Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW24

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Ongegrond

Een van de hardnekkigste kwesties die de relatie apotheker-patiënt voortdurend op scherp zet is de medische noodzaak. Wie een blik werpt op conflicten die bij officiële instanties worden aangekaart, ziet dat het onderwerp nogal eens tot onvrede en onbegrip leidt.

18-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Cascade

Voorschrijfcascades; je herkent ze bijvoorbeeld tijdens medicatiebeoordelingen. Wanneer er in het gesprek met de patiënt naar voren komt dat het ene pilletje voor de bijwerking van het andere is ingezet en zo verder.

18-06-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Zorgverleners vinden risicoafweging EMA bij ulipristal niet juist

Ulipristal alleen bij uitzondering inzetten bij vrouwen met een vleesboom is geen goed advies van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), vindt een aantal Nederlandse zorgprofessionals. Het EMA legt volgens hen te veel nadruk op de bijwerking leverschade en heeft onvoldoende oog voor de risico’s van chirurgisch ingrijpen.

14-06-2021 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2021 PW24

Welke van onderstaande beweringen over de farmacokinetiek is juist?

16-06-2021 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP en Kinderformularium

Van Ark keurt misbruik wetgeving weesgeneesmiddelen af

Het is onwenselijk dat farmaceuten bestaande behandelingen tegen veel hogere prijzen zonder onderbouwing opnieuw op de markt introduceren als weesgeneesmiddel, vindt minister van Medische Zorg Tamara van Ark. “Ik keur dit af”, schrijft de minister in antwoord op Kamervragen.

09-06-2021 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Reizigers Azië en Afrika importeren vaak multiresistente darmbacteriën

Reizigers die terugkeren uit bestemmingen in Afrika en Azië nemen vaak multiresistente darmbacteriën mee terug naar huis. Sommige bacteriën zijn zelfs resistent tegen laatste-redmiddel-antibiotica. Dit blijkt uit onderzoek door microbiologen van onder meer de Universiteit Maastricht.

07-06-2021 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Positief oordeel CHMP voor hartfalen-behandeling met vericiguat

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft zich in positieve zin uitgesproken over het verlenen van een handelsvergunning aan het middel vericiguat (Verquvo).

18-06-2021 | door PW

Tariefinkomsten minder gestegen dan inflatie

De gemiddelde openbare apotheek zag in 2020 de vergoeding voor farmaceutische zorgactiviteiten dalen met 1,5%. Rekening houdend met de Regeling Continuïteitsbijdrage stegen de tariefinkomsten netto gemiddeld met 0,9%. Aldus de SKF in het Pharmaceutisch Weekblad.

18-06-2021 | door SFK

Bewustzijn nodig om overbodig stapelen van geneesmiddelen te voorkomen

Om bewustzijn te creëren onder voorschrijvers en apothekers over voorschrijfcascades hebben onderzoekers van OLVG samen met collega’s van de UMC’s in Amsterdam en Groningen in kaart gebracht welke cascades problematisch zijn en welke niet. “Het allermooiste is voorschrijfcascades helemaal te voorkomen.”

18-06-2021 | door Frans van den Houdt

CGRP-blokkers en botox effectief tegen migraine

Botox en CGRP-blokkerende middelen zijn nieuwe therapeutische opties voor patiënten met chronische migraine, bij wie overgebruik van medicatie geen rol speelt. De verwachting is dat de CGRP-monoklonale antilichamen vergoed zullen worden met de nodige restricties: eerst voor chronische migraine en later voor de ernstigere episodische migrainepatiënten.

18-06-2021 | door Koos Brouwers, Jon Brouwers en Gisela Terwindt

Fecestransplantatie helpt bij ontrafelen van diabetes

Fecestransplantaties hebben een significant effect op het behoud van de insulineproductie bij mensen met diabetes type 1. Dit levert interessante aanknopingspunten op voor verder onderzoek, dat in de toekomst wellicht tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zal leiden, concludeert Pieter de Groot op basis van zijn promotieonderzoek.

18-06-2021 | door Pieter F. de Groot

Autonomie met zuivere intentie

Iedereen maakt keuzes en die hebben consequenties, concludeert Arjen Ypema, die aanvankelijk aan raar gevoel had bij de waarschuwing van de inspectie dat artsen die hydroxychloroquine of ivermectine zouden voorschrijven bij COVID-19 een boete zouden krijgen.

18-06-2021 | door Arjen Ypma

Heruitgifte lijkt zeer lucratief

Drie doosjes prostaatkankermedicatie wisselden vorige maand van eigenaar, waarmee € 9000 is uitgespaard. Apotheker/onderzoeker Lisa-Marie Smale kijkt tevreden terug op de transactie. “Heruitgifte moet uiteindelijk standaardzorg worden.”

18-06-2021 | door Annemiek Veelenturf

Tiende editie Standaarden voor Zelfzorg beschikbaar

De tiende editie van het boek Standaarden voor Zelfzorg is uit. Het boek is voorzien van rijke informatie over zelfzorg en biedt praktische handvatten. De herziene druk is te bestellen via de KNMP-website.

18-06-2021 | door KNMP

Macht der gewoonte

De zorg is gebouwd op gewoontes. Dat is fijn, want die gewoontes kennen we en maken dat we veilig kunnen werken. De ene gewoonte is makkelijker te doorgronden dan de andere gewoonte. En van sommige gewoontes weten we niet meer waarom ze ooit een gewoonte zijn geworden. Is het cultuur, gemak of iets anders? Een typisch geval van “we doen het altijd al zo”.

18-06-2021 | door Nicole Hunfeld, bestuurder KNMP

ZN heropent aanvraagloket om meerkostenbijdrage corona aan te vragen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heropent eenmalig het aanvraagloket bij VECOZO om een bijdrage aan te vragen voor de coronameerkosten. Apotheken kunnen van 15 juni tot 29 juni 2021 alsnog een aanvraag doen, indien zij dit binnen de eerdere termijn nog niet hebben gedaan.

18-06-2021 | door KNMP

Eikenprocessierups: eigen standaard zelfzorgadvies

De tiende herziening van het boek Standaarden voor Zelfzorg bevat een nieuwe standaard, namelijk over de eikenprocessierups. “De standaard stelt apothekers en -assistenten in staat een wetenschappelijk onderbouwd zelfzorgadvies te geven aan patiënten die gezondheidsklachten ervaren door brandharen van de eikenprocessierups.”

18-06-2021 | door Desi van Eendenburg
Back to top