Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De tijd vliegt

Een rare gewaarwording.

PW24 - 17-06-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat ik de politiek achter me liet. En nog steeds krijg ik regelmatig de vraag: “Mis je het niet?” Ja en nee. Ja, soms jeukt het en zou ik me wel weer eens willen roeren. Maar vaker nog ben ik blij dat ik niet altijd overal een mening over hoef te hebben.
De tijd vliegt

Onlangs was ik uitgenodigd voor een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Een rare gewaarwording, na twaalf jaar aan de andere kant van de tafel. Ik zag er ook wel een beetje tegen op, maar toen ik de vragen van de parlementariërs mocht beantwoorden, kreeg ik er zelfs plezier in. Het is echt leuk als je als deskundige mag vertellen over het belang van het bewaken van de veiligheid van de coronavaccins op de langere termijn.

Eén boodschap was dat veranderende maatschappelijke en individuele risico’s zullen vragen om andere afwegingen bij het vaccineren. Bij het voortzetten van vaccinaties bij minder ernstige en minder voorkomende corona-infecties verschuift de benefit-risk balans. Acceptatie van het risico van bijwerkingen zal ten opzichte van de pandemiefase - met grote coronarisico’s -  anders worden. Daarom is meer specifiekere kennis over bijwerkingen zeer relevant voor de afwegingen bij de toekomstige inzet van vaccins.

Een andere boodschap was dat het van belang is een goede veiligheidsbewaking paraat te hebben, mochten nieuwe vaccins of bestaande vaccins weer grootschalig gebruikt worden. Daarvoor is een solide basis en infrastructuur nodig om snel op te kunnen schalen. Ik hoop dat de boodschappen overgekomen zijn.

Document acties

gearchiveerd onder: Tweede Kamer, Vaccin
Back to top