Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW25

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Indruk

Druk, druk, druk. We hebben het er maar druk mee om iedereen de hele dag te laten weten dat we het vooral erg druk hebben.

24-06-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Niet zo commercieel

Enige tijd geleden sprongen mijn collega en ik een gat in de lucht toen een oncoloog positief reageerde op ons verzoek voor een afspraak in het ziekenhuis. Niets bijzonders zou je denken voor een farmaceut die vaker met artsen in gesprek is. Ware het niet dat deze oncoloog erom bekend stond dat zij zelden tot nooit mensen uit de farmaceutische industrie ontving.

24-06-2022 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

Verenigde Apotheken Limburg betaalt half miljoen wegens fraude

Verenigde Apotheken Limburg (VAL) moet € 550.000 betalen aan justitie vanwege fraude met declaraties aan zorgverzekeraars en het omzeilen van het preferentiebeleid. Deze schikking hebben het Openbaar Ministerie (OM) en VAL getroffen over het bedrag dat de apotheekketen hiermee heeft verdiend.

16-06-2022 | door PW

Cellulaire testen voor lymeziekte niet betrouwbaar

Cellulaire testen voor het vaststellen van lymeziekte, sinds enige tijd op de markt, zijn niet betrouwbaar. Met deze testen krijgen te veel mensen onterecht een negatieve of positieve uitslag. Dat blijkt uit de VICTORY-studie van Amsterdam UMC, Radboudumc en het RIVM.

16-06-2022 | door PW

Tool geeft signaal bij onjuiste diagnose test door interactie

Effecten van medicijnen op laboratoriumtesten kunnen leiden tot onnodige diagnostische testen, behandelingen en schadelijke gevolgen voor patiënten. Klinisch chemicus Jasmijn van Balveren deed promotieonderzoek en ontwikkelde een tool dat een signaal afgeeft op het moment dat er sprake kan zijn van een geneesmiddel-testinteractie. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis, dat software heeft geïmplementeerd van Van Balveren.

15-06-2022 | door PW

Meeste bijwerkingen neussprays zijn bekend

De meest gemelde bijwerkingen bij neussprays met corticosteroïden zijn bekende bijwerkingen die ook in de bijsluiters staan. Dit blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

13-06-2022 | door PW

Herexamen PW25

Mag een zorgmedewerker van de instelling medicatie uit zakjes verwijderen?

22-06-2022 | door Joke Lerk, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Mogelijke associatie rivaroxaban en diepe veneuze trombose

Gebruik van rivaroxaban leidt mogelijk vaker tot een diepe veneuze trombose en longembolie dan het gebruik van andere direct werkende orale anticoagulantia. Dat stellen Nederlandse onderzoekers op basis van hun studie die gepubliceerd is in Clinical Drug Investigation.

14-06-2022 | door Linda de Jonge

Preparaat met berkenschorsextract ontvangt positief CHMP-advies

Volgens de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP kunnen artsen het preparaat met gedroogd en gezuiverd berkenschorsextract (Filsuvez) toepassen bij de behandeling van epidermolysis bullosa (EB). Het product kreeg een positief advies voor een handelsvergunning.

24-06-2022 | door PW

Herijking WGP april 2022 zorgt voor jaarlijkse besparing van € 18 miljoen

De prijzen van receptplichtige pakketgeneesmiddelen daalden in april 2022 met gemiddeld 0,5% in vergelijking met de maand ervoor. Dit zorgt voor een geschatte jaarlijkse besparing van € 18 miljoen. De fabrikanten verlaagden de prijs van 7% van de producten en verhoogde deze juist bij 2%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

24-06-2022 | door SFK

‘Vol gas geven op doelmatigheid om stagnatie zorg te voorkomen’

Dure en veel gebruikte geneesmiddelen zo doelmatig mogelijk inzetten is beter voor de patiënt, het milieu, het ziekenhuisbudget en de samenleving. Dat idee ligt ten grondslag aan de dit jaar opgerichte Commissie Doelmatigheid Oncologie, waarin oncologen en ziekenhuisapothekers samenwerken. Het eerste advies van de commissie betreft paclitaxel. “Het is belangrijk de doelmatigheidskanten van een kuur goed in kaart te brengen.”

24-06-2022 | door Frans van den Houdt

Paclitaxel toedienen kan efficiënter en patiëntvriendelijker

Paclitaxel is een van de meest gebruikte cytostatica wereldwijd. Nieuwe inzichten laten zien dat dit middel efficiënter, met minder comedicatie en patiëntvriendelijker gegeven kan worden. Dat staat in het eerste advies van de Commissie Doelmatigheid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA).

24-06-2022 | door Indira R. Jankipersad, Matthijs E.C. van de Poll, Machteld Wymenga, Maartje Los, Jeroen J.M.A. Hendrikx, Gabe S. Sonke, Annelieke E.C.A.B. Willemsen, Anniek Goosens en Roelof W.F. van Leeuwen

Apothekers meten hartritme en nemen zorgtaken over van huisarts

Overal in het land zijn apothekers bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele projecten en initiatieven die apothekers hebben opgezet om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals Groningse apothekers die 65-plussers met boezemfibrilleren opsporen en apotheker Matthijs van der Kraats uit Almelo die een eigen spreekuur heeft in de huisartsenpraktijk.

24-06-2022 | door Edwin Bos

‘Hoe vaker medicatieverificatie, des te accurater de gegevens’

Voor de verschillende onderdelen van medicatieverificatie kunnen patiënten sinds kort terecht bij de Medicijn Poli van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. De Poli-medewerkers zijn erg tevreden. “Doordat je als collega’s bij elkaar zit, kun je makkelijker schakelen en veel efficiënter werken.”

24-06-2022 | door Linda de Jonge

Specialisatie openbare farmacie: vergeet kennis en inhoud niet

Bij de specialisatie openbare farmacie gaat het steeds minder over kennis, wetenschap en inzicht en steeds meer over multidisciplinaire samenwerking, digitalisering en leiderschap, concludeert Bert Leufkens op basis van het artikel over de vervolgopleiding in PW 21/22. Hij verwerpt dit kortetermijndenken. “Het langetermijnperspectief ligt naast het aanleren van relevante competenties in het blijvend versterken van kennis en inhoud.”

24-06-2022 | door Bert Leufkens

Astma bij kinderen; onvoldoende bewijzen om beleid te wijzigen

Voerden het internationale Global Initiative for Asthma (GINA) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) één van de grootste wijzigingen ooit door in astmarichtlijnen voor volwassenen, namelijk het starten met inhalatiecorticosteroïden (ICS), het beleid bij kinderen met astma blijft vrijwel ongewijzigd. Sterker nog, de nieuwe NHG-Standaard adviseert ICS na drie maanden af te bouwen indien er geen klachten meer zijn.

24-06-2022 | door Job F.M. van Boven, Kirsten Koehorst-ter Huurne en Martijn L. Manson

Lage dosering tenecteplase gunstig bij herseninfarct

Behandeling met tenecteplase in een lagere dosering leidt tot een superieure vroege reperfusie in vergelijking met alteplase. In eerder onderzoek met een hogere dosering leidde tenecteplase nog tot een hogere incidentie van een intracraniële bloeding en een slechtere functionele uitkomst.

24-06-2022 | door Linda de Graaf

Minister mag aanvraag weigeren voor vergoeding Namuscla

Op advies van het Zorginstituut Nederland wees de minister de aanvraag van distributeur Cresco af om Namuscla toe te laten tot het Geneesmiddelenvergoedingssysteem vanwege een te hoge prijs. Cresco was bereid op vertrouwelijke basis afspraken te maken over een lagere prijs, maar daar ging de minister niet in mee. Dat mocht de minister doen, oordeelde de rechter in kort geding.

24-06-2022 | door Catelijne Bach en Wouter van Loon

Patiënten vinden dat ander merk even goed werkt

De meeste mensen die chronisch geneesmiddelen gebruiken, hebben wel eens een ander merk gekregen. Meer dan de helft van hen zegt dat dit andere merk even goed werkt. Dit blijkt uit een enquête over het preferentiebeleid van Service Apotheek de Poort en de Grebbe in Bergen op Zoom.

24-06-2022 | door Hanneke van Andel en Lennie Huysmans

Tussen alternatief en regulier

Hij schat dat hij al zo’n 400.000 adviezen heeft verstrekt over het samengaan van recept- en natuurgeneesmiddelen. Toch is Han Siem op dit terrein nog steeds pionier. “Ik ben voor synergie en respect tussen beide werelden.”

24-06-2022 | door Annemiek Veelenturf

Eenheid

Op uitnodiging mocht ik in het kader van een dag voor zorgbestuurders eens een optreden van de ME bijwonen. We kwamen ergens in het land bijeen en kregen daar te horen en heel inzichtelijk getoond dat het vormen van een eenheid enorm helpt bij succesvol optreden. Het verhaal van de ketting die zo sterk is als de zwakste schakel.

24-06-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Minister Helder kondigt vervolg aan van [Ont]Regel de Zorg

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) kondigt een vervolg aan van het programma [Ont]Regel de Zorg om zo administratieve regeldruk in de zorg te verminderen. Dat doet de bewindspersoon in een brief aan de Tweede Kamer.

24-06-2022 | door KNMP

Steun voor in dienst houden van apotheekmedewerkers met Long COVID

Apotheken kunnen financiële steun aanvragen om apotheekmedewerkers met Long COVID langer in dienst te houden. Deze subsidieregeling is onlangs gepresenteerd door minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport).

24-06-2022 | door KNMP
Back to top