Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Cascade

Hopelijk zorgt het vertellen over de voorschrijfcascade aan anderen voor een cascade op zich.

PW24 - 18-06-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg
Voorschrijfcascades; je herkent ze bijvoorbeeld tijdens medicatiebeoordelingen. Wanneer er in het gesprek met de patiënt naar voren komt dat het ene pilletje voor de bijwerking van het andere is ingezet en zo verder.
Cascade

Een van de uitdagingen voor ons als apothekers hierbij is om de juiste indicatie van de verschillende medicijnen te achterhalen en indien mogelijk de therapie aan te passen om zo de cascade te doorbreken. 

Als apotheker ouderenzorg spreek ik vaak over de risico’s van voorschijfcascades bij kwetsbare ouderen. Toevallig kwam dit vandaag nog aan bod tijdens mijn bijdrage aan De Dag van de Medicatieveiligheid, een congres voor verpleegkundigen en verzorgenden. Een NSAID, opgevolgd door een calciumantagonist, opgevolgd door een diureticum, dat uiteindelijk werd opgevolgd door een urinezuurverlager. 

Vol enthousiasme probeer ik hiermee anderen bewust te maken van de eventuele risico’s van medicatie bij ouderen en de noodzaak om zo’n voorschijfcascade met elkaar te doorbreken. 

Hopelijk zorgt het vertellen over de voorschrijfcascade aan anderen voor een cascade op zich. Meer alertheid bij het optreden ervan, de risico’s van de cascades en de noodzaak tot samenwerking ze te doorbreken, waardoor we nog beter onze rol en meerwaarde als apotheker zichtbaar kunnen maken.

Document acties

Back to top