Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW50

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vertrouwen

“Apothekers zijn actief betrokken bij de levering van vaccins, maar ik zie geen aanleiding om ze ook in te zetten bij vaccinatieprogramma’s, hoewel daar geen principiële redenen voor of tegen zijn.” En: “We vinden het een goede ontwikkeling dat de apotheker nu meer zorgverlener is, maar hij kan niet op de stoel van de huisarts gaan zitten. Wij zien geen urgentie om iets te veranderen aan de huidige werkwijze met betrekking tot vaccineren.”

17-12-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Apothekers en patiënten positief over communiceren via app

Apothekers en patiënten zijn positief over het gebruik van een app om ook tussen apotheekbezoeken in te kunnen communiceren over het gebruik van medicatie. De TRIAGE-­startvragen, die succesvol zijn gebleken aan de balie, kunnen hierbij helpen. Dit blijkt uit een verkenning van het Nivel en Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met Pharmi.

14-12-2021 | door Frans van den Houdt

Nieuwe weg

Het is de hype van dit moment in ons zorglandschap. De wijksamenwerkingsverbanden komen van lieverlee overal tot leven en zelfs een multidisciplinaire bekostiging zal hieraan komen te hangen. Hoe ontwikkelt zich dat in de toekomst verder voor ons vakgebied?

17-12-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Herexamen 2021 PW50

Wat is de maximale gebruiksduur van sterkwerkende opioïden (zoals morfine) bij acute aspecifieke lage rugpijn?

15-12-2021 | door Anke Lambooij, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Online voorschrijven en thuis recepten verwerken weer verlengd

Het online voorschrijven van geneesmiddelen door artsen, zonder fysiek contact met patiënten, blijft mogelijk tot 1 juni 2022. Ook blijft het toegestaan voor apothekers en apothekersassistenten om recepten vanuit huis te verwerken. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten.

08-12-2021 | door PW

Nieuwe ontstekingsremmers verhogen kans op schimmelinfectie

Nieuwe ontstekingsremmers, zoals secukinumab, ixekizumab en brodalumab, verhogen de kans op een infectie van mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida met een factor tien tot dertig. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van artsen uit het Radboudumc, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

07-12-2021 | door PW

Positief advies voor semaglutide bij indicatie obesitas en overgewicht

Semaglutide (Wegovy) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning voor de behandeling van obesitas of overgewicht. Semaglutide is reeds op de markt voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij onvoldoende effect van dieet en lichamelijke inspanning in de vorm van injectievloeistof (Ozempic) en in tabletvorm (Rybelsus). Wegovy zal beschikbaar zijn als oplossingen voor injectie van 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg, 1,7 mg en 2,4 mg.

17-12-2021 | door PW

Toekomstige arts en apotheker bewust maken van belang samenwerken

Door interprofessioneel onderwijs wil het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) studenten farmacie en geneeskunde al vroeg vertrouwd maken met elkaars expertise, zodat ze later in de praktijk beter samenwerken in het belang van de patiënt. Studenten zijn enthousiast. “Zoek altijd toenadering tot elkaar; apothekers en artsen zijn geboren om samen te werken.”

17-12-2021 | door Frans van den Houdt

Inhaalslag afgestudeerde apothekers in 2021

De universiteiten van Groningen, Leiden en Utrecht leverden in het academisch jaar 2020/2021 210 afgestudeerde apothekers af, 37 meer dan het jaar ervoor. De achterstanden, die vooral in Groningen door studievertragingen zijn opgelopen, lijken hiermee grotendeels ingelopen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-12-2021 | door SFK

Online tool helpt beter te beslissen over ingreep bij buikpijn en galstenen

Jaarlijks komen er meer dan 30.000 patiënten met buikpijn en galstenen op de polikliniek van het ziekenhuis. Na een galblaasoperatie is maar 60% van de patiënten pijnvrij, mogelijk omdat maagzuur, een prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of een andere oorzaak niet wordt onderkend. Nieuw onderzoek heeft geresulteerd in een online tool waarmee de beslissing om patiënten met buikpijn en galstenen te opereren kan worden verbeterd.

17-12-2021 | door Carmen S.S. Latenstein en Philip R. de Reuver

Crisisteam voorkomt al anderhalf jaar tekorten aan coronamedicatie

Sinds de coronapandemie werkt een groep ziekenhuisapothekers met een team van adviseurs – het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) – hard om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen. Na de eerste piek is een COVID-crisisvoorraad aangelegd, maar inmiddels raakt ook de voorraad IL6-remmers op. Coördinatie op basis van real time-inzicht geeft houvast om een tekort te voorkomen.

17-12-2021 | door Piet de Bekker, Doranne Hilarius, Rob Moss, Joris Uges en Christian Vader

Afbouwen van opioïden kan vaker in de eerste lijn

Elke apotheker heeft patiënten in zijn praktijk die hun chronisch opioïdengebruik moeten afbouwen. De herziene NHG-Standaard Pijn bevat een nieuwe module over afbouwen van opioïden en geeft praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan. De apotheker is in dit proces onmisbaar.

17-12-2021 | door Eward Melis

Afbouwen van medicatie bij reuma kan succesvol zijn

Na halveren van de dosering of stoppen met anti-reumatica bij reumatoïde artritis in een stabiele remissie blijft de helft van de patiënten in remissie. De meeste patiënten die een terugval krijgen, komen opnieuw in remissie na herstarten van de anti-reumatische behandeling.

17-12-2021 | door Linda de Graaf

Proactieve voorlichting bij ibuprofen kan beter

Belangrijke adviezen en waarschuwingen bij het gebruik van ibuprofen worden niet altijd gegeven in de apotheek en drogist, blijkt uit onderzoek van masterstudenten farmacie van de Universiteit Utrecht. Wel gaven medewerkers van de apotheek in bijna alle gevallen meer informatie dan drogisterijmedewerkers.

17-12-2021 | door Daphne Philbert, Ellen Koster en Marcel Bouvy

Verkleining maag heeft impact

‘Bariatrische chirurgie’ ontbreekt vaak in het apotheekinformatiesysteem, terwijl dit van belang is voor goede medicatiebewaking. Apotheker Jeroen de Booij besteedt extra aandacht aan patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan.

17-12-2021 | door Linda de Jonge

Geld voor Kickstart Medicatieoverdracht: VIPP Farmacie start per 2022

De Tweede Kamer heeft een amendement aangenomen waardoor geld wordt vrijgemaakt voor de Kickstart van het programma Medicatieoverdracht. Daardoor start ook het versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP) Farmacie officieel op 1 januari 2022.

17-12-2021 | door KNMP

Apotheek.nl voor vierde jaar op rij beste gezondheidswebsite

Apotheek.nl heeft bij de verkiezing Website van het Jaar een 9,6 gescoord en is hiermee, net als in 2018, 2019 én 2020, uitgeroepen tot ‘Beste Website’ in de categorie Gezondheid. De award is de grootste online publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt.

17-12-2021 | door KNMP

Terugbetaalregelingen: mooi gebaar, wel meer gedoe

Per openbare apotheek maken gemiddeld 25 patiënten gebruik van een terugbetaalregeling. In de meeste gevallen gaat het om ADHD-medicatie. Uit de praktijk blijkt echter dat de terugbetaalregeling bij minder reguliere geneesmiddelen als Acecort of Fludrace niet altijd even soepel verloopt. Daarom hierbij tekst en uitleg voor het apotheekteam over de achtergrond en uitvoering van de terugbetaalregelingen.

17-12-2021 | door Henk Vermaat

Continuïteit

December is de maand waarin je reflecteert op het aflopende jaar en vooruit kijkt naar wat komen gaat. Terugblikkend kunnen we stellen dat corona wederom van grote invloed is geweest op ons leven, zakelijk en privé.

17-12-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP
Back to top