Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW13

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Heilige COVID-graal

Weer een geneesmiddel dat wordt afgeschoten voor de behandeling van COVID-19: ivermectine. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) oordeelde onlangs dat het vanwege mogelijke toxiciteit alleen in klinische studies gebruikt mag worden.

02-04-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Garantie

De levering van vaccins is per dag weer anders. Harde afspraken op Europees niveau lijken toch niet zo hard te zijn. Achter de schermen spelen allerlei belangen, niet alleen financiële.

02-04-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Boete voor artsen die coronamedicatie voorschrijven

Artsen die geneesmiddelen voorschrijven die in strijd zijn met de coronabehandeladviezen, zoals hydroxychloroquine en ivermectine, krijgen een boete. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die apothekers waarschuwt voor het afleveren van deze middelen.

25-03-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW13

Voor welke aandoening is dapaglifozine nog meer geregistreerd?

31-03-2021 | door Kaling Xian, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Ziekenhuisgroep Twente toegetreden tot topklinische ziekenhuizen

Ziekenhuisgroep Twente is als 27ste lid toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ), een vereniging met ziekenhuizen die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie.

23-03-2021 | door PW

Kassa: 90% van patiënten heeft probleem met verpakking

Geneesmiddelverpakkingen zijn voor 90% van de patiënten met ziekten als reuma, parkinson en multipele sclerose moeilijk te openen en geven veel pijn en ongemak. Dit blijkt uit een enquête van tv-programma Kassa, in samenwerking met dertig patiëntenorganisaties en -verenigingen.

22-03-2021 | door PW

Gebruik ivermectine alleen veilig binnen klinische studies

Ivermectine is vanwege mogelijke toxiciteit alleen in klinische studies te gebruiken bij de behandeling van COVID-19. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) op basis van beschikbare data die het gebruik van dit geneesmiddel niet ondersteunen.

22-03-2021 | door PW

Eerste twee corona-zelftesten goedgekeurd

Fabrikanten Roche en Biosynex hebben toestemming gekregen om in Nederland een test op de markt te brengen waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

25-03-2021 | door PW

Antilichaam-toxinecomplex toepasbaar bij haarcelleukemie

Voor de toepassing bij haarcelleukemie heeft het weesgeneesmiddel moxetumomab pasudotox (Lumoxiti) van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning.

02-04-2021 | door PW

SFK helpt apothekers bij indicatorenuitvraag

Bij de landelijke uitvraag van de kwaliteitsindicatoren ondersteunt de SFK haar deelnemers met voorberekende indicatoren. Apothekers krijgen zowel cijfermatig als grafisch inzage in hun indicatorscores en hun positie ten opzichte van andere apotheken. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-04-2021 | door SKF

Apotheek Oey, plek voor patiënten, schilders, communisten en hoogleraren

Apotheekhoudend kunstenaar, noemde Oey Tjeng Sit zichzelf. Eind jaren dertig kwam hij vanuit Java naar Nederland om farmacie te studeren, waarna hij twintig jaar eigenaar was van Apotheek Oey in Amsterdam. Maar zijn hart lag elders. Bij de kunsten. Zoon René Oey schreef er een fascinerend boek over. “Er heerste altijd een warme sfeer.”

02-04-2021 | door Frans van den Houdt

Atriumfibrilleren: vroege detectie, juiste antistolling

Bij patiënten met atriumfibrilleren (AF) is het vroegtijdig detecteren en het gebruiken van juiste antistolling cruciaal in het voorkomen van een beroerte. Verdere optimalisatie van antistolling kan onder meer via screening, voorschrijven op basis van patiëntkarakteristieken en comedicatie, maar ook door therapietrouw te monitoren.

02-04-2021 | door Maartje Jacobs

Weeg prijs bereiding mee bij het toetsen vande pakketcriteria

Het is belangrijk om bij de beoordeling van geneesmiddelen standaard rekening te houden met de prijs van bestaande apotheekbereidingen als criterium voor toelating tot het basispakket. Zo kan een geregistreerd middel wegens te hoge kosten worden geweerd, zodat de betaalbaarheid van het verzekerde pakket gewaarborgd is. Een beschouwing, met als voorbeeld esketamine-neusspray.

02-04-2021 | door Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani, Arjan de Kwant en Paul Lebbink

Meer balans nodig bij aandacht voor opioïden

Opioïden zijn een onmisbare farmacotherapeutische behandeloptie. Helaas staat de toegankelijkheid op gespannen voet met het voorkomen van misbruik en afhankelijkheid. Promovenda Marjolein Vranken onderzocht welke factoren invloed hebben op de toegang, vooral in Oost-Europa. “Behandelrichtlijnen en beleid zijn nodig om verantwoord voorschrijven te bevorderen.”

02-04-2021 | door Marjolein Vranken

Genotypering bruikbaar voor doseeradviezen voor psychofarmaca

De invloed van CYP2C19- en CYP2D6-genotype en de serumconcentraties van verschillende psychiatrische geneesmiddelen is inmiddels met voldoende precisie gekwantificeerd in de wetenschappelijke literatuur om te kunnen gebruiken bij doseeradviezen voor bepaalde antidepressiva en antipsychotica.

02-04-2021 | door Linda de Graaf

Belangrijke innovaties in arsenaal van antipsychotica

Het zouden belangrijke innovaties in het farmacothera­peutische antipsychotica-arsenaal kunnen zijn wanneer ook brexpiprazol en brilaroxazine als long acting injectables (LAI) voorhanden zijn, betoogt Jan Beugelink. “LAI-antipsychotica behoren tot de effectiefste behandelingen in de psychiatrie.”

02-04-2021 | door Jan Beugelink

Aandringen op gebruik van laxans

Met ‘Aandringen voor aandrang’ motiveert Yasmin Sterk opioïdgebruikers naast hun fentanyl of oxycodon ook een laxans te nemen. Zo kan ernstige verstopping, met soms ziekenhuisopname tot gevolg, worden voorkomen.

02-04-2021 | door Annemiek Veelenturf

Eerste zelftesten corona half april bij apotheken

De eerste zelftesten komen vanaf half april geleidelijk beschikbaar in apotheken, drogisterijen en supermarkten, verwacht demissionair minister Hugo de Jonge (VWS). Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

02-04-2021 | door KNMP

Kwaliteitsindicatoren 2020: zes relevante zaken

Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren kunnen vanaf 6 april weer aan de slag met het invullen van de kwaliteitsindicatoren. Het is belangrijk om daarbij op de volgende zes zaken te letten.

02-04-2021 | door KNMP

Lentekriebels

Afgelopen maanden zijn de weersomstandigheden zeer veranderlijk gebleken. Ik heb sneeuwbalgevechten bij -15°C gehouden en een week later zat ik in een T-shirt van de zon te genieten. De lentekriebels maakten zich van mij meester. En deze kriebels verdwenen net zo snel toen de temperatuur weer daalde en de regen zich aandiende.

02-04-2021 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Interacties op Kennisbank op andere plek te vinden

De klassieke bewakingsstructuur op interacties in de G-Standaard kwam in november 2020 te vervallen. De G-Standaard levert sindsdien alleen nog interactiebewaking op basis van de Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s). Dit betekent ook dat interacties op een andere plek staan op de KNMP Kennisbank. Maar waar zijn de interacties precies terug te vinden?

02-04-2021 | door Marleen Journée-Gilissen
Back to top