Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Overlijdens

Corona lijkt me een nare dood.

PW11 - 19-03-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Onze meldingen van overlijden na vaccinatie met een coronavaccin waren veel in het nieuws. Overlijden ná vaccinatie betekent niet door vaccinatie.
Overlijdens

Er overlijden per week gemiddeld 750-800 mensen in verpleeghuizen; 2000 van alle 80-plussers, door allerlei oorzaken. Mijn moeder was bijna één van hen. Ze overleed plotseling in het verpleeghuis, niet vlak na, maar vlak voor vaccinatie. Maar dat had dus ook zomaar vlak erna kunnen zijn. De uitnodigingsbrief lag nog op het nachtkastje toen ik haar kamer ontruimde.

Het beeld van de klachten na vaccinatie en/of onderliggende gezondheidsproblemen is in de meldingen heel divers. We zien geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden. Bij de meeste meldingen lijken onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring. Het is heel goed dat bij ons laagdrempelig wordt gemeld. Want zeggen dat je niets verontrustends hebt gevonden, heeft vooral waarde als je goed hebt gezocht.

Bij enkele kwetsbare ouderen kunnen bekende bijwerkingen als koorts, misselijkheid en niet lekker voelen mogelijk hebben bijgedragen aan verslechtering van hun al fragiele gezondheid. Voor degenen met de meest ernstige kwetsbaarheid of korte resterende levensduur is het raadzaam samen met de arts een zorgvuldige afweging te maken. Zoals mijn vader van 89. Hij heeft de prik gehaald. Want, zo zegt hij: “Corona lijkt me een nare dood.”

Document acties

gearchiveerd onder: overlijdens, meldingen, coronavaccin
Back to top