Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW1en2

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Bewijs

Niets is met zekerheid te zeggen. We moeten ons telkens realiseren dat niemand deze ziekte eerder heeft meegemaakt. Twee belangrijke, veelzeggende uitspraken van Mark de Boer, voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB), waarbij vooral alle criticasters van het coronabeleid eens wat vaker zouden moeten stilstaan. “Dit is een pandemie die niemand nog in deze vorm heeft meegemaakt. Dat vraagt om een flexibele weerbaarheid.”

14-01-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Ongerustheid

Bij een infectie met een virus of bacterie worden de lymfeklieren regelmatig groter (lymfadenopathie). De meeste lymfeklieren zitten in de hals, oksel en de liezen. En lymfadenopathie is, zoals te verwachten, ook een bekende bijwerking van de coronavaccins. We kregen daarover best al wat meldingen, maar het lijken er bij de boosterprik relatief nog meer.

14-01-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Erasmus MC werkt intensiever samen met ziekenhuis Curaçao

De ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC sluit binnenkort een contract af met het Curaçao Medical Center voor het professionaliseren van de farmaceutische zorg. Het afgelopen jaar waren tien Rotterdamse apothekers en een apothekersassistent op Curaçao om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Deze intensieve samenwerking is uniek voor Nederland.

14-01-2022 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2022 PW1/2

Welk monster is niet geschikt om een besmetting met het COVID-19-virus aan te tonen?

12-01-2022 | door Sin Ying Chuah, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Stichting stelt Abbvie aansprakelijk voor prijs Humira

De Amerikaanse farmaceut Abbvie heeft volgens de Stichting Farma ter Verantwoording tussen 2004 en 2020 zo’n één miljard euro te veel verdiend aan blockbuster Humira (adalimumab) door een “buitensporig hoge prijs” voor het medicijn te berekenen. De stichting stelt AbbVie in een eind december verzonden brief aansprakelijk “voor de schade die haar prijsstrategie heeft veroorzaakt”.

05-01-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Uitbreiding indicatie monoklonaal antilichaam pembrolizumab

Pembrolizumab (Keytruda) ontving een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbereiding van de indicatie.

14-01-2022 | door PW

Medicatiebeoordeling vooral bij polyfarmacie

Naast geneesmiddelen leveren apothekers ook andere farmaceutische zorg, zoals medicatiebeoordelingen. Deze worden vooral uitgevoerd voor patiënten met intensieve farmaceutische zorg: 83% van hen gebruikt chronisch vijf of meer geneesmiddelen. Gemiddeld zijn zij 76 jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

14-01-2022 | door SFK

Niet over één nacht ijs: werking van middel moet overtuigend zijn aangetoond

Dexamethason en tocilizumab wel, hydroxychloroquine en remdesivir niet. Sinds het uitbreken van de coronapandemie velt de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) een oordeel over medicamenteuze behandelingen van COVID-19. Dat vraagt om grote flexibiliteit: voortdurend komen er nieuwe studies met nieuwe bewijzen, duiken nieuwe virusvarianten op en verandert de patiëntenpopulatie. “Op dit moment is niets met zekerheid te zeggen.”

14-01-2022 | door Frans van den Houdt

Tientallen fillerreacties na vaccinatie COVID-19

Bijwerkingencentrum Lareb heeft inmiddels tientallen meldingen ontvangen van fillerreacties bij drie van de vier in Nederland beschikbare COVID-19-vaccins. Meestal is het beloop kortdurend en zijn er goede behandelopties. Daarom lijkt dit geen belemmering om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Lareb verzamelt sinds begin 2021 meldingen van bijwerkingen van COVID-19-vaccins.

14-01-2022 | door Petra Zweers en Florence van Hunsel

Afbouwdoseringen geen zaak van rechter

Met de recente uitspraken over vergoedingen voor afbouwdoseringen bij antidepressiva is de rechter voorbijgegaan aan het belang van een hyperbolische dosisverlaging. Afbouwdoseringen horen bij de apotheker thuis, betoogt Johan van Luijn daarom, niet bij de rechter.

14-01-2022 | door Johan van Luijn

Patiënten tevreden over contact apotheek tijdens coronacrisis

Patiënten zijn tevreden over de mogelijkheden om tijdens de coronacrisis contact te hebben met het apotheekteam. Ook heeft de pandemie weinig invloed op het geneesmiddelgebruik. Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek onder meer dan vierduizend deelnemers aan het AMP-patiëntenpanel.

14-01-2022 | door Ellen Koster, Daphne Philbert, Hetty Prins, Kees van Amerongen en Marcel Bouvy

Columnist in het stadsblad

In zijn column in het stadsblad van Weert schrijft apotheker Pieter Zuijdgeest over wat er zich allemaal afspeelt achter de schermen in de apotheek. Hiermee profileert hij zich als lokale zorgverlener. “Regelmatig iets van me laten horen, dat is de kracht.”

14-01-2022 | door Edwin Bos

WSO-webinar over opioïden

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) nodigt apothekers uit voor het eerste WSO-webinar in 2022. Het webinar heeft als thema ‘Opioïden, starten en stoppen’ en vindt plaats op dinsdag 8 februari van 10.00 tot 11.15 uur.

14-01-2022 | door KNMP

Wijzigingen 2022: zelftesten, ontheffingen, Wtza en meer

In wet- en regelgeving zijn per 1 januari 2022 verschillende wijzigingen doorgevoerd die relevant zijn voor apotheken. Hieronder volgen enkele belangrijke aanpassingen.

14-01-2021 | door KNMP

Basis op orde

Het jaarplan waarmee onze vereniging in 2022 aan de slag gaat, kent de titel De basis op orde. Na twee pittige coronajaren is het zaak bij te slijpen, te herschikken en voort te bouwen, conform de toekomstvisies. Het is te hopen dat we de gelegenheid krijgen dit te doen en niet al te veel worden gehinderd door ‘bijwerkingen’ veroorzaakt door de pandemie.

14-01-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Bezorger is onmisbaar in het apotheekteam

De bezorger van de apotheek is de schakel tussen het apotheekteam en de patiënt die zijn medicatie niet fysiek ophaalt in de apotheek. Hoewel PostNL een innovatieve bezorgdienst is gestart van medische (hulp)middelen houden onder anderen de apothekers Hana Softic, Kirsten Kouwen, Sander Sloothaak en Sara Musaafir dit toch liever in eigen beheer. “De bezorger is het verlengstuk van onze apotheek.”

14-01-2022 | door Desi van Eendenburg
Back to top