Abu-Hanna en Nathalie van der Velde

Assistenten bij elkaar brengen

Op een speciale dag met cabaret, workshops en een lunch zijn 135 apothekersassistenten in Twente in het zonnetje gezet. Een positieve en leerzame bijeenkomst om de werkdruk even te vergeten. Jacky de Wolff: “Het is belangrijk om assistenten bij elkaar te brengen.”

28-10-2022 | door Edwin Bos

Pragmatisme

‘Een theorie is pas kloppend als deze is getoetst aan de praktijk’ of: ‘een aanpak die nuttig en praktijkgericht is’. Het dagelijks werk in onze apotheken kan niet zonder pragmatisme. In het huidige zorgveld regeert wantrouwen vanuit zorgverzekeraars naar zorgaanbieders en vice versa. Dat resulteert in een stortvloed van regels.

28-10-2022 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Veel aandacht voor apotheekzorg tijdens VWS-begrotingsbehandeling

Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van VWS heeft de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor medicijnbeoordelingen, agressie in de apotheek, de rol van apothekers bij de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de uitstroom van vitamine D uit het basispakket.

28-10-2022 | door KNMP

Vitamine D centraal in online actualiteitensessie

Bestuurders van de KNMP praten periodiek de leden online bij over actualiteiten. Leden zijn van harte uitgenodigd voor de eerstvolgende actualiteitensessie op maandag 31 oktober om 15.00 uur.

28-10-2022 | door KNMP

‘Juist het persoonlijk contact is heel waardevol en leuk’

De farmaceutische zorg die instellingsapotheek FarmaZorg Breda levert, gaat verder dan het verstrekken van medicatierollen. De apotheek is actief betrokken bij het farmaceutisch beleid, neemt deel aan FTO’s en voert medicatiebeoordelingen uit. Ook de regionale aanpak brengt voordelen met zich mee. “Het persoonlijk contact is heel waardevol.”

28-10-2022 | door Linda de Jonge

Eierstokkanker te lijf met gekweekte serial killers

Natural killer-afweercellen kunnen eierstokkankercellen doden. In haar promotieonderzoek demonstreert Jolien Van der Meer dat verschillende behandelingen gebaseerd op natural killer (NK) cellen de celdood van eierstokkanker kunnen verbeteren in kweken en muizen. Op dit moment wordt gekeken naar de bijwerkingen van deze serial killer-celtherapie bij eierstokkankerpatiënten.

28-10-2022 | door Jolien Van der Meer

Chatten tussen apotheek en huisarts scheelt wachttijd

De apotheek en huisartspraktijk hebben dagelijks meerdere keren contact over doseringen, labwaarden en bezorging. Telefonisch of face-to-facecontact zorgt voor wachttijd of storen op drukke momenten waardoor overleg niet mogelijk is. Uit een pilot in Zuidbroek blijkt dat chatten een oplossing kan zijn, waardoor vragen kunnen worden beantwoord op een zelfgekozen moment.

28-10-2022 | door Martijn Hagedoorn en Willem Groenendijk

Bewaking contra-indicaties straks alleen nog via MFB’s

De medicatiebewaking op contra-indicaties kan per februari 2024 nog uitsluitend plaatsvinden via de Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s). De bestanden voor de klassieke bewaking in de G-Standaard komen dan te vervallen. Deze wijziging geldt niet voor gebruikers van Pharmacom. Wat zijn de gevolgen voor apothekers als hun softwaresysteem op contra-indicaties bewaakt via de MFB-structuur uit de G-Standaard?

28-10-2022 | door Marleen Journee-Gilissen en Leonora Grandia
Back to top