Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW50

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Interventies

Besmet. Altijd even schrikken als je met die term wordt geconfronteerd. Gelukkig gaat het in dit geval om het gelijknamige boek 'Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand' van Rijksmuseum Boerhaave.

11-12-2020 | door Frans van den Houdt

Boetes voor reclame voor geneesmiddelen

Verschillende farmaceutische bedrijven, communicatiebureaus en kranten hebben de afgelopen jaren een boete of waarschuwing gekregen omdat zij reclame hebben gemaakt voor een geneesmiddel. Dat blijkt uit onderzoek van veertien marketingcampagnes van twaalf farmaceutische bedrijven, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

30-11-2020 | door PW

Advies

Laatst moest ik met mijn dochter van anderhalf jaar oud “even snel” naar de drogist om billendoekjes te halen. Anderhalf jaar betekent in haar geval goed kunnen lopen, vliegensvlug zijn en grijpgrage handjes hebben. De drogisterij met allemaal mooie kleurige artikelen op grijphoogte is dus altijd een exercitie die erg goed gemanaged moet worden. Met andere woorden: kind optillen en niet meer loslaten.

11-12-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Longen herstellen meestal goed na COVID-19

Van patiënten die kampten met ernstige COVID-19 herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Opvallend is wel dat patiënten die door de huisarts werden doorverwezen slechter herstellen dan patiënten die opgenomen zijn geweest op de intensive care. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

02-12-2020 | door PW

Type cannabis bepalend voor invloed op rijgedrag

Gebuikers van cannabisproducten met tetrahydrocannabinol (THC), of combinaties van THC en cannabidiol (CBD), kunnen tot vier uur na het inhaleren beter niet de weg op gaan omdat hun rijgedrag hierdoor beïnvloed kan worden. Wanneer de cannabis alleen uit CBD bestaat is er geen merkbare beïnvloeding. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

02-12-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW50

Welke waarschuwingen/voorzorgen zijn niet van toepassing voor gebruik van leflunomide?

09-12-2020 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatiecentrum en Kinderformularium

Minder kans op influenza na post-expositieprofylaxe

Het antivirale middel baloxavir marboxil (Xofluza) heeft een positief advies voor een handelsvergunning gekregen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Het geneesmiddel kan worden toegepast bij de behandeling en de post-expositieprofylaxe van ongecompliceerde influenza. De actieve vorm, baloxavir, remt het vermeerderen van het virus en verkort hiermee de duur van influenza-gerelateerde symptomen. Ook is het risico op het krijgen van influenza kleiner na post-expositieprofylaxe.

11-12-2020 | door PW

Ook in tweede coronagolf minder eerste uitgiften

Artsen schreven in de periode van eind augustus tot en met november van dit jaar gemiddeld 10% minder recepten uit voor nieuwe medicatie dan in 2019. Het dieptepunt van de tweede coronagolf ligt tot dusverre begin november, toen het aantal eerste uitgiften 15% lager lag dan in dezelfde week in 2019. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

11-12-2020 | door SFK

Timing van groot belang bij farmacotherapie COVID-19

Geen enkel geneesmiddel is een 'magic bullet' gebleken voor COVID-19, maar in de afgelopen tien maanden is in de farmacotherapie wel degelijk significante vooruitgang geboekt. Ook ontwikkelingen zoals SSRI’s voor ambulante patiënten en vernevelde interferon beta-1a kunnen voor verdere verbetering zorgen. “Belangrijkste inzicht is dat iedere fase therapeutisch maatwerk vereist.”

11-12-2020 | door Toon van der Gronde en Toine Pieters

Hormonale anticonceptie veroorzaakt soms angst en paniek

Behalve emotionele schommelingen en depressieve stemmingen melden vrouwen ook andere psychische bijwerkingen bij het gebruik van hormonale anticonceptie, zoals angst- en paniekklachten. Deze bijwerkingen hebben grote impact op het dagelijks leven, blijkt uit onderzoek van farmaciestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met Bijwerkingencentrum Lareb.

11-12-2020 | door Margriet van Elp, Mirthe Oude Lansink, Rike van Eekeren en Eugène van Puijenbroek

Deeltijdwerk zet vrouw op achterstand

Anna Dukel stelde onlangs in het PW dat op parttime werken in de apotheek een taboe rust. Haar conclusie verdient nuancering, betoogt Sonja Keizers. “Parttime werken zet vrouwen op achterstand, ook in de apothekersbranche.”

11-12-2020 | door Sonja Keizers

Radiofarmacie in de hoofdrol bij prostaatkanker

Prostaat-Specifiek Membraan Antigeen (PSMA)-PET-scans zijn veelbelovend in de prostaatkankerzorg. Het onderzoek naar biodistributie, farmacokinetiek en biologische variabiliteit in opname draagt bij aan de juiste vervaardiging en interpretatie van de PET scans. Tevens zet het aan tot adequate monitoring en dosering van oncologische therapie, concludeert promovendus Bernard Jansen.

11-12-2020 | door Bernard Jansen

Setmelanotide werkt bij ernstige obesitas

Setmelanotide kan bij ernstige obesitas, veroorzaakt door een tekort aan pro-opiomelanocortine (POMC) of leptinereceptoren (LEPR), het lichaamsgewicht verminderen.

11-12-2020 | door Linda de Graaf

Oculaire toediening timolol vermindert pijn bij migraine

Oogdruppels met timolol kunnen een effectieve en veilige optie zijn bij de behandeling van een acute migraineaanval. Verder onderzoek is nodig om te zien of deze effecten ook aanhouden bij langduriger gebruik.

11-12-2020 | door Linda de Graaf

Eenduidigheid signalen belangrijk

Door het artikel ‘Signalen bij bewaking: niet te veel, niet te weinig’ in PW 44 over de introductie van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) ontstaat mogelijk de indruk dat dit slaat op alle apotheekinformatiesystemen. Dit is niet het geval, betoogt Raymond Kolman.

11-12-2020 | door Raymond Kolman

Zorg dichtbij de mensen brengen

Overleggen met artsen, bereidings­protocollen en procedures opzetten, logistiek organiseren en managen van zo’n negentig medewerkers. Apotheker Sascha Baal laat alle facetten van haar apothekersopleiding tot hun recht komen in Suriname.

11-12-2020 | door Delia Titre

Vaccineren

In deze Sinterklaastijd kan het verkeren, misschien mogen apothekers wel gaan vaccineren. De bestaande maatschappelijke infra-structuren, lijken in de praktijk vaak meer op betonnen muren.

11-12-2020 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurder KNMP

Module ‘Minderen en stoppen van medicatie’ gepubliceerd

De nieuwe module ‘Minderen en stoppen van medicatie’ is gepubliceerd. De module vormt een onderdeel van de multidisciplinaire richtlijn (MDR) Polyfarmacie bij ouderen.

11-12-2020 | door KNMP

Samenwerking KNMP en verzekeraar Movir stopt per 1 januari 2021

De samenwerking tussen de KNMP en Movir, een verzekeringsmaatschappij, stopt per 1 januari 2021. Het bestuur van de KNMP sluit geen nieuwe samenwerkingsovereenkomst af met Movir.

11-12-2020 | door D. van Eendenburg (474211)
Back to top