Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW21

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Spannend

Antoinette, eigenares van een apotheek en moeder van twee kinderen, is dood aangetroffen in de Kager Plassen. De politie staat voor een raadsel. Zoon Olivier is ervan overtuigd dat zijn moeder is vermoord. Maar door wie? Heeft Oliviers vader contacten in de onderwereld?

28-05-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Symbooltje

Meneer P aan de balie, of we hem willen vergiftigen? Een nieuwe preferentie-periode, dus nieuwe doosjes. Nou, daar gaat hij niet mee akkoord. Biedt wel aan om te helpen met een – niet geplande – verbouwing van de balie. Waarschijnlijk had hij hetzelfde aanbod gedaan bij de huisarts, want even later kwam het elektronische recept met MN erop binnen.

28-05-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Nieuw centrum voor betrouwbare informatie over cannabis

Patiënten, voorschrijvers en apothekers voorzien van betrouwbare en toegankelijke informatie over medicinale cannabis. Met dat doel is het Instituut Medicinale Cannabis Nederland (IMC) opgericht, dat ook een platform biedt voor wetenschappers. “Veel patiënten kennen de weg niet naar de apotheek.”

19-05-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW21

Bij een verandering van preferent label geeft de patiënt aan klachten te krijgen van het te verstrekken geneesmiddel. Wat doet u?

25-05-2021 | door S.D. Borgsteede, afdeling medicatiebewaking, Stichting Health Base, Houten

Opwijrda-prijs 2020 voor artikel over longcarcinoom

De Opwijrda-prijs 2020 is toegekend aan Kelly Niggebrugge-Mentink. Haar artikel over niet-kleincellig longcarcinoom geldt als het beste artikel dat vorig jaar is verschenen in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO). De Peter de Smet-prijs 2019/2020 voor de beste casus gaat naar Laure Vorstenbosch.

18-05-2021 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Mogelijk relatie tussen gezichtsoedeem en COVID-19-vaccin

De bijsluiter van het COVID-19-vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) moet worden aangevuld met de bijwerking gezichtsoedeem bij mensen die een dermale filler hebben gehad. Ook de productinformatie moet hierop worden aangepast. Dit adviseert de veiligheidscommissie van het Europees medicijnagentschap, PRAC. Deze commissie concludeert op basis van verschillende meldingen in EudraVigilance, de Europese bijwerkingendata¬base, en literatuuronderzoek dat mogelijk een causale relatie bestaat tussen het optreden van de bijwerking en het vaccin.

28-05-2021 | door PW

Medicijngebruik stijgt met 0,5% per persoon

Na een daling van het geneesmiddelgebruik per hoofd van de bevolking in eerdere jaren was in 2020 een stijging zichtbaar. Openbare apotheken verstrekten in het coronajaar binnen het basispakket meer geneesmiddelen per persoon dan in 2019. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

28-05-2021 | door SFK

‘Je laten zien heeft echt effect op de patiëntenzorg’

Het imago van apothekers heeft een flinke boost nodig. Te veel mensen, ook andere zorgverleners, hebben nog altijd geen flauw idee wat een apotheker doet en kan, en dat moet veranderen, vindt Iris Zuydgeest, een van de initiatiefnemers van de zichtbaarheidsweek van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA). “Apothekers moeten minder bescheiden zijn.”

28-05-2021 | door Frans van den Houdt

Onderzoek naar beeld dat mensen hebben van de openbare apotheek

Mensen zijn doorgaans tevreden over hun apotheek. Toch weten velen niet dat de apotheker de geneesmiddelexpert bij uitstek is. En voor een persoonlijk gesprek gaat de voorkeur uit naar de veel zichtbaardere apothekersassistent boven de apotheker. Dit blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht. “Creëer meer duidelijkheid over de werkzaamheden en kennis van de apotheker en vergroot diens zichtbaarheid.”

28-05-2021 | door Mariah-Lou A. C. Daroen, Lennie Donné en Rob Heerdink

Naast de arts, niet in zijn schaduw

Hoog tijd dat de apotheker wordt erkend als een volwaardige behandelaar, die naast de arts staat en niet in zijn schaduw, betoogt Ardijana Kabašaj. “We zijn immers allemaal expert in ons eigen vakgebied.”

28-05-2021 | door Ardijana Kabašaj

‘Bepaal zelf je toekomst, want het is 2 voor 12’

Om openbaar apothekers te helpen zich te profileren als zorgapotheker heeft Marcel van den Bosch-Niestijl de nieuwe jaaropleiding Zichtbaar ontwikkeld. Apothekers hebben volgens hem geen tijd te verliezen want zorgverzekeraars halen steeds meer taken weg uit de apotheek. “Laten we zelf bepalen waar we goed in zijn, want het is twee voor twaalf.”

28-05-2021 | door Edwin Bos

Onze plicht: foute informatie tackelen

We kunnen het ons als zorgprofessionals niet veroorloven foutieve medische informatie onbesproken te laten uit angst voor confrontatie, betoogt farmaciestudent Eva Spin. Zij diende een viruswappie uit haar familie daarom van repliek over een mRNA-vaccin.

28-05-2021 | door Eva Spin

Ontheffingsprocedure antigeen-zelftesten stopt omdat doel is bereikt

De ontheffingsprocedure voor antigeen-zelftesten stopt. Testen van een fabrikant die al een ontheffing hebben gekregen, mogen tot 31 december 2021 onder de ontheffing blijven worden verkocht en gebruikt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op zijn website.

28-05-2021 | door KNMP

Uitstellen antibiotica bij luchtweginfectie kan veilig

Uitgesteld voorschrijven van antibiotica is veilig en effectief voor de meeste patiënten met een luchtweginfectie, ook degenen met een hoger risico. Een uitgesteld recept leidt waarschijnlijk niet tot een toename of langere duur van de klachten dan direct voorschrijven van antibiotica, behalve bij jonge kinderen.

28-05-2021 | door Linda de Graaf

‘Zichtbaarheid laat zich niet bedenken of plannen’

Bewustwording creëren onder burgers over het werk van de apotheker betekent niet de straat opgaan en luidkeels verkondigen wat je allemaal doet achter de schermen, vindt Elze Alons, een van de ambassadeurs van de zichtbaarheidscampagne van de Vereniging van Jonge Apothekers. “Je laat het dagelijks zien in de praktijk.”

28-05-2021 | door Frans van den Houdt

Plant zaadjes van zichtbaarheid

Signaleer, bespreek en begeleid mensen bij (beginnende) problemen, laat zien dat het voorkomen van ziekte(verergering) en polyfarmacie onderdeel is van de farmaceutische zorg, betoogt Marianna Abadier. “Plant zaadjes voor het verder zichtbaar maken van de zorgverlenende apotheker.”

28-05-2021 | door Marianna Abadier

Zo goed mogelijk ook de ‘ongevraagde vragen’ beantwoorden

Van jongs af aan zag Maxime Tjioe hoe haar moeder Lee Tjioe als openbaar apotheker contact legde met de patiënt. Zo leerde zij hoe belangrijk een klantgerichte houding is. Sinds zes maanden is Maxime Tjioe ook openbaar apotheker en heeft ze zo haar eigen benadering, maar met hetzelfde doel: zichtbaar zijn door de patiënt centraal te stellen.

28-05-2021 | door Delia Titre

Koppelaar in Leids netwerk

Niet altijd druk, maar wel altijd beschikbaar. Als liaisonapotheker zorgt Leen Nelemans ervoor dat het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) draaiende blijft. “Erg mooi om te kunnen bijdragen aan de ontwikkelingen in de farmacie.”

28-05-2021 | door Delia Titre

Zorg in(uitver)koop

Onlangs zijn door de zorgverzekeraars hun uitgangspunten voor de zorginkoop van 2022 gepresenteerd. Het woord ‘regionaal’ komt daarin vaak voor. Je kunt je er iets bij voorstellen dat regionale zorginkoop kansen biedt aan apothekers en andere zorgverleners.

28-05-2021 | door Jacco Pesser, bestuurder KNMP

Steven Verhagen-Smits nieuwe voorzitter van WSO-bestuur

Het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) heeft per 1 juni 2021 een nieuwe samenstelling. Steven Verhagen-Smits wordt de nieuwe voorzitter. Jos Lüers, Sander Borgsteede, Daphne Louwerier en Annemiek Klink treden toe tot het WSO-bestuur.

28-05-2021 | door KNMP

Opleiding kaderapotheker: spilfunctie in de regio

In de herfst gaat zij van start: de tweejarige KNMP-opleiding tot kaderapotheker. Waarin openbaar apothekers worden klaargestoomd voor een spilfunctie in de regio, op inhoudelijk en strategisch gebied. “Hoe kies je positie in een veranderende omgeving, met veranderende samenwerkingspartners, patiëntgroepen en technologie?”

28-05-2021 | door Karen Bos
Back to top