Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW49

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zoektocht

Hoe belangrijk het is goed je hersens te gebruiken bij wat je eet en hoeveel je beweegt om te voorkomen dat je te dik wordt of diabetes of een hartkwaal krijgt, dringt gelukkig tot steeds meer mensen door.

10-12-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

VGZ lanceert online medicijnservice voor alle verzekerden

Coöperatie VGZ gaat met ingang 1 januari volgend jaar samenwerken met twee landelijke internetapotheken voor de bezorging van receptgeneesmiddelen. De zorgverzekeraar wijst zijn verzekerden actief op deze online service. Volgens VGZ is er door corona meer behoefte om medicijnen thuisbezorgd te krijgen of op te halen in een afhaalkluis.

02-12-2021 | door PW

Angstig

76 jaar was ze, nam veertig “pillen” per dag in, en wilde graag minderen. De geriater en ik keken elkaar aan: hiermee kunnen we haar toch helpen?

10-12-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Herexamen 2021 PW49

Welke geneesmiddel wordt niet meer aanbevolen bij de behandeling van spanningshoofdpijn?

08-12-2021 | door Reda Harmane, apotheker KNMP, Geneesmiddel Informatie Centrum

Verhoogd risico op orthostatische hypotensie bij β-blokkers

Patiënten die β-blokkers gebruiken hebben een verhoogd risico op orthostatische hypotensie. Dit risico geldt ook voor gebruikers van tricyclische antidepressiva, centraal werkende antihypertensiva, α-blokkers, tweede generatie antipsychotica en SGLT-2-remmers. Dit blijkt uit een meta-analyse van Cini Bhanu en collega’s, die onlangs is gepubliceerd in PLOS Medicine.

01-12-2021 | door Linda de Jonge

Minder patiënten kregen vorig jaar medicijn voorgeschreven

Minder patiënten kregen in 2020 geneesmiddelen voorgeschreven van de huisarts, vooral kinderen en jongeren. Het voorschrijven van antibiotica is het sterkst gedaald van alle geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder bijna vierhonderd huisartsenpraktijken.

30-11-2021 | door PW

Tweede controle bij toedienen high risk-medicatie niet altijd haalbaar

Bij het toedienen van high risk-medicatie in het ziekenhuis blijkt de tweede controle door een collega-verpleegkundige niet altijd mogelijk. Dit komt door personeelstekorten en tijdsdruk, blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Amsterdam Public Health (APH) research institute van het Amsterdam UMC.

29-11-2021 | door PW

Update ‘coronapil’ molnupiravir MSD: minder effectief dan verwacht

Molnupiravir (Lagevrio) blijkt minder effectief bij de behandeling van COVID-19 dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste onderzoekresultaten van fabrikant MSD.

30-11-2021 | door Linda de Jonge

Nieuwe CGRP-remmer tegen migraine krijgt positief advies

Eptinezumab (Vyepti) heeft als profylacticum bij migraine van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Het is toepasbaar bij volwassenen die ten minste vier migrainedagen per maand hebben.

10-12-2021 | door PW

Nieuwe migrainemiddelen laten kosten weer oplopen

Toenemend gebruik van generieke migrainemiddelen heeft ertoe geleid dat de kosten daalden van € 36 miljoen in 2012 tot zo’n € 22 miljoen dit jaar. De recente toelating van een nieuwe groep migrainemedicijnen in het basispakket zal de kosten echter stuwen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

10-12-2021 | door SFK

‘Laten we voorzichtig blij zijn met antidepressiva, maar wel kritisch blijven’

Nederlanders zijn helemaal geen zwaar depressief volkje dat massaal aan de antidepressiva is, blijkt uit het boek Hoe zit het nu echt met antidepressiva. Auteurs Roeland Vis en Christiaan Vinkers ontzenuwen na grondig onderzoek veel beweringen die voortdurend opduiken in de media. “Belangrijk is – en dat zien we ook in het coronadebat – zo feitelijk mogelijk te blijven.”

10-12-2021 | door Frans van den Houdt

Beestjes op het gordijn, slangen door de neus

Hoewel hallucinaties bij gebruik van pijnmedicatie over het algemeen zelden voorkomen, is het belangrijk voor zorgverleners daarop alert te blijven. Als andere oorzaken als koorts, infecties, psychiatrische of neurologische comorbiditeit zijn uitgesloten, moet bij het optreden van hallucinaties pijnmedicatie als potentiële oorzaak worden overwogen.

10-12-2021 | door Mariam Boussaidi, Sonja van de Koppel en Corine Ekhart

‘Esketamine kan ’t verschil in levenskwaliteit maken’

De neusspray van esketamine, een geneesmiddel ter bestrijding van therapieresistente depressie, wordt inmiddels vergoed vanuit het basispakket. Toch is het nog niet opgenomen in de Multidisciplinaire Richtlijn Depressie. In Groningen vindt momenteel onderzoek plaats naar de orale vorm van esketamine. “Bij de patiënten bij wie het aanslaat, maakt het een enorm verschil in hun kwaliteit van leven”, aldus psychiater prof. dr. Robert Schoevers.

10-12-2021 | door Linda de Jonge

Soms zinvol om antipsychotica te combineren

Het combineren van antipsychotica wordt doorgaans afgeraden, maar kan zinvol zijn bij onvoldoende effect van monotherapie of om bijwerkingen tegen te gaan. Van belang is dat de te combineren middelen verschillen in farmacologische eigenschappen. Daarnaast moet er klinisch bewijs zijn voor de meerwaarde.

10-12-2021 | door Geurt van den Brink en Annemarie Heersche

Methylfenidaat vermindert apathie bij dementie

Methylfenidaat is veilig en effectief bij de behandeling van apathie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. De symptomen van apathie verbeteren binnen twee maanden. Het effect houdt minstens zes maanden aan.

10-12-2021 | door Linda de Graaf

Geen effect mirtazapine bij agitatie bij dementie

Mirtazapine zou niet moeten worden gebruikt bij de behandeling van agitatie bij dementie. Het heeft geen voordelen ten opzichte van placebo, maar leidt mogelijk wel tot een hogere mortaliteit.

10-12-2021 | door Linda de Graaf

‘Benoem in de apotheek ook de positieve effecten van antidepressiva’

Voorlichting in de eerste lijn over antidepressiva is vaak te ongenuanceerd. Zo krijgen patiënten standaard te horen dat de therapeutische werking pas merkbaar is na enkele weken. Dat stelt Chiel Ebbelaar, die apothekers oproept de eerste uitgifte aan te passen. “Een beter uitgebalanceerd uitgiftegesprek waarin ook positieve effecten van antidepressiva worden benoemd, is veel motiverender voor een patiënt.”

10-12-2021 | door Edwin Bos

Verwoest gebit na gebruik antipsychoticum of antidepressivum

Antipsychotica en antidepressiva kunnen door hun anticholinerge werking voor speekseltekort zorgen, wat kan leiden tot aantasting van tanden en kiezen en in ernstige gevallen een compleet verwoest gebit. Apothekers kunnen, evenals voorschrijvers en tandartsen, patiënten wijzen op deze bijwerking om schade te voorkomen. “We laten hier een kans liggen.”

10-12-2021 | door Delia Titre

Van bromide en lobotomie naar dopamine-agonisten

Wellicht zijn er weinig domeinen in de geneeskunde waarin zoveel foute aannames en behandelingen zijn voorgekomen als bij hersenaandoeningen. Dat begon al in 1857 met de introductie van bromide voor de behandeling van epilepsie door de Engelse geneeskundige sir Charles Locock (1799-1875).

10-12-2021 | door Kees Baggerman

‘Helaas, het nieuwe middel tegen de ziekte van Alzheimer helpt niet’

De Amerikaanse Food and Drug Association (FDA) gaf eerder dit jaar voorlopige goedkeuring aan aducanumab, een middel tegen de ziekte van Alzheimer. Een controversieel besluit, legt neuroloog Edo Richard uit, want het middel helpt niet. Het uit trials gerapporteerde effect blijkt klinisch niet relevant. “Ik zou mijn patiënten heel erg graag een behandeling aanbieden, maar dan moeten ze daarbij wel echt baat hebben.”

10-12-2021 | door Edo Richard

Depressie-frailty subtype: reductie van medicatie

Meer dan zestigduizend ouderen die lijden aan depressie zijn daarnaast ook fysiek kwetsbaar. Bij hen is sprake van het zogeheten depressie-frailty subtype. Het is belangrijk dit subtype tijdig te herkennen zodat een juiste behandeling kan worden ingesteld. Het gaat dan vooral om een reductie van medicatie. “Bij depressieve ouderen zijn pillen niet altijd dé oplossing.”

10-12-2021 | door Matheus Arts

Vitamines voor de wijkgenoten

Deur aan deur gingen apotheker Romano Adasi en zijn medewerkers met zakjes fruit om bij hun wijkgenoten in het Noord-Hollandse Zwaag het belang van preventieve gezondheidszorg te verspreiden. “Ik wilde een statement maken.”

10-12-2021 | door Annemiek Veelenturf

Vacuüm

De zorg zucht: oplopende COVID-besmettingen, trage booster-toedieningen, moe en uitvallend personeel en te weinig bedden. De Twijfeltelefoon voor coronavragen wordt veelvuldig gebeld met terechte vragen over aandoeningen. Aandoeningen waarover weinig concrete informatie is te vinden.

10-12-2021 | door KNMP

FMD-scanner-tool voor check instellingen klaar voor gebruik

De Falsified Medicines Directive (FMD)-scanner-tool is klaar voor gebruik. Hiermee kunnen apotheekhoudenden hun scanner makkelijker controleren op onjuiste instellingen en waar nodig opnieuw (laten) instellen.

10-12-2021 | door KNMP

Aanmoedigingsprijzen voor vier eerstejaars farmacie

KNMP-vicevoorzitter Nicole Hunfeld heeft 29 november de Jong Talent Aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan vier studenten farmacie en (bio)farmaceutische wetenschappen. De KNMP is sponsor van de prijzen. Hunfeld: “Het is goed te zien dat deze faculteiten zulke talentvolle farmaciestudenten opleiden.”

10-12-2021 | door KNMP
Back to top