Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW24

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Cruciale rol

De maat was vol. Ruim driehonderd wetenschappers riepen in een ingezonden brief in de Volkskrant Tweede Kamerleden en de media onlangs op veel krachtiger stelling te nemen tegen ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen tegen wetenschappers.

17-06-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

De tijd vliegt

Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat ik de politiek achter me liet. En nog steeds krijg ik regelmatig de vraag: “Mis je het niet?” Ja en nee. Ja, soms jeukt het en zou ik me wel weer eens willen roeren. Maar vaker nog ben ik blij dat ik niet altijd overal een mening over hoef te hebben.

17-06-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Kuipers: verzekeraars honoreren afspraken afbouw antidepressiva

Zorgverzekeraars geven aan het afbouwen van antidepressiva te vergoeden conform het multidisciplinair document, dat goede zorg beschrijft rond het afbouwen van antidepressiva. VWS-minister Ernst Kuipers heeft daarom geen reden te denken dat zorgverzekeraars hun afspraken niet nakomen. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma en Liane den Haan van Fractie Den Haan.

09-06-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW24

Moet u in deze situatie een alternatief adviseren zonder propyleenglycol?

15-06-2022 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers

Kabinet lanceert crisisorganisatie in strijd tegen pandemieën

Nederland gaat zich beter voorbereiden op een pandemie met de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI). Deze crisisorganisatie moet ervoor zorgen dat het opschalen voor het testen en vaccineren sneller kan gebeuren. Dat heeft het kabinet, op voorstel van VWS-minister Kuipers, besloten.

08-06-2022 | door PW

Veelbelovende resultaten met dostarlimab

Patiënten met een specifieke vorm van rectumkanker lijken goed te reageren op het monoklonale antilichaam dostarlimab. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers op basis van hun studie die werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

08-06-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Pembrolizumab nu ook toepasbaar bij kinderen van twaalf jaar en ouder

Pembrolizumab (Keytruda) ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor uitbereiding van de indicaties. Het monoklonale antilichaam was al op de markt voor de behandeling van volwassenen met gevorderd inoperabel of gemetastaseerd melanoom en als adjuvante behandeling bij stadium III-melanoom waarbij de lymfeklieren betrokken zijn, na complete resectie.

17-06-2022 | door PW

Gebruik CVRM-medicatie: verschillen man/vrouw

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan 4,1 miljoen mensen een geneesmiddel ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Het gebruik van sommige geneesmiddelgroepen verschilde tussen mannen en vrouwen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-06-2022 | door SFK

Ton de Boer neemt na drie decennia afscheid van Universiteit Utrecht

Ton de Boer heeft de afgelopen drie decennia een stempel gedrukt op het farmaceutisch onderwijs aan de Universiteit Utrecht. Hij was betrokken bij belangrijke vernieuwingen, zoals de overgang van docent gecentreerd onderwijs naar onderwijs waarbij veel van studenten zelf gevraagd wordt. Nu gaat hij met emeritaat. “Ik kijk terug op een prachtige carrière.”

17-06-2022 | door Frans van den Houdt

Sertraline mogelijk goede optie bij bestaande of uitgelokte RLS

Geneesmiddel-geïnduceerd restless-legs-syndroom (RLS) kan bijzonder hinderlijk zijn. De NHG-Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen noemt antidepressiva als potentiële boosdoener. Een ordening op basis van het risico op het induceren of verergeren van RLS kan huisartsen helpen een goede keuze te maken voor een antidepressivum bij RLS-patiënten. Apothekers kunnen de huisartsen hierin ondersteunen.

17-06-2022 | door Milad Rahigh en Chantal Emaus

Maagpijn en obstipatie verdwijnen na stoppen tramadol

Mevrouw B is door de apotheek uitgenodigd voor een CombiConsult: een kort gesprek over geneesmiddelgebruik voorafgaand aan de controle bij de praktijkverpleegkundige. Een farmaceutisch consulent in opleiding bespreekt met mevrouw haar belangrijkste klachten, maagpijn en obstipatie. Samen met de openbaar apotheker stelt ze een behandelplan op.

17-06-2022 | door Bianca Braspennincx en Valérie Meijvis

Kwaliteit bewaken is leuk

Anneloes van der Ree koos bewust voor een baan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd omdat ze graag de kwaliteit van geneesmiddelen bewaakt en productieprocessen verbetert, om zo de hele zorg naar een hoger plan te tillen.

17-06-2022 | door Frans van den Houdt

Minister Kuipers wil 1 juli met regels komen voor ijzeren voorraad

Minister Ernst Kuipers (VWS) streeft ernaar om uiterlijk 1 juli 2022 met een beleidsregel te komen voor fabrikanten en groothandels om een ijzeren voorraad van tweeënhalve maand aan te houden. Dat meldt de bewindspersoon aan de Tweede Kamer.

16-06-2022 | door KNMP

Charlotte Jacobs Instituut voor openbare farmacie gelanceerd

KNMP-voorzitter Aris Prins heeft op 7 juni het Charlotte Jacobs Instituut (CJI) gelanceerd. Het CJI is het opleidingsinstituut van de KNMP voor de Vervolgopleiding Openbare Farmacie en de Opleiding tot Kaderapotheker.

17-06-2022 | door KNMP

Herziening GVS

Minister Kuipers is van plan het GVS per 2023 te moderniseren. De KNMP is hier geen voorstander van en heeft samen met andere organisaties haar bezwaren geuit bij de minister.

17-06-2022 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP
Back to top