Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW3

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Doordacht reizen

Een congresje hier, een symposiumpje daar, een expertpaneltje en interviewtje nog wat verder weg; wetenschappers vlogen vaak naar verre oorden om met collega’s van over de hele wereld van gedachten te wisselen. Dat moet en kan anders, vindt een groep internationale wetenschappers. En de coronacrisis heeft bewezen dat het kan, want de afgelopen twee jaar is er veel minder gevlogen en fysiek gecongresseerd.

21-01-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

(On)gelijkheid

Op het moment van schrijven is het nieuwjaarsdag. Een dag waarop ik het afgelopen jaar achter mij laat en vooruitkijk. Waar wil ik heen als apotheker? Met de apotheek in de wijk? Met mijn vak? Meer voor de wetenschap betekenen? Promoveren?

21-01-2022 | door Linda van den Goor, VJA bestuurslid en openbaar apotheker Apotheek Slotermeer Amsterdam

Kwart pijnpatiënten mist informatie over gebruik opioïden

Apothekers en huisartsen kunnen de voorlichting over opioïden nog sterk verbeteren: bijna een kwart van de patiënten is niet geïnformeerd dat het uitsluitend voor kort gebruik is, en dat onjuist gebruik kans op verslaving geeft. Dat concluderen het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Patiëntenfederatie Nederland op basis van onderzoek onder pijnpatiënten.

10-01-2022 | door PW

Zorginstituut adviseert positief over vergoeding volanesorsen

Volanesorsen (Waylivra), voor patiënten met genetisch bevestigd familiair chylomicronemiesyndroom (FCS), kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).

13-01-2022 | door PW

Omeprazol-suspensie Pedippi verdunnen met melk

Ouders kunnen de omeprazol-suspensie Pedippi voor kinderen het beste verdunnen met een kleine hoeveelheid melk. Kinderen kunnen problemen hebben bij het doorslikken van deze suspensie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

11-01-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW3

Welke bloeddrukverlager heeft de voorkeur?

19-01-2022 | door Marjorie Nelissen-Vrancken, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Nieuw middel voor sikkelcelziekte krijgt positief CHMP-advies

Voor de behandeling van hemolytische anemie bij sikkelcelziekte komt waarschijnlijk een nieuw middel beschikbaar. Voxelotor (Oxbryta) ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor een handelsvergunning bij gebruik door kinderen vanaf 12 jaar, al dan niet in combinatie met hydroxycarbamide. De behandelingsopties bij deze aandoening zijn gering en daarom is er volgens de commissie een grote behoefte aan nieuwe middelen.

21-01-2022 | door PW

Gebruik H2-antagonisten in 2021 nog altijd laag

Na de ranitidine-recall in oktober 2019 is het gebruik van H2-antagonisten sterk afgenomen: van 16,5 miljoen standaarddagdoseringen (DDD’s) in 2019 naar 3 miljoen in 2020. Hoewel het gebruik in 2021 toenam, was het aantal DDD’s met 4,7 miljoen nog altijd veel lager dan in 2019. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

21-01-2022 | door SFK

Psychosociale factoren spelen rol bij m/v-verschil in ervaren van bijwerkingen

Vrouwen ervaren meer en andere bijwerkingen dan mannen. Bij 15% van de gemelde bijwerkingen voor specifieke medicijnen is mogelijk sprake van een man/vrouw-verschil, blijkt uit onderzoek van Sieta de Vries en haar collega’s. Dit kan deels worden verklaard door psychosociale verschillen tussen mannen en vrouwen. “Apothekers kunnen hiermee in hun voorlichting nog meer rekening houden.”

21-01-2022 | door Delia Titre

Afstemming taken cruciaal voor optimale medicatieoverdracht

Patiënten die met ontslag mogen uit het ziekenhuis moeten ervan uit kunnen gaan dat de medicatieoverdracht optimaal verloopt. Om dit te bereiken moeten alle betrokkenen binnen en buiten het ziekenhuis efficiënt samenwerken. Een evaluatie van dat proces kan daarbij zinvol zijn. Alleen zo kan de behandeling ook buiten het ziekenhuis conform de afspraken worden gehandhaafd.

21-01-2022 | door L.Y. Ngai en H.T. Ensing

Meer nodig om closed loop voor toedienveiligheid echt te sluiten

De ontwikkelingen rond toedienveiligheid hebben de afgelopen jaren niet stilgestaan. Op vele vlakken moeten echter nog stappen worden gezet om de closed loop echt te sluiten, betogen Michiel Duyvendak en Cornelis Smit. Doel is om door inzet van landelijke, actuele en praktische informatiebronnen en nieuwe technologieën zorgverleners in de medicatieketen zoveel mogelijk te ondersteunen, zodat ze veilig kunnen werken.

21-01-2022 | door Michiel Duyvendak en Cornelis Smit

Gen- en celtherapieën: de hobbelige route van lab naar de patiënt

De eerste negentien advanced therapy medicinal products (ATMP’s) mogen inmiddels zijn toegelaten op de markt, dat neemt niet weg dat vele translationele uitdagingen hun implementatie in de gezondheidszorg en hun vergoeding bemoeilijken. Apotheker Renske ten Ham onderzocht hoe deze innovatieve geneesmiddelen zich gedragen in het (traditionele) geneesmiddelontwikkelsysteem en hoe ze efficiënt en duurzaam bij de patiënt kunnen komen.

21-01-2022 | door Renske ten Ham en Colin de Haar

Tapinarof reduceert de ernst van plaque psoriasis

Tapinarof 1%-crème eenmaal daags is na twaalf weken superieur aan placebo in het reduceren van de ernst van plaque psoriasis. Het gebruik leidt wel tot lokale bijwerkingen zoals folliculitis en contactdermatitis en tot hoofdpijn.

21-01-2022 | door Linda de Graaf

Carbon footprint van inhalers kan kleiner

Een substantiële reductie van de carbon footprint kan worden behaald met transitie naar inhalatoren met low global warning potential (GWP)-drijfgas (hydrofluoroalkaan-152a).

21-01-2022 | door Linda de Graaf

Oefenen met realiteit van later

De apotheekgame GIMMICS van Rijksuniversiteit Groningen bestaat al ruim twintig jaar, maar was gezien de vele ontwikkelingen in de farmacie hard toe aan een nieuwe impuls. “We kunnen nu snel op de actualiteit inspelen.”

21-01-2022 | door Frans van den Houdt

Compensatieformulier beschikbaar voor inname en afvoeren jodiumtabletten

De KNMP stelt het compensatieformulier beschikbaar voor de inname en het afvoeren van verlopen jodiumtabletten in de regio’s Zeeland, West-Brabant en Twente. Apothekers kunnen dit formulier invullen om een vergoeding te krijgen.

21-01-2022 | door KNMP

Nu ook tretinoïne eerste keus bij melasma

Naast azelaïnezuur is nu ook tretinoïne (off-label) eerste keus bij de medicamenteuze behandeling van de huidaandoening melasma. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn.

18-01-2022 | door PW
Back to top