Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW13

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Pijnlijk

Bijna een half miljoen mensen overleden tussen 1999 en 2016 door het gebruik van zware pijnstillers en tientallen miljoenen anderen waren en zijn er nog steeds aan verslaafd. Een deel raakte zelfs aan de heroïne. Dat zijn in een notendop de Amerikaanse toestanden waar het onder meer in het interview met Marcel Bouvy over gaat.

01-04-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Mr Mackey

‘Drugs are bad mmm’kay’. Met deze tekst (wie kent ’m nog?!) in mijn achterhoofd, in combinatie met mijn behoefte aan controle, heb ik het nooit aangedurfd om iets met drugs te doen. Oké, heel eerlijk, op het eten van een stukje bewerkte cake na, zonder effect overigens.

01-04-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Veel patiënten gebruiken onnodig lang maagzuurremmers

90% van de patiënten die voor een langere periode sterke maagzuurremmers krijgen voorgeschreven, hebben daar geen indicatie voor volgens de richtlijn Maagklachten. Tussen huisartsen is weinig verschil in voorschrijfgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en Nivel, in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

23-03-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW13

Hoeveel patiënten met een hart- of vaatziekte en/of chronische nierschade moet je ongeveer behandelen met een SGLT-2-remmer om in vijf jaar tijd één sterfgeval te voorkomen?

30-03-2022 | door M. Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Nieuw coronamiddel goedgekeurd

Het combinatiepreparaat tixagevimab en cilgavimab (Evusheld) is door de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP goedgekeurd voor gebruik ter preventie van COVID-19.

25-03-2022 | door PW

Veilig stoppen met hepatitis B-medicatie mogelijk

Met een bloedtest kunnen artsen bepalen welke patiënten met chronische hepatitis B veilig kunnen stoppen met hun medicatie. Dat blijkt uit een internationale studie, onder leiding van het Erasmus MC.

21-03-2022 | door D.M. Titre

CHMP positief over ipilimumab bij oesofageaal plaveiselcelcarcinoom

Ipilimumab (Yervoy) ontving een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van de indicatie.

01-04-2022 | door PW

Laxeermiddel macrogol telt meeste gebruikers in 2021

Openbare apotheken leverden in 2021 aan 1,3 miljoen mensen minstens één keer een combinatiepreparaat met macrogol. Samen met maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol, met ieder ook zo’n 1,3 miljoen gebruikers, staat dit middel bovenaan de top 10 gebruikers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

01-04-2022 | door SFK

‘Veel eerder ingrijpen tegen verslaving zware pijnstillers’

Universiteiten, zorginstellingen en beleidsmakers hebben de handen ineengeslagen om te voorkomen dat Nederland de Verenigde Staten achterna gaat en straks miljoenen verslaafden aan zware pijnstillers telt. “Wij hebben betere vangnetten, waardoor de situatie nooit zo extreem zal worden als in de VS, maar ook in Nederland hebben we een probleem.”

01-04-2022 | door Frans van den Houdt

De kracht van disulfiram: slikken ruim voor de craving

Bij de behandeling van alcoholverslaving ligt de focus eerst op detoxificatie en vervolgens op terugvalpreventie. Om een terugval te voorkomen heeft Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) de ‘refusal-poli’. De patiënt neemt hier ter plekke en onder toezicht zijn medicatie in, ruim voor de craving begint. Een concept dat goed werkt.

01-04-2022 | door Linda de Jonge

‘We zijn een vraagbaak voor verslavingsartsen’

De apothekers van instellingsapotheek Brocacef Ziekenhuisfarmacie (BZF) werken nauw samen met de behandelaars van de GGZ-instelling Parnassia Groep. Naast het verstrekken van geneesmiddelen beantwoorden de apothekers vragen over bijvoorbeeld detoxen met designer drugs en denken ze mee bij het opzetten en updaten van behandelprotocollen. “Soms vinden de artsen het fijn om gewoon even te sparren.”

01-04-2022 | door Delia Titre

Varenicline lijkt meest succesvol tegen tabaksverslaving

De meeste monotherapieën en combinatiebehandelingen om te stoppen met roken zijn effectiever dan placebo. Van de beschikbare behandelingen lijkt varenicline met de huidige bewijslast het meest effectief te zijn.

01-04-2022 | door Linda de Graaf

Van opioïden af met depot buprenorfine

Volwassenen met een opioïdverslaving zijn meer tevreden over behandeling met een langwerkend depotpreparaat met buprenorfine dan met sublinguaal buprenorfine.

01-04-2022 | door Linda de Graaf

Voorschrijvende clinici moeten realistische verwachtingen stellen voor pijnbestrijding

Universiteiten, zorginstellingen en beleidsmakers werken in het TAPTOE-consortium (Tackling And Preventing The Opioid Epidemic) samen om te voorkomen dat in Nederland een opioïdenprobleem ontstaat zoals in de Verenigde Staten. Het onderzoek richt zich op het gehele traject van voorschrijven tot langdurig gebruik. Hieronder een korte toelichting op de verschillende onderzoeken.

01-04-2022 | door TAPTOE

Apothekers handelen grosso modo hetzelfde bij opioïdrecept

Openbaar en poliklinische apothekers handelen in grote lijnen hetzelfde bij de verwerking van een opioïdrecept. Interdisciplinair overleg en duidelijke afspraken tussen artsen en apothekers zijn essentieel om het opioïdgebruik in te dammen. Dit blijkt uit praktijkonderzoek door masterstudenten Farmacie van de Universiteit Utrecht.

01-04-2022 | door Ruveyda Yilmaz, Karla Weber, Sadaf Wahedi en Joep Volman

‘Afkicken is ontzettend zwaar, dat wens je niemand toe’

Ze was jarenlang op recept verslaafd aan opioïden en maakt nu een zware, maar succesvolle afkickperiode door. Heleen Teunissen verwijt haar artsen niets, maar vindt het wel hoog tijd dat patiënten betere voorlichting krijgen over verslavende geneesmiddelen. “Als het niet nodig is, gebruik ze niet.”

01-04-2022 | door Frans van den Houdt

Afhankelijkheid vaakst gemeld bij amfetaminen

Bijwerkingencentrum Lareb ontving in ruim 25 jaar 112 meldingen van geneesmiddelenafhankelijkheid en -misbruik bij psychofarmaca en 54 meldingen van misbruik en verslaving aan andere middelen (alcohol, nicotine en drugs) door gebruik van psychofarmaca. Ook waren er meldingen over gedragsverslavingen bij gebruik van psychofarmaca, zoals een gokstoornis bij gebruik van aripiprazol.

01-04-2022 | door Mariam Boussaidi, Florence van Hunsel en Corine Ekhart

Zorgverlener kiest inhalator

Samen met een huisarts en een longarts is apotheker Monique aan de Stegge een van de initiatiefnemers van een longformularium voor de regio Twente. “Zonder collectief mandaat hadden we dit als apothekers niet voor elkaar gekregen.”

01-04-2022 | door Edwin Bos

Richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten in de palliatieve fase herzien

De multidisciplinaire richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten in de palliatieve fase zijn herzien onder begeleiding van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De KNMP maakte deel uit van de werkgroep voor de aanpassing van deze richtlijnen.

01-04-2022 | door KNMP

Dilemma’s

Tijdens een consult in de apotheek wordt vaak meer besproken dan alleen het geneesmiddel. En zeker als je de patiënt wat beter kent, willen de gesprekken nog wel eens afdwalen naar actualiteiten. Zodra het gebeurt, herken je het direct. Precies zoals beschreven in de KNMP-richtlijn Consultvoering. Het werkt dus echt als je vaker die gesprekken voert.

01-04-2022 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Regiogrenzen LSP vervallen: gegevens landelijk uitwisselen

De regiobegrenzing van het Landelijk Schakelpunt (LSP) vervalt per 5 april 2022. Dat maakt landelijke uitwisseling van gezondheidsgegevens mogelijk.

01-04-2022 | door KNMP

Boek, run op jodiumtabletten en … geneesmiddelentekorten

De KNMP maakt begin 2022 de balans op van het aantal geneesmiddelentekorten in het voorgaande jaar. Het overzicht van Farmanco laat zien dat ook in 2021 meer dan duizend middelen niet beschikbaar waren. Tegelijkertijd verschijnt er een boek waarin wordt beschreven hoe het eraan toegaat in de apotheek. Waar, na het uitbreken van de oorlog, een run op jodiumtabletten ontstaat.

01-04-2022 | door KNMP
Back to top