Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW11

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Samenleving

We moeten koers zetten richting een mentaal weerbare, gezonde samenleving en minder richting medische zorg voor het individu, vindt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Vooruitlopend op de kabinetsformatie verschijnt onder de titel ‘Wissels omzetten voor een veerkrachtige samenleving’ een advies voor een nieuw kabinet en parlement over hoe we in de toekomst gezond en prettig kunnen leven in Nederland.

19-03-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Overlijdens

Onze meldingen van overlijden na vaccinatie met een coronavaccin waren veel in het nieuws. Overlijden ná vaccinatie betekent niet door vaccinatie.

19-03-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Zwolse apothekers willen hulpmiddelen zelf leveren

Het Isala Ziekenhuis en apothekers en huisartsen in Zwolle en Meppel willen medische hulpmiddelen zelf leveren vanuit de eigen regio. Hierover gaan de partijen in gesprek met Zilveren Kruis, die apotheken niet langer contracteert en deze producten inkoopt bij landelijke aanbieders. “Een regionale keten levert de beste zorg rondom de patiënt.”

15-03-2021 | door PW

Antigeensneltest vanaf april te koop in apotheek

Antigeensneltesten voor corona zijn betrouwbaar en zeer geschikt als zelftest. Fabrikanten kunnen daarom nu een aanvraag doen om hun test ook als zelftest op de markt te brengen, zodat de testen naar verwachting in april te koop zijn in apotheken, drogisterijen en supermarkten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

08-03-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW11

Welke van onderstaande beweringen is juist?

17-03-2021 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP en Kinderformularium

Bestrijding antibioticaresistentie vraagt maatwerk per land

Het bestrijden van antibioticaresistentie wereldwijd kan alleen slagen door per land te kijken naar de verkrijgbaarheid en het gebruik van antibiotica. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek in Afrika en Azië, meldt het Radboudumc.

11-03-2021 | door PW

Minder angio-oedeem-aanvallen door kallikreïne-remmer

Het weesgeneesmiddel berotralstat (Orladeyo) heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Het middel is bedoeld ter preventie van angio-oedeemaanvallen bij hereditair angio-oedeem (HAE).

19-03-2021 | door PW

Minder gebruikers van astma/COPD-middelen

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2020 aan 1,46 miljoen mensen een astma/COPD-geneesmiddel. Dat zijn ongeveer 80.000 gebruikers minder dan een jaar eerder. Toch namen de geneesmiddelkosten vorig jaar met € 4 miljoen toe tot € 292 miljoen. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-03-2021 | door SKF

Apotheken missen opt-in van groep kwetsbare oudere patiënten

Apothekers hebben van veel patiënten de toestemming (opt-in) vastgelegd voor het beschikbaar stellen van medicatiegegevens. Toch blijkt in de huisartsenpost in Almelo dat nog niet alle kwetsbare patiënten hebben getekend, zonder dat apothekers zich daarvan bewust zijn. Veertien Twentse apothekers onderzoeken hoe ze dit percentage kunnen verhogen. De organisatie voor gegevensuitwisseling VZVZ en de KNMP gaan het onderzoek in alle regio’s implementeren.

19-03-2021 | door Edwin Bos

Bron en toetssteen van de professionaliteit van de apotheker

De Nederlandse farmacopees die tussen 1851 en 1966 verschenen weerspiegelen de vooruitgang in de farmaceutische wetenschappen, die met enige vertraging de ontwikkelingen in de natuurwetenschappen volgen. Piet Vree gaat in zijn proefschrift in op de wetenschappelijke vorderingen die in ruim een eeuw zijn geboekt.

19-03-2021 | door Piet Vree

Resistentie tegengaan in BRAF- of KRAS-gemuteerde kanker

De effectiviteit van doelgerichte anti-kankermedicijnen tegen mutaties in de MAPK-signaaltransductieroute, zoals BRAF- of KRAS-mutaties, is door resistentie beperkt. Door het combineren van medicijnen die op verschillende niveaus in de MAPK-signaaltransductieroute aangrijpen, kan deze resistentie mogelijk worden tegengegaan, concludeert promovenda Sanne Huijberts.

19-03-2021 | door Sanne Huijberts

‘Weetje’ in dertig seconden

Op een luchtige en creatieve manier voorlichting geven over het gebruik van medicijnen en zelfzorg. Met dat doel plaatst Maurice Buijs, samen met masterstudent farmacie Maud Vromen, korte filmpjes en berichten op het Instagram-account @medicijnweetje. “Zien we een leuk onderwerp, dan gaan we direct aan de slag.”

19-03-2021 | door Edwin Bos

Driehoek

Een goed samenspel binnen de driehoek bestuur-leden-bureau is voor elke vereniging van eminent belang. Het is een waardevolle constatering dat de leden zowel het bestuur als het bureau van de KNMP voeden met sterke feedback en goede input.

19-03-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Document COVID-19-vaccins vol achtergrondinformatie

De KNMP heeft een overzichtsdocument gepubliceerd vol met achtergrondinformatie over COVID-19-vaccins.

19-03-2021 | door KNMP

KNMP verzoekt VWS belofte na te komen om FMD-kosten te vergoeden

KNMP, LHV, NVZA en NAPCO verzoeken, namens apotheekhoudenden, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de belofte na te komen om de kosten voor de implementatie van de Falsified Medicines Directive (FMD) te vergoeden. Dat staat in een gezamenlijke brief aan VWS.

19-03-2021 | door KNMP

Orale dosis bij verminderde nierfunctie niet aanpassen

Signalen uit de praktijk over het advies van amoxicilline/clavulaanzuur oraal bij verminderde nierfunctie hebben ertoe geleid dat de Werkgroep Geneesmiddelen bij verminderde nierfunctie en dialyse simulaties heeft laten uitvoeren. Op basis van de resultaten heeft deze werkgroep besloten dat het aanpassen van de orale dosering bij verminderde nierfunctie en dialyse niet langer nodig is.

19-03-2021 | door Brigit Wensveen en Minke Kranenborg, Geneesmiddel Informatie Centrum KNMP
Back to top