Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW33en34

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vrijwilligerswerk

Vroeger spaarden we zilverpapier (melkdoppen, snoeppapiertjes) voor de missie in Afrika. Hoe het een nou precies te rijmen was met het ander wisten we niet, maar we spaarden ons te pletter.

19-08-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Chocolade

“Zooo, jij hebt een mooie reep chocola gekregen!” Ik wijs naar een dikke verpakking waarop duidelijk zichtbaar ‘bedankt’ staat gedrukt.

19-08-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Nieuw antilichaam blokkeert overdracht malariaparasiet

Een nieuw geneesmiddel dat de overdacht blokkeert van malariaparasieten door muggen is voor het eerst succesvol getest bij mensen door onderzoekers van het Radboudumc. Een enkele injectie van dit antilichaam TB31F zou overdracht van parasieten gedurende een heel malariaseizoen kunnen voorkomen, meldt het Radboudumc.

11-08-2022 | door PW

Herexamen PW33en34

Welk middel heeft volgens de NHG-Standaard de voorkeur bij patiënten met acuut hoesten?

17-08-2022 | door Reda Harmane, apotheker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Meer korte consulten en minder visites huisartsen door corona

Huisartsenzorg is na twee jaar coronapandemie langdurig veranderd door meer korte consulten per telefoon of e-mail. Ook leggen huisartsen minder reguliere visites af dan vóór corona, zoals huisbezoeken aan patiënten met chronische aandoeningen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

10-08-2022 | door PW

Ontsteking hartspier mogelijke bijwerking vaccin Nuvaxovid

Ontstekingen van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) kunnen optreden als mogelijke bijwerking van het coronavaccin Nuvaxovid. Dat concludeert het veiligheidscomité van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

10-08-2022 | door PW

Schade aan tanden en kiezen door inhalatiemedicatie

Inhalatiemedicatie kan schade veroorzaken aan tanden en kiezen. Ook komen andere bijwerkingen in de mond voor, zoals schimmelinfecties of ontsteking van het tandvlees. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

09-08-2022 | door PW

Hiv-medicijn Genvoya nu ook inzetbaar bij kinderen vanaf 2 jaar

Genvoya, het combinatiepreparaat dat elvitegravir, cobicistat, emtricitabine en tenofovir alafenamide bevat, ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor uitbereiding van de indicatie.

19-08-2022 | door PW

Medicatieveiligheid in Monitor Voorschrijven

De rapportage Monitor Voorschrijven Huisartsen (MVH) is uitgebreid met het thema medicatieveiligheid. Apothekers kunnen nagaan in hoeverre geneesmiddelen worden voorgeschreven die in combinatie risico’s met zich meebrengen en welke patiënten dit betreft. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-08-2022 | door SFK

Opleidingsplek op Aruba is uitkomst voor ‘landskinderen’

Ook Aruba beschikt sinds kort over een opleidingsplek voor de vervolgopleiding tot openbaar apotheker. Dit maakt het voor Arubaanse farmaciestudenten mogelijk direct na het afstuderen terug te keren naar hun moederland. Initiatiefnemer Anoeska Wever: “We hopen op meerdere opleidingsapotheken in het Caribisch gebied.”

19-08-2022 | door Delia Titre

Miljoenenbesparing mogelijk als juiste DOAC wordt voorgeschreven

Aanzienlijke besparingen zijn mogelijk als patiënten starten met een lage dosis dabigatran, laat onderzoek zien. Deze DOAC gaat volgend jaar uit patent. Een daarmee samenhangende prijsdaling kan voor verdere besparingen zorgen die kunnen oplopen tot miljoenen euro’s.

19-08-2022 | door C Boersma, T. Fens en M.J. Postma

Nieuwe oncolytica kunnen sneller en doelmatiger ingezet

Nieuwe oncologische geneesmiddelen worden door het Europees Medicijn Agentschap steeds vaker geregistreerd op basis van een niet-gerandomiseerde studie. Voor de meeste van deze behandelingen is nog onbekend welke effectiviteit in de dagelijkse praktijk kan worden verwacht bij patiënten met diverse symptomen, comorbiditeiten en demografische eigenschappen. Real world-data zijn hiervoor uitermate belangrijk.

19-08-2022 | door Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn Khosrovani, Anke Pisters-van Roy, Simone Koole, Floris Logman en Edwin van Breugel

Farmacieopleiders Oeganda blij met bereidingsapparatuur uit Nederland

De oproep van Frans Bosman aan apothekers in Nederland om overbodige bereidingsapparatuur beschikbaar te stellen voor de farmaciefaculteit van Makerere Universiteit in Kampala, leverde een volle container op, die begin dit jaar in Oeganda arriveerde. “Het is evident dat dit een bijzondere uitbreiding is van de mogelijkheden voor Oegandese studenten om theoretische en praktische vaardigheden te verwerven.”

19-08-2022 | door Frans Bosman

Vragen via Servicepunt Farmacie

Het Servicepunt Farmacie zorgt in Zeeuws-Vlaanderen niet alleen voor een soepeler communicatie tussen eerste en tweede lijn. “Het heeft medisch specialisten en apothekers ook geleerd over de eigen schutting heen te kijken en zich af te vragen: wat heb jíj nodig?”

19-08-2022 | door Annemiek Veelenturf

Toolkit voor apothekers: maak je zichtbaar als medicatiespecialist

De KNMP heeft een online toolkit beschikbaar voor apothekers om te werken aan de eigen zichtbaarheid. Apothekers vinden in de toolkit tips, goede voorbeelden en tools om zichzelf en hun teams zichtbaar(der) te maken als medicatiespecialist.

19-08-2022 | door KNMP

Experiment

Ze zijn er al. Regio’s waar voor duizenden patiënten eigenlijk geen eerstelijnszorg meer bestaat. Huisartsenpraktijken staan ‘leeg’ en worden overgedaan aan investeerders die vanuit een callcenter laten weten dat de dokter de komende drie maanden niet beschikbaar is. Daarnaast alle wondzorg, inco, katheters, dieetvoeding en naaldjes via de post. Een ‘digitale’ eerste lijn als experiment tegen wil en dank.

19-08-2022 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Infoclip over samenwerking in regio in licht Mededingingswet

De KNMP stelt een handzame infoclip beschikbaar over regionale samenwerking in het licht van de Mededingingswet. In de infoclip worden apothekers bijgepraat over waarmee zij rekening moeten houden wanneer zij in regionaal verband de onderlinge samenwerking en de samenwerking met andere partijen vormgeven.

19-08-2022 | door KNMP
Back to top